Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρώσος επιστήμονας ΔΕΝ φωτογράφησε την ψυχή τη στιγμή του θανάτουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρώσος επιστήμονας ΔΕΝ φωτογράφησε την ψυχή τη στιγμή του θανάτου

18 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ρώσος επιστήμονος φωτογράφησε την ψυχή την ώρα που αφήνει το σώμα.

Συμπέρασμα:

Πλην του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή της αναφερόμενης περίπτωσης σε επίσημες επιστημονικές πηγές, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα υπό εξέταση άρθρα δεν έχουν καμία σχέση με τη περίπτωση του Ρώσου γιατρού. Οι εν λόγω εικόνες αποτελούν καλλιτεχνικές απεικονίσεις και φωτογραφίες που δείχνουν τη κατάσταση του ανθρώπινου σώματος πριν και μετά τη χρήση σάουνας.

Σε ιστολόγια και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ο ψευδής ισχυρισμός ότι κάποιος επιστήμονας φωτογράφησε την ψυχή ενός ασθενή τη στιγμή του θανάτου. Ωστόσο οι εν λόγω εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Παραδείγματα: ekriti.gr, iellada.gr, makeleio.gr, athensmagazine.grpronews.gr.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα είναι κυρίως μεταφράσεις παλαιότερων άρθρων που κυκλοφόρησαν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού από το 2011 με τίτλο  “Russian scientist photographs the soul leaving the body at death”, ενώ έχουν εντοπιστεί και παλαιότερες αναφορές. Η προέλευση όλων αυτών των ιστοριών φαίνεται να είναι ένα άρθρο στη σελίδα mosnews.com με τίτλο “Ρώσος επιστήμονας φωτογραφίζει ψυχές” που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου 2009.

Ο βασικός ισχυρισμός του άρθρου ήταν ότι ένας επιστήμονας με το όνομα Dr. Korotkov φωτογράφισε ασθενή με ειδική κάμερα, η οποία υποτίθεται πως δείχνει τη ψυχή να αφήνει το ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατο. Ωστόσο και οι δύο φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο δεν έχουν καμία σχέση με το εν λόγω περιστατικό.

M7650052-Transfiguration_ghostly_figure_leaving_body-SPL

Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτογραφία που βλέπουμε στα υπό εξέταση άρθρα, είναι καλλιτεχνική απεικόνιση, δημιουργός της οποίας είναι ο Oscar Burriel.

v2-2

Η δεύτερη φωτογραφία, δεν απεικονίζει την ψυχή να εγκαταλείπει το σώμα, αλλά το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται μέσα σε σάουνα.

sauna
blood

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι Ρώσος επιστήμονος φωτογράφησε την ψυχή την ώρα που αφήνει το σώμα είναι ψευδής. Πλην του γεγονότος ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή της αναφερόμενης περίπτωσης σε επίσημες επιστημονικές πηγές, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα υπό εξέταση άρθρα δεν έχουν καμία σχέση με τη περίπτωση του Ρώσου γιατρού. Οι εν λόγω εικόνες αποτελούν καλλιτεχνικές απεικονίσεις και φωτογραφίες που δείχνουν τη κατάσταση του ανθρώπινου σώματος πριν και μετά τη χρήση σάουνας.