Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία από συγκέντρωση στη Γαλλία ΔΕΝ είναι πρόσφατη και δεν σχετίζεται με την πανδημίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτογραφία από συγκέντρωση στη Γαλλία ΔΕΝ είναι πρόσφατη και δεν σχετίζεται με την πανδημία

19 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν τις μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά των μέτρων που εξήγγειλε ο Μακρόν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζουν μεγάλη διαδήλωση στη Γαλλία δεν είναι πρόσφατες. Πρόκειται για στιγμιότυπα από τους εορτασμούς που έλαβαν χώρα το 2018 μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου από την εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από παλαιότερη διαδήλωση στη Γαλλία η οποία παρουσιάστηκε ως τωρινή, συγκεκριμένα ως φωτογραφία από τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Γαλλία στις 17 Ιουλίου 2021. Ωστόσο αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι πρόσφατες και δεν είχαν κάποια σχέση με την COVID-19.

Παραδείγματα: nikolaosanaximandros.gr

Δημοσίευση που αναρτήθηκε από προσωπικό λογαριασμό χρήστη του Facebook.
Δημοσίευση που αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook.

Τι ισχύει

Στις 17 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Μακρόν για την COVID-19. Οι φωτογραφίες, όμως, που εξετάζονται στο παρόν άρθρο και παρουσιάζονται ως πρόσφατες είναι από το 2018. Συγκεκριμένα πρόκειται για στιγμιότυπα από τους εορτασμούς μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου το 2018 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που αναρτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2018 στο ladepeche.fr.
Στιγμιότυπο από το άρθρο που αναρτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2018 στο South China Morning Post.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσιάζουν μεγάλη διαδήλωση στη Γαλλία δεν είναι πρόσφατες. Πρόκειται για στιγμιότυπα από τους εορτασμούς που έλαβαν χώρα το 2018 μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου από την εθνική ομάδα της Γαλλίας.

28 Ιουλίου 2021 – Το άρθρο ενημερώθηκε για να προστεθεί κοινοποίηση με άλλη μία φωτογραφία από τους εορτασμούς για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2018, στην οποία αναφέρεται ότι παρουσιάζει τις διαδηλώσεις κατά των εμβολίων στη Γαλλία.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).