Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, νέα μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 είναι επικίνδυνα για εγκύουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, νέα μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 είναι επικίνδυνα για εγκύους

25 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες.

Συμπέρασμα:

Αρχικά η μελέτη επιστράτευσε δεδομένα από αναφορές φαρμακοεπαγρύπνησης του VAERS οι οποίες από μόνες τους δεν εδραιώνουν αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός δεδομένου προβλήματος υγείας και ενός εμβολίου. Επίσης οι ίδιοι οι ερευνητές ανέφεραν στη μελέτη πως τα ποσοστά προβλημάτων στη κύηση των εξεταζόμενων ατόμων δεν διέφεραν από τα ποσοστά που καταγράφονταν σε αντίστοιχες μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα πριν την πανδημία της COVID-19.

Σε πρόσφατη δημοσίευση του Δημήτρη Ποντίκα στο προσωπικό του ιστολόγιο, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο από άλλες σελίδες όσο και από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή για εγκύους. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο αποτελεί διαστρέβλωση των δεδομένων πραγματικής επιστημονικής μελέτης.

Παραδείγματα: InfoGen4U (αρχική πηγή), choratouaxoritou.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Επικεντρώσαμε την έρευνα μας σε μία και μοναδική μελέτη με τίτλο Preliminary findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons.

Στην εν λόγω μελέτη, από τις 35691 γυναίκες, συμμετείχαν ενεργά ουσιαστικά οι 3958, από τις οποίες ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη είχαν οι 827. Με τον όρο όμως ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη, η μελέτη εννοεί και τις αποβολές. Ο πίνακας που περιέχει την κρυμμένη πληροφορία για τα πραγματικά νούμερα των αποτυχημένων και επιτυχημένων κυήσεων, είναι ο πίνακας 4.

Στον πίνακα 4 αναγράφεται ότι από τις 827 γέννες, οι 104, ήταν αποτυχημένες από αποβολή. Αρχικά χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, να σχολιάσουμε ότι το ποσοστό θνητότητας εμβρύου με αυτά τα νούμερα που ανέρχεται σε 12,6% είναι υπερβολικά μεγάλο, αν τυχόν πάμε σε επίπεδο πόλης ή χώρας.
Στην περιγραφή με μικρά γράμματα, αναγράφει ότι από τις 827, οι 700 γυναίκες έκαναν το εμβόλιο, το τρίτο τρίμηνο. Αν κάνουμε την αφαίρεση, αυτό σημαίνει ότι οι 827-700 = 127 γυναίκες έκαναν το εμβόλιο είτε το πρώτο, είτε το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι, από τις 127 γυναίκες, οι 104 απέβαλαν. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό θνητότητας εμβρύου μετά το εμβόλιο, περίπου 82% για πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο.

Λίγο πιο κάτω, αναγράφει ότι οι 96 από τις 104 γυναίκες απέβαλαν πριν την 13η εβδομάδα, δηλάδη πάνω στο στάδιο της οργανογένεσης, το οποίο είναι από τα πιο σημαντικά και βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 92,3%. Οι υπόλοιπες 8 που εμβολιάστηκαν στο 2ο τρίμηνο, αποτελούν το 7,7%.

Το ότι γεννήθηκαν 724 παιδιά από μητέρες που έκαναν το εμβόλιο στο τρίτο τρίμηνο, επουδενεί λόγω δεν διασφαλίζει ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας δεν θα αποκτήσουν προβλήματα από ότι πέρασε μέσα από την μητέρα και το προσδόκιμο ζωής τους.

Το ποσοστό αποβολών συνδυαστικά για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ και ακόμα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ για το πρώτο τρίμηνο αποκλειστικά.

Άρα πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τις έγκυες γυναίκες;

Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα εμβόλια σε γυναίκες που είναι έτοιμες να κυοφορήσουν και έκαναν το εμβόλιο πριν μείνουν έγκυες;

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες πέραν των “κλασσικών” όπως ναυτία, πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, και που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά στη μελέτη αυτή;

Τι ισχύει

Η μελέτη που αποτέλεσε τη βάση του υπό εξέταση άρθρου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine στις 17 Ιουνίου 2021 με τίτλο “Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons”. [πηγή]

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3 πηγές, το “v-safe after vaccination health checker”, το “v-safe pregnancy registry” και τη βάση δεδομένων του VAERS. Το V-Safe είναι ένα νέο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του CDC το οποίο λειτουργεί με smartphone και είναι εθελοντικό. Εφόσον κάποιος επιλέξει να εγγραφεί, δέχεται μηνύματα από το σύστημα ανά συγκεκριμένες περιόδους με ερωτηματολόγια για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που βίωσε ο χρήστης μετά τον εμβολιασμό.

Όπως έχουμε επισημάνει σε πολυάριθμα άρθρα μας κατά τη περίοδο της πανδημίας, ορισμένα εκ των οποίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ, συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης όπως το VAERS, το Yellow Card και το EudraVigillance, παρότι είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για τον εντοπισμό πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών από χορηγούμενα εμβόλια, δεν τεκμηριώνουν αυτόματα αιτιώδη σχέση ανάμεσα σε ένα εμβόλιο και μια δεδομένη αντίδραση. Με απλά λόγια, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να εμφανίσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό του δεν σημαίνει αυτόματα ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία. Αυτή η σύνδεση εδραιώνεται από τις αρμόδιες αρχές κατόπιν ξεχωριστής εξέτασης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης. Αυτό το σημείο τονίζουν και οι επίσημες σελίδες όλων αυτών των υπηρεσιών φαρμακοεπαγρύπνησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ωστόσο και η ίδια η μελέτη που επικαλείται ο κ. Ποντίκας αναφέρει ξεκάθαρα πως τα ποσοστά προβλημάτων στη κύηση τα οποία παρατηρήθηκαν στο εξεταζόμενο δείγμα γυναικών που εμβολιάστηκαν για την COVID-19 ήταν παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν σε ανάλογες μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα πριν την πανδημία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9][πηγή 10][πηγή 11]

Χαρακτηριστικά, οι ερευνητές αναφέρουν πως δεν βρέθηκαν δεδομένα που να δείχνουν πιθανό κίνδυνο για τις εγκύους που έλαβαν mRNA εμβόλια για την COVID-19.

Αρχικό κείμενο: Although not directly comparable, calculated proportions of adverse pregnancy and neonatal outcomes in persons vaccinated against Covid-19 who had a completed pregnancy were similar to incidences reported in studies involving pregnant women that were conducted before the Covid-19 pandemic. Among 221 pregnancy-related adverse events reported to the VAERS, the most frequently reported event was spontaneous abortion (46 cases). Preliminary findings did not show obvious safety signals among pregnant persons who received mRNA Covid-19 vaccines. However, more longitudinal follow-up, including follow-up of large numbers of women vaccinated earlier in pregnancy, is necessary to inform maternal, pregnancy, and infant outcomes.

Μετάφραση: Παρότι δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, οι υπολογιζόμενες αναλογίες ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων από κύηση σε άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 και είχαν ολοκληρωμένη κύηση ήταν παρόμοια με καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε μελέτες που περιλάμβαναν εγκύους και έλαβαν χώρα πριν την πανδημία της COVID-19. Ανάμεσα στις 221 περιπτώσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων κύησης τα οποία καταγράφηκαν στο VAERS, τα πιο συχνά ήταν αυτόματες εκτρώσεις (46 περιπτώσεις). Προκαταρκτικά ευρήματα δεν έδειξαν προφανή σήματα κινδύνου ανάμεσα στις εγκύους οι οποίες έλαβαν mRNA εμβόλια για την COVID-19. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες επαναληπτικές μελέτες καθώς και επανεξετάσεις μεγάλου αριθμού γυναικών οι οποίες εμβολιάστηκαν στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους ώστε να εξεταστούν τα πιθανά προβλήματα στη μητέρα, στη κύηση και στο παιδί.

Με απλά λόγια ο ισχυρισμός του κ. Ποντίκα ότι η μελέτη αποδεικνύει πως τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης δεν ευσταθεί, καθώς οι ερευνητές καθιστούν σαφές πως τα ευρήματα τους δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων mRNA στις εγκύους.

Μάλιστα στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεων, δεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας ούτε γονιμότητας κατά τον εμβολιασμό εγκύων γυναικών για την COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι νέα μελέτη αποδεικνύει πως υπάρχει κίνδυνος για την έκβαση της κύησης και την υγεία εγκύων οι οποίες έκαναν εμβόλια mRNA για την COVID-19 είναι ψευδής. Αρχικά η μελέτη επιστράτευσε δεδομένα από αναφορές φαρμακοεπαγρύπνησης του VAERS οι οποίες από μόνες τους δεν εδραιώνουν αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός δεδομένου προβλήματος υγείας και ενός εμβολίου. Επίσης οι ίδιοι οι ερευνητές ανέφεραν στη μελέτη πως τα ποσοστά προβλημάτων στη κύηση των εξεταζόμενων ατόμων δεν διέφεραν από τα ποσοστά που καταγράφονταν σε αντίστοιχες μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα πριν την πανδημία της COVID-19.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.