Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη η φωτογραφία με ημερομηνία παραγωγής του εμβολίου το 2018ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Παραποιημένη η φωτογραφία με ημερομηνία παραγωγής του εμβολίου το 2018

29 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Υπάρχει φωτογραφία με ημερομηνία παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 από το 2018, δηλαδή πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Συμπέρασμα:

Η ημερομηνία του 2018 που εμφανίζεται στη φωτογραφία της συσκευασίας των εμβολίων της AstraZeneca για την COVID-19 έχει προστεθεί μεταγενέστερα παραποιώντας την αρχική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα κουτί εμβολίων για την COVID-19 της εταιρίας AstraZeneca στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία 15/08/2018. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα αυτό δείχνει ότι τα εν λόγω εμβόλια κατασκευάστηκαν το 2018. Ωστόσο η εν λόγω εικόνα είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας.

Παραδείγματα: ΕΛΛΑΣ κράτα γερά , Ανεμβολίαστοι & Εμβολιασμένοι ΕΝΩΜΈΝΟΙ.

Η υπό εξέταση φωτογραφία:

Τι ισχύει

Αρχικά, παρότι πρόκειται για λεπτομέρεια μικρής σημασίας, πρέπει να αναφέρουμε ότι η ημερομηνία που αναγράφεται στην υπό εξέταση φωτογραφία, είναι η 15/07/2018 και όχι η 15/08/2018, όπως αναφέρουν οι λεζάντες που τη συνοδεύουν στην Ελλάδα.

Επίσης, πληροφορίες όπως η ημερομηνία παραγωγής και λοιπά στοιχεία για το εμβόλιο είναι πλέον διαθέσιμα μέσω του κωδικού QR που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της συσκευασίας. Κατά συνέπεια η ημερομηνία παραγωγής δε θα βρισκόταν στο σημείο που εμφανίζεται στην υπό εξέταση εικόνα.

Στην πραγματικότητα, τα κουτιά αυτά δεν έχουν καμία ένδειξη στο σημείο εκείνο. Εντοπίσαμε την συγκεκριμένη φωτογραφία πριν την “επέμβαση” η οποία είναι η παρακάτω.

Μπορούμε να διασταυρώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια φωτογραφία από τον κωδικό της παρτίδας (108438/3) που είναι κοινός και στις δύο φωτογραφίες και εντοπίζεται πάνω δεξιά στη συσκευασία.

H πρωτότυπη φωτογραφία, χωρίς τη ψηφιακή επεξεργασία, προέρχεται από ένα συνωμοσιολογικό βίντεο, που κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου 2020, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. Σε αυτό το βίντεο γινόταν ο ισχυρισμός ότι η συσκευασία του εμβολίου αναγράφει, μεταξύ άλλων, ότι το εμβόλιο προκαλεί αλλαγές στο ανθρώπινο DNA και περιέχει κύτταρα εμβρύων από εκτρώσεις, ισχυρισμούς που έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερο άρθρο μας.

Οι πιο παλιές φωτογραφίες του παραπάνω κουτιού, φαίνεται να πρωτοεμφανίζονται στις 12 Νοεμβρίου του 2020, στον λογαριασμό ενός χρήστη του Facebook ο οποίος ισχυριζόταν ότι του τις έστειλε κάποιος φίλος του, υπάλληλος της εταιρείας συσκευασίας, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το εμβόλιο ήταν έτοιμο όχι μόνο πριν από την έγκρισή του, αλλά τουλάχιστον 4 μήνες πριν.

Μια επίσης πιθανή προέλευση της αρχικής φωτογραφίας, είναι μια δημοσίευση που έγινε και πάλι στις 12 Νοεμβρίου 2020, στη σελίδα “Veto Tv” στο Facebook η οποία έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο με το παραπάνω.

Το σχέδιο του κουτιού των 4ml

Στην πραγματικότητα η εταιρεία Catalent Inc, που θα ετοίμαζε τις συσκευασίες, ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου 2020, καθώς οι δοκιμές του εμβολίου βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τους ελεγκτές ειδήσεων του πρακτορείου Reuters η συγκεκριμένη φωτογραφία της συσκευασίας του εμβολίου της AstraZeneca που ήρθε στη δημοσιότητα, δεν αποτελεί κάποια απόδειξη ότι η εταιρεία γνώριζε εκ των προτέρων για την πανδημία. Μάλιστα είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν συσκευασίες του εμβολίου τον Νοέμβριο του 2020 ή ακόμη και νωρίτερα, μιας και οι κλινικές δοκιμές τελείωναν και, λόγω του κατεπείγοντος, σε περίπτωση έγκρισής τους δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να αντιμετωπίσουν επιπλέον καθυστερήσεις.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, η ημερομηνία του 2018 που εμφανίζεται στη φωτογραφία της συσκευασίας των εμβολίων της AstraZeneca για την COVID-19 έχει προστεθεί μεταγενέστερα παραποιώντας την αρχική.