Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δεν αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι εντοπίζονται μέσω 5GΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δεν αποδεικνύει ότι οι εμβολιασμένοι εντοπίζονται μέσω 5G

5 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ρώσος χάκερ αποκαλύπτει πως όσοι κάνουν το εμβόλιο για τη COVID-19 παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση της τεχνολογίας 5G.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα εμβόλια για την COVID-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ ή συστατικά που να επιτρέπουν τη σύνδεση των εμβολιασμένων με διαδικτυακή βάση δεδομένων για την παρακολούθησή τους με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εντοπισμού.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο το οποίο διαδίδει τον ισχυρισμό ότι οι εμβολιασμένοι παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω της τεχνολογίας 5G. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: attikanea.info, katohika.gr, greeknewsondemand.com, triklopodia.gr

Το υπό εξέταση βίντεο δείχνει έναν χάκερ από τη Ρωσία ο οποίος ισχυρίζεται πως αποδεικνύει ότι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο παρακολουθούνται συνεχώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατάφερε να εντοπίσει βάση δεδομένων με όλους τους Ρώσους που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), γεγονός που αποδεικνύει ότι εμφυτεύονται τσιπάκια μέσω των εμβολίων. Στο βίντεο ακούγεται ο Hal Turner, που παρουσιάζει την είδηση στα αγγλικά και αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα εμβόλια. Λίγο πριν το τέλος, λέει ότι πρόκειται για υλοποίηση του προγράμματος που είχε εξαγγείλει ο Bill Gates το 2019 όταν και ξεκίνησε την εταιρεία ID2020 με σκοπό να εμφυτεύσει μικροτσίπ σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση που εντοπίστηκε στο Facebook.

Ακολουθεί το υπό εξέταση βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του bitchute.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση μετά από άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Hal Turner, ενός ακροδεξιού πολιτικού σχολιαστή από τις ΗΠΑ, στις 20 Μαΐου 2021.

Οι συνωμοσιολογικές θεωρίες, ότι τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ, φαίνεται να στηρίζονται στην τεχνολογία βαφής κβαντικών κηλίδων (quantum dot dye). Στην εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιούνται εμφυτεύσιμα νανοσωματίδια στην επιφάνεια του δέρματος για την αποθήκευση και μετάδοση πληροφοριών μέσω φωτός. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, οι κβαντικές κηλίδες θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό εμβολιασμών.

Η προαναφερόμενη τεχνολογία δεν έχει χρησιμοποιήθει σε μικροτσίπ ή στα εμβόλια για την COVID-19. Επίσης, σε κανένα από τα συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο της AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer και Sputnik V δεν υπάρχουν συστατικά που να επιτρέπουν την οποιαδήποτε μορφή ανταλλαγής πληροφοριών με δίκτυα επικοινωνίας.

Το μικρότερο εμφυτεύσιμο τσιπ που υπάρχει στον κόσμο και δημιουργήθηκε για ιατρικούς λόγους κατασκευάστηκε από ερευνητική ομάδα του Columbia. Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 έχει πραγματοποιηθεί σε ποντίκια και αφορά μόνο τη μέτρηση θερμοκρασίας του σώματος. Σκοπός των ερευνητών είναι, σε μελλοντικό χρόνο, να παρέχονται δεδομένα και για άλλες ζωτικές λειτουργίες. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αφορά τη μετάδοση των πληροφοριών που καταγράφει ο αισθητήρας με τη χρήση υπερήχων και δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης άλλων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα η τοποθεσία του φορέα, με ασύρματο τρόπο.

Όσον αφορά τον Bill Gates, την ID2020 και τη σύνδεση της με το τσιπάρισμα μέσω του εμβολιασμού, έχουμε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι αναληθείς σε ξεχωριστό άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια για την COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ. Επίσης, κανένα από τα συστατικά που περιέχουν τα εμβόλια δεν επιτρέπουν τη σύνδεση των εμβολιασμένων με διαδικτυακή βάση δεδομένων για την παρακολούθησή τους με σύγχρονες τεχνολογίες εντοπισμού.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).