Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφίες από πυρκαγιές σε άλλες χώρες παρουσιάστηκαν από ΜΜΕ ως πρόσφατες από τη ΒαρυμπόμπηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτογραφίες από πυρκαγιές σε άλλες χώρες παρουσιάστηκαν από ΜΜΕ ως πρόσφατες από τη Βαρυμπόμπη

7 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων και σε σελίδες ενημέρωσης δείχνουν άλογα που κινδύνευσαν από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Συμπέρασμα:

Οι εικόνες αποτελούν στιγμιότυπα από πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια το 2020 και το 2019 αντίστοιχα.

Σε ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης των τελευταίων ημερών έχουν παρουσιαστεί αρκετά στιγμιότυπα με τη διάσωση αλόγων από τις φωτιές στην Βαρυμπόμπη. Δύο από αυτές ωστόσο δεν σχετίζονται με το εν λόγω περιστατικό.

Οι υπό εξέταση φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν σε ρεπορτάζ που αναμεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega TV στις 4 Αυγούστου 2021. Στο παρακάτω απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μπορείτε να δείτε τις υπό εξέταση φωτογραφίες να εμφανίζονται τέσσερις φορές (0:00, 0:05, 0:18 και 0:30) και να παρουσιάζονται ως στιγμιότυπα με ζώα που κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Εν συνεχεία, το βίντεο χρησιμοποιήθηκε σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε σελίδες ενημέρωσης όπως το megatv.gr, protothema.gr και znews.gr.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες εντοπίστηκαν σε δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Βαρυμπόμπη καθώς και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ισχύει

Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν από τα προαναφερθέντα μέσα ενημέρωσης δεν είναι από την εκκένωση των ιππικών ομίλων μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 3 Αυγούστου 2021 στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στην Αττική. 

Συγκεκριμένα, η 1η φωτογραφία είναι από τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία. Το στιγμιότυπο εντοπίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Al Jazeera στις 2 Ιανουαρίου 2020 και αναφέρει ότι τραβήχτηκε στην πόλη Nowra που βρίσκεται στην Νέα Νότια Ουαλία.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο aljazeera.com.

Η 2η φωτογραφία είναι από τις πυρκαγιές που έκαψαν μεγάλες εκτάσεις στην Καλιφόρνια πριν από δύο έτη και αναρτήθηκε στο Associated Press. Συγκεκριμένα, πρόκειται για στιγμιότυπο που λήφθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα ράντσο στην πόλη Simi Valley.

Στιγμιότυπο από τις πληροφορίες της φωτογραφίας που κοινοποιήθηκε στο apimages.com.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων και σε σελίδες ενημέρωσης δεν σχετίζονται με τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη και τις επιχειρήσεις διάσωσης ζώων στην περιοχή. Οι εικόνες αποτελούν στιγμιότυπα από πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην Αυστραλία και στην Καλιφόρνια το 2020 και το 2019 αντίστοιχα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).