Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο δεν δείχνει επίθεση σε αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Emmanuel MacronΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ HOAXES

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει επίθεση σε αυτοκίνητο που μεταφέρει τον Emmanuel Macron

12 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον Emmanuel Macron εγκλωβισμένο στο αυτοκίνητο ενώ πλήθος διαδηλωτών φωνάζουν συνθήματα για την παραίτηση του.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο απεικονίζει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, και όχι στη Γαλλία, ενώ ο ήχος έχει υποστεί επεξεργασία και έχει αντικατασταθεί με ήχο που προέρχεται από διαφορετικό βίντεο.

Σε αναρτήσεις που διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε ένα σύντομο βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δείχνει τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο ενώ πλήθος κόσμου φωνάζει και πετάει αντικείμενα. Ο εν λόγω ισχυρισμός φαίνεται να επαληθεύεται από τις λεζάντες που συνοδεύουν το υπό εξέταση βίντεο καθώς και από το σύνθημα περί παραίτησης του Macron που ακούγεται από το πλήθος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το περιστατικό που βλέπουμε στο εν λόγω βίντεο έλαβε χώρα στη Ρωσία και όχι στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron δεν βρίσκεται μέσα στο εικονιζόμενο αυτοκίνητο ενώ ο ήχος έχει επεξεργαστεί προκειμένου να ακούγεται το σύνθημα “Macron démission!” στα γαλλικά.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Παρότι βλέπουμε διαφορετικές λεζάντες στις αναρτήσεις του επίμαχου βίντεο, το εικονιζόμενο περιστατικό και ο ήχος είναι τα ίδια και στις δύο εκδοχές:

Τι ισχύει

Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τις λεζάντες των βίντεο και τα συνθήματα που ακούγονται, εξάγεται το συμπέρασμα πως πλήθος διαδηλωτών διαμαρτύρεται εναντίον του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron στην περιοχή Montpellier της Γαλλίας, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητο που δέχεται επίθεση.

Λεζάντα 1: Libertà! Francia passa Macron e i manifestanti arrabiati gridano dimettiti!”

Μετάφραση: “Ελευθερία! Στη Γαλλία περνάει ο Macron και οι θυμωμένοι διαδηλωτές φωνάζουν να παραιτηθεί!

Λεζάντα 2: Le président accueilli sèchement à Montpellier
Emmanuel Macron pris à partie par les manifestants en colère

Μετάφραση: Ο Πρόεδρος συνάντησε ψυχρή υποδοχή στο Montpellier
Θυμωμένοι διαδηλωτές επιπλήττουν τον Emmanuel Macron

Σύνθημα: Macron démission!

Μετάφραση: Macron παραιτήσου!

Ωστόσο, ο ήχος στο εν λόγω βίντεο έχει επεξεργαστεί και ο ισχυρισμός που διατυπώνεται στις λεζάντες είναι παραπλανητικός.

Αρχικά, παρότι το υπό εξέταση βίντεο διαμοιράστηκε στο Facebook προς το τέλος του Ιουλίου, από τα πρώτα δευτερόλεπτα γίνεται εμφανές πως δεν είναι πρόσφατο καθώς φαίνεται ότι οι παρευρισκόμενοι πετούν στο εικονιζόμενο αυτοκίνητο μπάλες από χιόνι.

Κατόπιν αναζήτησης, εντοπίσαμε παρόμοια βίντεο από διαφορετικές γωνίες λήψης και συγκρίναμε ορισμένα στιγμιότυπα που αποδεικνύουν πως πρόκειται για το ίδιο περιστατικό. Στην πραγματικότητα λοιπόν, το περιστατικό που βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο διαδραματίστηκε στη Ρωσία, τον Ιανουάριο του 2021 και όχι στη Γαλλία.

Ένα εκ των βίντεο που προαναφέραμε αναρτήθηκε στο YouTube στις 24 Ιανουαρίου του 2021 και μπορείτε να το δείτε ολόκληρο παρακάτω. Κάτω από το βίντεο στο YouTube υπάρχει στη ρωσική γλώσσα ο τίτλος “На митинге разбили машину ФСБ, водитель в больнице” [μτφ: Διαδηλωτές καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο της FSB (Federal Security Service of the Russian Federation). Ο οδηγός τραυματίστηκε].

[πηγή]

Ένα ακόμη παρόμοιο βίντεο από διαφορετική γωνία λήψης αναρτήθηκε στο YouTube στις 23 Ιανουαρίου του 2021 και μπορείτε να το δείτε ολόκληρο πιο κάτω. Σε αυτό το βίντεο υπάρχει στη ρωσική γλώσσα ο τίτλος “Авто ФСБ пострадал ! жалко Camry?” [μτφ: Αυτοκίνητο της FSB υπέστη ζημιές! Κρίμα για το Camry (σσ. το μοντέλο του εικονιζόμενου αυτοκινήτου)].

[πηγή]

Στη συνέχεια συγκρίνουμε στιγμιότυπα μεταξύ των βίντεο που εντοπίσαμε στο YouTube και του αποσπάσματος που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ορισμένες ομοιότητες.

Αρχικά βλέπουμε πως υπάρχει το ίδιο άτομο με κόκκινη μπλούζα, ανοιχτό γκρι παντελόνι και σακίδιο πλάτης, το οποίο επιτίθεται στο αυτοκίνητο από την πίσω μεριά.

Έπειτα ακολουθεί ένα άτομο με μαύρα ρούχα το οποίο επίσης επιτίθεται στο αυτοκίνητο από πίσω.

Επίσης, είναι εμφανές πως πρόκειται για το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά και για την ίδια τοποθεσία.

Επιπρόσθετα, το έντονα φωτισμένο κτίριο πίσω από το πλήθος είναι το Nikulin’s Circus το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, στη Ρωσία στην οδό Tsvetnoy Boulevard.

Επιπλέον, σε άρθρο του BBC που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2021, διαβάζουμε όλη την εξέλιξη μιας μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας προς υποστήριξη του Alexei Navalny, που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας τη Μόσχα. Εντός του συγκεκριμένου άρθρου επιβεβαιώνεται πως, μεταξύ άλλων, υπήρξαν επεισόδια και στην οδό Tsvetnoy Boulevard όπου βρίσκεται το κτίριο που δείξαμε πιο πάνω, καθώς διαμαρτυρώμενοι επιτέθηκαν σε ένα Toyota Camry το οποίο ανήκε στη ρωσική FBS.

Ομοίως, το επίμαχο περιστατικό επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα motor.ru.

Όσον αφορά τον ήχο που έχει προστεθεί στο αρχικό βίντεο προέρχεται όντως από διαμαρτυρία Γάλλων πολιτών ενταντίον του Προέδρου Macron κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Montpellier στις 19 Ιουλίου. Σε άρθρο της γαλλικής ιστοσελίδας gala.fr εντοπίζουμε στον τίτλο την ίδια λεζάντα που έχει προστεθεί και στην μία από τις δύο εκδοχές του βίντεο, όπως αυτό διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος, σε tweet που βρίσκεται εντός του εν λόγω άρθρου, αλλά και στο YouΤube, εντοπίζουμε ένα σύντομο βίντεο από την προαναφερθείσα διαμαρτυρία του οποίου ο ήχος ταυτίζεται με τον ήχο που έχει προστεθεί στο υπό εξέταση βίντεο. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, και πιο συγκεκριμένα στο 00:55, ακούγεται το ίδιο χαρακτηριστικό σύνθημα “Macron démission” με την ίδια φωνητική χροιά που ακούγεται και στα τροποιημένα βίντεο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο δεν δείχνει τον Πρόεδρο Macron εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο την ώρα που δέχεται επίθεση από πλήθος διαδηλωτών. Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο απεικονίζει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, και όχι στη Γαλλία, ενώ ο ήχος έχει υποστεί επεξεργασία και έχει αντικατασταθεί με ήχο που προέρχεται από διαφορετικό βίντεο.