Ποιοι είμαστε
Αρχική Διάδοση ψευδούς ισχυρισμού ότι η COVID-19 δεν προκαλεί θρομβώσειςΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διάδοση ψευδούς ισχυρισμού ότι η COVID-19 δεν προκαλεί θρομβώσεις

13 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η νόσος COVID-19 δεν προκαλεί θρομβώσεις. Ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν να αποδίδονται περιπτώσεις θρομβώσεων στην νόσο COVID-19 είναι για να αποκρυφθεί το γεγονός πως στην πραγματικότητα οι θρομβώσεις οφείλονται στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Οι θρομβώσεις ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά προβλήματα της COVID-19 που καταγράφηκαν από τους πρώτους μήνες εμφάνισης της νόσου. Επίσης μόνο 2 από τα τέσσερα μέχρι στιγμής διαθέσιμα εμβόλια για την COVID-19 σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα τα εμβόλια ιικού φορέα Vaxzevria και Janssen, έχουν συσχετιστεί αιτιωδώς με μια ειδική μορφή θρόμβωσης η οποία εμφανίζεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αυτή η εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια δεν αναιρεί το ισοζύγιο ασφάλειας του εμβολιασμού, το οποίο σημαίνει ότι οι πιθανότητες σοβαρών προβλημάτων από την νόσηση με COVID-19 είναι πολύ περισσότερες από την πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης της προαναφερθείσας περίπτωσης θρόμβωσης.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε τον ισχυρισμό ότι η νόσος COVID-19 δεν προκαλεί θρομβώσεις. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν να αποδίδονται περιπτώσεις θρομβώσεων στην νόσο COVID-19 είναι για να αποκρυφθεί το γεγονός πως στην πραγματικότητα οι θρομβώσεις οφείλονται στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: makeleio.gr, nikosantoniadis.tv, theworldnews.net

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν τα εξής:

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ !!!
ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ !!!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΝΑΡΑΚΗΣ, 40 ΕΤΩΝ !!!
-ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην κλινική κόβιντ ,
ΧΩΡΙΣ ΤΕΣΤ ,
επειδή ΕΙΔΑΝ ΚΟΒΙΝΤ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ !!!
Τα ΙΔΙΑ και τα ΙΔΙΑ !!!
Ξεκινάνε αντιπηκτική αγωγή ,
γιατί ο κόβιντ κάνει ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ !!!
ΑΥΤΑ που λέγαμε προχθές με τον Δημήτρη Ποντίκα Dimitrios Pontikas !!!
13 μήνες τα έχει κάνει ΟΛΑ ο κόβιντ ,
ΕΚΤΟΣ από θρομβώσεις !!!
Επειδή όμως θρομβώσεις κάνουν τα ΕΜΒΟΛΙΑ,
ΠΡΕΠΕΙ να τις αποδώσετε στον κόβιντ, έτσι ;;;
Όπως ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ χιλιάδες ,
και τα χρεώσατε στον κόβιντ ,
τώρα χρεώνετε ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ στον κόβιντ ;;;
Μετά από 13 μήνες ;;;
-“Πώς πάει ο γιος μου;”
-“Όπως όλοι οι ανεμβολίαστοι” !!!
ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ !!!!!!
ΕΧΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ !!!

Πηγή του ισχυρισμού είναι δημοσίευση στο Facebook από τον λογαριασμό που διατηρεί η σύζυγος του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη. Τμήμα του κειμένου κοινοποιήθηκε στη συνέχεια από άλλους λογαριασμούς στο Facebook καθώς και από ορισμένα ιστολόγια.

Τι ισχύει

H πρώτη περίπτωση της νόσου COVID-19, καταγράφηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2019, παρότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι πρώτες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανίστηκαν Οκτώβριο με Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε επίσημα την COVID-19 ως πανδημική νόσο. Από τα αρχικά στάδια της πανδημίας έχουν παρατηρηθεί πολυάριθμες επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο. Μια εκ των πρώτων επιπλοκών που παρατηρήθηκαν ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8]

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για τους λόγους αυξημένων ποσοστών θρομβώσεων σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, με μια εξ αυτών να είναι ότι τα αντισώματα που παράγονται για να αντιμετωπίσουν τον SARS-CoV-2 προκαλούν αύξηση της λειτουργίας παραγόντων του αίματος που οδηγούν στο σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων. Σε κάθε περίπτωση, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά αίτια για το εν λόγω αποτέλεσμα, οι θρομβώσεις στους ασθενείς με COVID-19 είναι τεκμηριωμένη επιπλοκή από τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Όσον αφορά την αιτιώδη σχέση μεταξύ εμβολίων για την COVID-19 και περιπτώσεων θρόμβωσης, μέχρι στιγμής έχει τεκμηριωθεί τέτοια σύνδεση μεταξύ των 2 εμβολίων ιικού φορέα που έχουν λάβει άδεια υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Vaxzevria και Janssen) και μιας σπάνιας μορφής θρόμβωσης. Η συγκεκριμένη περίπτωση θρόμβωσης σχετίζεται με μια κατάσταση αυτοάνοσης θρομβοπενίας (πολύ χαμηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο αίμα) που επάγεται από εμβόλιο (Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia – VITT).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι η εν λόγω παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν αλλάζει το ισοζύγιο ρίσκου-οφέλους, το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό είναι εξαιρετικά μικρός συγκριτικά με το ρίσκο νόσησης και εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2]

Επιπρόσθετα, η προαναφερθείσα παρενέργεια φαίνεται πως έχει συσχετιστεί αιτιωδώς μόνο με τα εμβόλια τεχνολογίας ιικού φορέα και όχι με τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA (Comirnaty και Spikevax) για την COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η COVID-19 δεν προκαλεί θρομβώσεις και πως αυτή η δήλωση χρησιμοποιήθηκε για να απενοχοποιηθούν τα εμβόλια για τη νόσο δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Οι θρομβώσεις ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά προβλήματα της COVID-19 που καταγράφηκαν από τους πρώτους μήνες εμφάνισης της νόσου. Επίσης μόνο 2 από τα τέσσερα μέχρι στιγμής διαθέσιμα εμβόλια για την COVID-19 σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα τα εμβόλια ιικού φορέα Vaxzevria και Janssen, έχουν συσχετιστεί αιτιωδώς με μια ειδική μορφή θρόμβωσης η οποία εμφανίζεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Αυτή η εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια δεν αναιρεί το ισοζύγιο ασφάλειας του εμβολιασμού, το οποίο σημαίνει ότι οι πιθανότητες σοβαρών προβλημάτων από την νόσηση με COVID-19 είναι πολύ περισσότερες από την πολύ μικρή πιθανότητα εμφάνισης της προαναφερθείσας περίπτωσης θρόμβωσης.