Ποιοι είμαστε
Αρχική Εύβοια: Πυροσβέστης ΔΕΝ διέκοψε την τροφοδοσία οχήματος εθελοντή με σκοπό το σαμποτάζΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εύβοια: Πυροσβέστης ΔΕΝ διέκοψε την τροφοδοσία οχήματος εθελοντή με σκοπό το σαμποτάζ

20 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Πυροσβέστης αφαίρεσε τη μάνικα τροφοδοσίας από εθελοντικό όχημα κατάσβεσης με σκοπό να σαμποτάρει την εθελοντική προσπάθεια.

Συμπέρασμα:

Ο εμπλεκόμενος πυροσβέστης ουδέποτε προκάλεσε σαμποτάζ στον ανεφοδιασμό του παρευρισκόμενου εθελοντικού οχήματος "Τυφώνας". Σύμφωνα με τον Δασικό Συνεταιρισμό Ελληνικών Ευβοίας καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Αξιωματικός Πυροσβέστης εκτελούσε τα καθήκοντα του ενώ το επίμαχο βίντεο είναι πλήρως παραπλανητικό. Πιο συγκεκριμένα, ο πυροσβέστης διέκοψε την τροφοδοσία του οχήματος “Τυφώνα” για πολύ λίγα λεπτά, όσο χρόνο χρειάστηκε για να ανεφοδιαστεί πυροσβεστικό όχημα το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μόλις ο ανεφοδιασμός του πυροσβεστικού οχήματος ολοκληρώθηκε, η τροφοδοσία του εθελοντικού οχήματος “Τυφώνας” συνεχίστηκε κανονικά.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στο Facebook βίντεο το οποίο δείχνει εθελοντή στην Εύβοια να επιτίθεται λεκτικά σε πυροσβέστη, με την κατηγορία πως ο τελευταίος διέκοψε τον ανεφοδιασμό ενός εθελοντικού οχήματος πυρόσβεσης σκόπιμα. Το επίμαχο βίντεο έχει ήδη διαμοιραστεί χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, βασιζόμενα σε αυτό, πληθώρα δημοσιευμάτων έχουν αναπαράγει τον ισχυρισμό πως ο εν λόγω πυροσβέστης διέκοψε την τροφοδοσία του παρευρισκόμενου εθελοντικού οχήματος ηθελημένα με σκοπό να σαμποτάρει την εθελοντική προσπάθεια. Στην πραγματικότητα όμως ο εν λόγω πυροσβέστης ουδέποτε παρεμπόδισε τον ανεφοδιασμό του εθελοντικού οχήματος πυρόσβεσης που ήταν στο σημείο. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: europost.gr, pentapostagma.gr, politic.gr, makeleio.gr, prwtoselido.gr

Η υπό εξέταση ανάρτηση στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο:


Τι ισχύει

Αρχική πηγή του εν λόγω ισχυρισμού αποτελεί ανάρτηση χρήστη στην πλατφόρμα του Facebook δια της οποίας κοινοποιήθηκε επίσης το επίμαχο βίντεο. Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση στο βίντεο ακούγονται τα ακόλουθα:

Εσύ είσαι λοιπόν, που έβαλες τον “Τυφώνα”, που έβγαλες τη μάνικα! Που έβγαλες τη μάνικα από εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα! Εσύ! Εσύ! Έβγαλες απ’ τον “Τυφώνα”, το πυροσβεστικό εθελοντικό όχημα, τη μάνικα! Και είπες ότι δεν έχουμε νερό; Και είσαι απ’ τα Βασιλικά; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Για πες μου! Εξήγησε μου! Δώσε μου τα στοιχεία σου, δεν έχει να κρύψεις τίποτα! Ε; Να καλέσουμε την αστυνομία να με συλλάβουνε; Γιατί ρε; Ήρθε εθελοντής με πυροσβεστικό όχημα, πήγε να γεμίσει από το άφθονο νερό, που παρέχω εγώ! Με πατέντα! Γιατί η πυροσβεστική είναι ανίκανη και το Δασαρχείο! Και πήγες εσύ και του ‘βγαλες τη μάνικα! Δε ντρέπεσαι λίγο! Τι εντολές έχεις! Ποιος είσαι! πες μου τ’ όνομα σου! Έχεις να κρύψεις κάτι;

Ο λόγος γίνεται για το εθελοντικό όχημα πυρόσβεσης “Τυφώνας” το οποίο βρισκόταν στην περιοχή Ελληνικά Ευβοίας προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης. Σύμφωνα με την επίμαχη ανάρτηση και το βίντεο, ο παρευρισκόμενος εθελοντής κατηγορεί ένα πυροσβέστη ότι αφαίρεσε σκόπιμα τη μάνικα τροφοδοσίας νερού από το συγκεκριμένο εθελοντικό όχημα, προκειμένου να σαμποτάρει την εθελοντική προσπάθεια. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Κατόπιν κυκλοφορίας του επίμαχου βίντεο, ο τοπικός Δασικός Συνεταιρισμός Ελληνικών Ευβοίας έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτηρίζοντας την υπό εξέταση ανάρτηση παραπλανητική, εξηγώντας επίσης τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα με την επιστολή, ο εμπλεκόμενος Αξιωματικός Πυροσβέστης διέκοψε την τροφοδοσία του οχήματος “Τυφώνα” για πολύ λίγα λεπτά, όσο χρόνο χρειάστηκε για να ανεφοδιαστεί πυροσβεστικό όχημα το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μόλις ο ανεφοδιασμός του πυροσβεστικού οχήματος ολοκληρώθηκε, η τροφοδοσία του εθελοντικού οχήματος “Τυφώνας” συνεχίστηκε κανονικά. Επισημαίνουν επίσης, πως το περιστατικό διαδραματίστηκε στην παραλία Ελληνικών και όχι στα Βασιλικά, ενώ διευκρινίζουν πως, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ο καταγγέλλων εθελοντής δεν ήταν καν παρών στο επίμαχο συμβάν για το οποίο κατηγορεί τον Αξιωματικό Πυροσβέστη. Παρακάτω παραθέτουμε την εν λόγω επιστολή.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Ελληνικών Ευβοίας, κ. Σταματίου, ο οποίος επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του παραπάνω εγγράφου, ενώ μας ενημέρωσε πως ο εν λόγω πυροσβέστης τον οποίο καθυβρίζει ο πολίτης στο βίντεο έκανε το καλύτερο δυνατό στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματίου ο εμπλεκόμενος Αξιωματικός Πυροσβέστης:

Έδωσε ρέστα στα πύρινα μέτωπα. Έβγαλε την υπηρεσία του ασπροπρόσωπη.

Επιπρόσθετα, στις 12 Αυγούστου, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας προχώρησε στην εξής επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το επίμαχο συμβάν.

Επικοινωνήσαμε ακόμη με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

Ο πυροσβεστικός υπάλληλος ενεργούσε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, αν θελήσετε να συνδράμετε στην κατάσβεση κάποιας φωτιάς – είτε ως πολίτης, είτε ως εθελοντής – οφείλετε να το κάνετε ακολουθώντας τους κανόνες του αξιωματικού που επιχειρεί στο μέτωπο. Από την έρευνα των αρχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνηγορούν στην καταγγελία που κυκλοφορεί σε δημοσιεύματα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το χειριστή του εθελοντικού οχήματος “Τυφώνας”, κ. Κρεκούκη, μας γνωστοποιήθηκε πως ο ίδιος δεν συνεργάζεται με την Πυροσβεστική. Επίσης επιβεβαίωσε πώς έπειτα από την ολιγόλεπτη παύση της τροφοδοσίας του “Τυφώνα”, και κατόπιν αποχώρησης του Αξιωματικού Πυροσβέστη, ο ανεφοδιασμός του οχήματος του συνεχίστηκε κανονικά.

Όταν μου ζήτησαν να επέμβω στο σημείο τους έθεσα 2 προϋποθέσεις. Η πρώτη ήταν να υπάρχει νερό ενώ η δεύτερη ήταν να βρίσκονται κοντά μου 5-6 τοπικοί ώστε να μου δείξουν τις περιοχές μιας και εγώ δε συνεργάζομαι με την Πυροσβεστική. Έτσι, αργά το βράδυ ήρθε ένας της Πυροσβεστικής και ζήτησε να διακοπεί η τροφοδοσία του «Τυφώνα» από υδροφόρα. Έπειτα ο υπάλληλος έφυγε ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο “Τυφώνας” γέμιζε πάλι νερό.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω στοιχεία, καθίσταται σαφές πως στο επίμαχο συμβάν ο εμπλεκόμενος πυροσβέστης ουδέποτε προκάλεσε σαμποτάζ στον ανεφοδιασμό του παρευρισκόμενου εθελοντικού οχήματος “Τυφώνας”. Σύμφωνα με τον Δασικό Συνεταιρισμό Ελληνικών Ευβοίας καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Αξιωματικός Πυροσβέστης εκτελούσε τα καθήκοντα του ενώ το επίμαχο βίντεο συνιστά παραπληροφόρηση.