Ποιοι είμαστε
Αρχική Στην φωτογραφία δεν απεικονίζεται ένα από τα φιδάκια της ΠαναγίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στην φωτογραφία δεν απεικονίζεται ένα από τα φιδάκια της Παναγίας

8 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Πανω στο κεφαλι φιδιού στο Ναό της Παναγίας, στην Λαγουβάρδα Μαρκοπούλου της Κεφαλονιάς φαίνεται το σημείο του σταυρού.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν βγήκε το 2020 αλλά εντοπίζεται στο διαδίκτυο από το 2017. Επιπρόσθετα η φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο από τα φιδάκια της Παναγιάς αλλά ένα king snake που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ.

Φωτογραφίες που αναφέρεται ότι απεικονίζουν τα φιδάκια της Παναγιάς από το Ι.Ν. Παναγίας Λαγκουβάρδας στο Μαρκόπουλο διαμοιράζονται εκ νέου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης:

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση του Facebook.

Τι ισχύει

Τα φιδάκια της Παναγιάς, σύμφωνα με την παράδοση, εμφανίζονται κάθε χρόνο στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς από τις 6 – 15 Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι δεμένη με διάφορους θρησκευτικούς μύθους που κυκλοφορούν και συνδέονται με τον Ι.Ν. Παναγίας Λαγκουβάρδας.

Αρχικά, η εικόνα που χρησιμοποιείται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις, παρότι εμφανίζεται με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2020 είναι παλαιότερη. Πιο πρόσφατα τη βρίσκουμε στη σελίδα διαμοιρασμού φωτογραφιών Pinterest όπου δημοσιεύτηκε εντός του 2019. Σε αυτήν απεικονίζεται ένα king snake (Lampropeltis getula) που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση στο Pinterest.

Επίσης, αξιοποιώντας τη σελίδα αντίστροφης αναζήτησης φωτογραφιών TinEye εντοπίσαμε την ίδια φωτογραφία με ημερομηνία πρώτης εμφάνισης 14 Δεκεμβρίου 2017. [πηγή]

Στιγμιότυπο από τη σχετική αναζήτηση στο TinEye

Τα φιδάκια που εντοπίζονται στο Μαρκόπουλο ανήκουν στο είδος Telescopus fallax (ομοταξία Κολουβρίδες) που φέρουν το ελληνικό όνομα “Αγιόφιδο”. Το εν λόγω είδος φιδιού, δεν εμφανίζεται μόνο στην Κεφαλονιά αλλά σε πολλά νησιά της Ελλάδας και σε χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε παλαιότερο άρθρο μας, η ιστορία με τα φιδάκια στην Κεφαλονιά περιέχει ανακρίβειες. Τα φιδάκια δεν εμφανίζονται ως εκ θαύματος, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε και στα στιγμιότυπα που ακολουθούν από παλαιότερο ντοκιμαντέρ για το γεγονός, οι κάτοικοι ψάχνουν να τα βρουν με τους φακούς μέσα στη νύχτα.

Τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να τα εντοπίσουν παρουσίασε και κάτοικος της περιοχής σε επεισόδιο της εκπομπής Αληθινά σενάρια που προβαλλόταν από την ΕΡΤ3 και πλέον υπάρχει στην πλατφόρμα του Ertflix. Μετά το 4ο λεπτό του επεισοδίου, ο κάτοικος δηλώνει ότι το βράδυ μετά τον εσπερινό ψάχνουν με τους φακούς τα φιδάκια. Όπως πληροφορούμαστε από σχετικό βίντεο, το Αγιόφιδο είναι νυκτόβιο, επομένως είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται τις συγκεκριμένες ώρες. Επίσης, ούτε η ημερομηνία εμφάνισής τους είναι τυχαία, καθώς εκκολάπτονται στα μέσα Αυγούστου.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν βγήκε το 2020 αλλά εντοπίζεται στο διαδίκτυο από το 2017. Επιπρόσθετα η φωτογραφία δεν απεικονίζει κάποιο από τα φιδάκια της Παναγιάς αλλά ένα king snake που συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).