Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητική παρουσίαση ευρημάτων μελέτης για το ιικό φορτίο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητική παρουσίαση ευρημάτων μελέτης για το ιικό φορτίο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την COVID-19

14 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με νέα μελέτη το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων για την COVID-19 είναι 251 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανεμβολίαστων καθιστώντας τους πρώτους υπερμεταδότες. Αυτό εξηγεί και την άνοδο στα κρούσματα που παρατηρείται σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των εν λόγω εμβολίων.

Συμπέρασμα:

O ισχυρισμός ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε 251 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε εμβολιασμένους για την COVID-19 συγκριτικά με ανεμβολίαστους αποτελεί επιλεκτική παρουσίαση των δεδομένων της επίμαχης μελέτης. Ενώ το εν λόγω νούμερο είναι σωστό, η σύγκριση έγινε μεταξύ εμβολιασμένων οι οποίοι μολύνθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 ενώ τα δείγματα των ανεμβολίαστων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από άτομα που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα. Δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο από τις προηγούμενες επικρατούσες παραλλαγές του ιού αυτή η σύγκριση στο πλαίσιο μεταδοτικότητας του ιού από εμβολιασμένους δεν είναι ορθή. Η παρατηρούμενη διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ των συγκρινόμενων δειγμάτων δεν έχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό των ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη, αλλά συνδέεται εξ ορισμού με την μεγαλύτερη παραγωγή ιικού φορτίου από το στέλεχος Δέλτα. Για να εξαχθεί σωστό συμπέρασμα σχετικά με την μεταδοτικότητα από εμβολιασμένα άτομα πρέπει οι εξεταζόμενες ομάδες να έχουν προσβληθεί από την ίδια παραλλαγή του SARS-CoV-2.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι σύμφωνα με νέα μελέτη το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων για την COVID-19 είναι 251 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανεμβολίαστων. Τα ίδια δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι αυτό εξηγεί και την άνοδο στα κρούσματα που παρατηρείται σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των εν λόγω εμβολίων. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων της επικαλούμενης μελέτης.

Παραδείγματα: choratouaxoritou.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, teleytaiaexodos.blogspot.com, pronews.gr, oxafies.com, oi-asimvivastoi.blogspot.com, ksipnistere.com,

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι υγειονομικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν ιικό φορτίο 251 φορές υψηλότερο από ανεμβολίαστους και τους συναδέλφους τους

Μελέτη: Πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης φέρουν 251 φορές περισσότερο ιικό φορτίο, κι αποτελούν εγγενή απειλή για μη εμβολιασμένους ασθενείς, συναδέλφους τους.

Ένα έγγραφο που εκδόθηκε από την έγκυρη ομάδα κλινικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford University Clinical Research Group), που δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου στο The Lancet, διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα φέρουν 251 φορές το φορτίο των ιών COVID-19 στα ρουθούνια τους σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα.

https://childrenshealthdefense.org/defender/vaccinated-healthcare-workers-threat-unvaccinated-patients-co-workers/

Τον ίδιο ισχυρισμό αναπαρήγαγε και ο γιατρός Δημήτριος Γάκης σε δημοσίευση του στο Facebook:

Τι ισχύει

Η προδημοσιευμένη μελέτη για την οποία κάνουν λόγο τα υπό εξέταση δημοσιεύματα έχει τίτλο “Transmission of SARS-CoV-2 Delta variant among vaccinated 2 healthcare workers, Vietnam” η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα Social Science Research Network, ένα αποθετήριο προδημοσιεύσεων.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, η επικαλούμενη μελέτη απέδειξε πως οι εμβολιασμένοι έχουν 251 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο από τους ανεμβολίαστους, γεγονός το οποίο καθιστά τους εμβολιασμένους για την COVID-19 υπερμεταδότες της ασθένειας. Όμως, αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των δεδομένων και των συμπερασμάτων της επίμαχης μελέτης.

Αρχική πηγή της εν λόγω παραπλανητικής ερμηνείας ήταν άρθρο του Dr. Peter A. McCullough στην ιστοσελίδα “The Defender” του Robert F. Kennedy Jr. ενός εκ των πιο γνωστών αντιεμβολιαστών διεθνώς. Η εν λόγω σελίδα έχει εκτενές ιστορικό διασποράς ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών για πληθώρα εμβολίων. [πηγή]

Συγκεκριμένα η μελέτη εξέτασε το ιικό φορτίο 69 εμβολιασμένων υγειονομικών υπαλλήλων στη πόλη Ho Chi Minh στο Vietnam οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 τον Ιούνιο του 2021. Επίσης εξετάστηκαν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων καθώς και το γονιδίωμα 23 δειγμάτων για να ταυτοποιηθεί η παραλλαγή του ιού με την οποία μολύνθηκαν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μέσα επίπεδα ιικού φορτίου ανάμεσα στα εξεταζόμενα δείγματα ήταν 251 φορές μεγαλύτερα συγκριτικά με δείγματα που είχαν συλλεχθεί από περιπτώσεις με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020.

Ενώ τα δείγματα από το 2020 αφορούσαν όντως ανεμβολίαστους ασθενείς, καθώς τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα, οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.

Αυτή η διάκριση είναι σημαντική καθώς σύμφωνα με σχετικές προδημοσιεύσεις, φαίνεται πως η παραλλαγή Δέλτα οδηγεί σε παραγωγή μεγαλύτερου ιικού φορτίου συγκριτικά με παλαιότερες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, η παρατηρούμενη διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ των συγκρινόμενων δειγμάτων δεν έχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών που συμμετείχαν στην μελέτη, αλλά συνδέεται εξ ορισμού με την μεγαλύτερη παραγωγή ιικού φορτίου από το στέλεχος Δέλτα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της επίμαχης μελέτης που χρησιμοποιείται από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα στην, πιστοποιημένη από τον IFCN (Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων), ομάδα ελέγχου γεγονότων Health Feedback:

Οι διαφορές στο ιικό φορτίο σχετίζονταν με την ικανότητα της παραλλαγής Δέλτα να προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο. Δεν είχαν (σ.σ. οι διαφορές στο ιικό φορτίο) καμία σχέση με την εμβολιαστική κατάσταση των ατόμων που μολύνθηκαν.

Με απλά λόγια, προκειμένου να γίνει ισχυρισμός περί υπερμετάδοσης λόγω αυξημένου ιικού φορτίου σε εμβολιασμένους, θα έπρεπε η σύγκριση να γίνει μεταξύ ατόμων που έχουν μολυνθεί με την ίδια παραλλαγή του SARS-CoV-2, καθώς η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει πολύ διαφορετική συγκέντρωση ιικού φορτίου συγκριτικά με τις προηγούμενες επικρατούσες παραλλαγές του ιού.

Επιπρόσθετα, κατόπιν χρήσης της επίμαχης μελέτης από την αντεμβολιαστική ιστοσελίδα “The Defender”, οι ερευνητές προχώρησαν σε επίσημη διάψευση του υπό εξέταση ισχυρισμού όπως παρουσιάστηκε στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι μια πρόσφατη δημοσίευση στην ιστοσελίδα Children’s Health Defense στις 23 Αυγούστου 2021, διέδωσε τον ψευδή ισχυρισμό ότι η μελέτη μας υπέδειξε ότι “οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν 251 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα ρουθούνια τους από ότι οι ανεμβολίαστοι” […]

Στη μελέτη μας, συγκρίναμε τα ιικά φορτία από περιπτώσεις ασθενών που μολύνθηκαν από τα αρχικά στελέχη του SARS-CoV-2 στο Βιετνάμ μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020, με τα ιικά φορτία πλήρως εμβολιασμένων υγειονομικών υπαλλήλων που μολύνθηκαν από το στέλεχος Δέλτα. […]

Οι διαφορές στο ιικό φορτίο σχετίζονταν με την ικανότητα της παραλλαγής Δέλτα να προκαλεί υψηλότερο ιικό φορτίο. Δεν είχαν καμία σχέση με την εμβολιαστική κατάσταση των ατόμων που μολύνθηκαν. Συνεπώς ο ισχυρισμός πως οι εμβολιασμένοι μεταφέρουν 251 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στην αναπνευστική τους οδό σε σχέση με ανεμβολίαστους αποτελεί παραπλανητική ερμηνεία των δεδομένων.

Υπάρχει πληθώρα δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη από βαριά νόσηση και θάνατο από την COVID-19. Η μελέτη μας δεν δίνει κανένα απολύτως δεδομένο για το αντίθετο. Στηρίζουμε θερμά τη διαδικασία του εμβολιασμού ως ένα σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης της COVID-19 και των ευρύτερων τραγικών συνεπειών της πανδημίας.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον, έχει εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 μειώνουν σημαντικά το ιικό φορτίο σε όσους εμβολιασμένους κολλήσουν, τα στελέχη προ του Δέλτα. Επίσης, συχνά, μπορούν να εξαλείψουν τον ιό και να αποτρέψουν πλήρως τη μετάδοση, με συχνότητα που έφτασε το 91% σε υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν πλήρως με εμβόλια mRNA στις ΗΠΑ.

Τέλος, ενώ τα πρώτα ευρήματα ειδικά για το στέλεχος Δέλτα υποστηρίζουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται φτάνουν στην ανάπτυξη παρόμοιου ιικού φορτίου με τους μη εμβολιασμένους, και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται μειωμένη μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει επειδή οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν ιικό φορτίο που μειώνεται πολύ γρήγορα, επομένως όσοι έχουν εμβολιαστεί και τύχει να κολλήσουν ενδέχεται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, η πλειοψηφία των εμβολιασμένων που έρχεται σε επαφή με τον ιό εξακολουθεί να νοσεί ασυμπτωματικά ή καθόλου και για το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που μειώνει και άλλο την πιθανότητα μετάδοσης.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ο ισχυρισμός ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε 251 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε εμβολιασμένους για την COVID-19 συγκριτικά με ανεμβολίαστους συνιστά παραπληροφόρηση. Ενώ το εν λόγω νούμερο είναι σωστό, η σύγκριση έγινε μεταξύ εμβολιασμένων οι οποίοι μολύνθηκαν με την παραλλαγή Δέλτα του SARS-CoV-2 ενώ τα δείγματα των ανεμβολίαστων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από άτομα που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα. Δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα εμφανίζει πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο από τις προηγούμενες επικρατούσες παραλλαγές του ιού αυτή η σύγκριση στο πλαίσιο μεταδοτικότητας του ιού από εμβολιασμένους δεν είναι ορθή. Η παρατηρούμενη διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ των συγκρινόμενων δειγμάτων δεν έχει καμία σχέση με τον εμβολιασμό των ατόμων που συμμετείχαν στην μελέτη, αλλά συνδέεται εξ ορισμού με την μεγαλύτερη παραγωγή ιικού φορτίου από το στέλεχος Δέλτα. Για να εξαχθεί σωστό συμπέρασμα σχετικά με την μεταδοτικότητα από εμβολιασμένα άτομα πρέπει οι εξεταζόμενες ομάδες να έχουν προσβληθεί από την ίδια παραλλαγή του SARS-CoV-2.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.