Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news για 22χρονη που πέθανε στα Χανιά από εμβόλιο για την COVID-19HOAXES

Fake news για 22χρονη που πέθανε στα Χανιά από εμβόλιο για την COVID-19

17 Σεπ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Κωνσταντίνα Γερασαμιώτη, ηλικίας 22 ετών, πέθανε λόγω εμβολίου για την COVID-19 στις 14/09/2021 και ετάφη στις 16/09/2021 στο Κοιμητήριο Αγίου Λουκά Χανίων.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από το τοπικό Ληξιαρχείο και Κοιμητήριο τα οποία δήλωσαν πως δεν έχει δηλωθεί θάνατος ή τελεστεί κηδεία με αυτά τα στοιχεία στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η Κωνσταντίνα Γερασαμιώτη, 22 ετών, απεβίωσε εξαιτίας εμβολίου για την COVID-19 στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 και επρόκειτο να ταφεί στο Κοιμητήριο Χανίων στις 16 του μηνός. Ωστόσο, πρόκειται για ψευδή είδηση.

Παραδείγματα: amazonios.net, loutrakiodusseas.blogspot.com, hektor-the7trumpets-hektor.blogspot.com

Σχετικά δημοσιεύματα στο Facebook (στιγμιότυπα που ελήφθησαν στις 17/09/2021):

Τι ισχύει

Για όλες τις εκδοχές του υπό εξέταση ισχυρισμού η μόνη πηγή πληροφοριών ήταν ανάρτηση που έγινε στο Facebook στις 14 Σεπτεμβρίου, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Αναζητώντας πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν την εν λόγω είδηση, δεν εντοπίσαμε καμία άλλη δημόσια ανάρτηση, δημοσίευμα τοπικού μέσου, αναγγελία ή άλλο στοιχείο που να αναφέρεται σε αυτό το περιστατικό.

Επιπρόσθετα, δεν κατέστη δυνατό να το εντοπίσουμε το όνομα Γερασαμιώτη(ς) σε τηλεφωνικό κατάλογο, ενώ το όνομα δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα σε γνωστές μηχανές αναζήτησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Σε σχόλια κάτω από την ανάρτηση ορισμένοι χρήστες επεσήμαναν ότι δεν βρήκαν κάποια συνάθροιση για κηδεία με τα στοιχεία που περιγράφονταν στο κοιμητήριο των Χανίων, ούτε κάποιο σχετικό “κηδειόχαρτο”.

Απευθυνθήκαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Κοιμητήριο Αγίου Λουκά Χανίων στις 16 Σεπτεμβρίου, και μας απάντησαν πως:

Kηδεία με αυτά τα στοιχεία ούτε ετελέσθει, ούτε ετάφη, την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Κατόπιν ερωτήματος μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Δήμο Χανίων σχετικά με τυχόν δήλωση θανάτου για άτομο με τα στοιχεία της ανάρτησης, μας γνωστοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου ότι:

Έως και σήμερα στο ληξιαρχείο του Δήμου Χανίων δεν έχει καταχωρηθεί θάνατος με τα στοιχεία αυτά.

Τέλος, αναζητώντας στοιχεία επικοινωνίας του χρήστη που δημοσίευσε το αρχικό κείμενο, εντοπίσαμε σε πρόσφατες δημόσιες αναρτήσεις του ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Στο τηλέφωνο αυτό απάντησε άνδρας με το ίδιο όνομα που είχε ο λογαριασμός ο οποίος έκανε την αρχική ανάρτηση, και ανέφερε ότι δεν έχει δημοσιεύσει ο ίδιος αυτό το κείμενο, έχει απενεργοποιήσει το προφίλ του και δεν γνωρίζει για κάποιο περιστατικό με αυτά τα στοιχεία.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι πρόσωπο με το όνομα Κωνσταντίνα Γερασαμιώτη, ηλικίας 22 ετών, πέθανε λόγω εμβολίου στις 14/09/2021 και ετάφη στις 16/09/2021 στο Κοιμητήριο Αγίου Λουκά Χανίων είναι ψευδής. Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από το τοπικό Ληξιαρχείο και Κοιμητήριο τα οποία δήλωσαν πως δεν έχει δηλωθεί θάνατος ή τελεστεί κηδεία με αυτά τα στοιχεία στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021.