Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Γαλλία δεν πούλησε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία στην ΤουρκίαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, η Γαλλία δεν πούλησε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία στην Τουρκία

18 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Γαλλία πούλησε εξελιγμένη τεχνολογία στη Τουρκία για το μαχητικό TF-X αφού πούλησε τα Rafale F.3 στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα:

Η αγορά της πλατφόρμας 3DEXPERIENCE PLM από την Τουρκία και συγκεκριμένα την TAI, δεν είναι καινούργια είδηση, αλλά πρόκειται για διαδικασία που έλαβε χώρα το 2018. Η αναφερόμενη πλατφόρμα δεν αποτελεί "τεχνολογία αιχμής" για την τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία, αλλά λογισμικό το οποίο έχει αγοραστεί και χρησιμοποιείται ως επι τω πλείστον από βιομηχανίες εκτός στρατού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Γαλλία πούλησε εξελιγμένη τεχνολογία στη Τουρκία για το μαχητικό TF-X αφού πούλησε τα Rafale F.3 στην Ελλάδα. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: defencenet.gr, pronews.gr (αρχικές πηγές), hellas-now.com, anixneuseis.gr, dynatielladanews.com, kapa-news.gr, theflagreport.com, mainlynews.gr, ptolemaidanews.gr, greeknewsondemand.com, eidisis247.gr, sinomosiologos.blogspot.com, amfipolinews.blogspot.com, happenednow.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, διαβάζουμε:

Σκάνδαλο: Η Γαλλία πούλησε εξελιγμένη τεχνολογία σε Τουρκία για το μαχητικό TF-X αφού πούλησε τα Rafale F.3 στην Ελλάδα!

Κανείς από την κυβέρνηση δεν σκέφθηκε να θέσει ρήτρες στην Dassault για την απαγόρευση πώλησης τεχνολογιών αιχμής στην Άγκυρα.

Τώρα λοιπόν η Dassault (που θα εισπράξει από την απένταρη Ελλάδα 4 δισ. ευρώ), χωρίς να εμποδίζεται από καμία ρήτρα από το συμβόλαιό της με τους Έλληνες, παρέδωσε στην τουρκική Τurkish Aerospace Industries (TAI), δηλαδή στη τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία, ότι πιο «τεχνολογικής αιχμής» και μάλιστα κρίσιμης σημασίας: Το λογισμικό σχεδίασης και παραγωγής του εγχώριου τουρκικού 5ης γενιάς TF-X (φωτό) και ειδικά των κινητήρων του!

Το οποίο μαχητικό προβλέπεται να πετάξει για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023. Το λογισμικό αφορά την πλατφόρμα 3DEXPERIENCE PLM (Product Lifecycle Management) την ψηφιακή “δίδυμη” τεχνολογία PLM για την ανάπτυξη των κινητήρων του μαχητικού!

Ο κινητήρας θα βασίζεται σε υπάρχον σχέδιο για τις μονάδες προπαραγωγής και εν συνεχεία στις μονάδες παραγωγής του TF-X από το 2027, θα εγκατασταθεί νέος κινητήρας που σχεδιάζει η τουρκική TRMotor βάσει της πλατφόρμας 3DEXPERIENCE PLM (Product Lifecycle Management) που της πούλησε η Dassault!

Τι ισχύει

Στις 11 Ιανουαρίου του 2021, επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R, 12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων, που κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρία Dassault, έναντι 2.8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα αεροσκάφη, στην τιμή συμπεριλαμβάνεται οπλισμός, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, την αγορά επιπλέον 6 μαχητικών του ίδιου τύπου.

Η “προηγμένη” τεχνολογία που πούλησε η Dassault στην Τουρκία

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει ρήτρες προς τη Γαλλία, προκειμένου να μην μπορεί να πουλήσει σχετική τεχνολογία αιχμής για στρατιωτικές εφαρμογές στην Τουρκία. Η αναφερόμενη ως “τεχνολογίας αιχμής”, προορίζεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς TF-X. Το TF-X φιλοδοξεί να είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς, που θα ενσωματώνει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth).

Στις αρχές Ιουλίου 2018, έγινε γνωστό πως η Turkish Aerospace Industries (TAI), που αναπτύσσει το μαχητικό TF-X, επέλεξε την πλατφόρμα 3DEXPERIENCE PLM (Product Lifecycle Management) , που έχει δημιουργηθεί από την Dassault Systèmes (θυγατρική του ομίλου Dassault), για να βοηθήσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού.

Η Dassault Systèmes είναι μια γαλλική εταιρεία λογισμικού η οποία βρίσκεται στη λίστα Fortune 50 των μεγαλύτερων εταιρειών λογισμικού. Η εν λόγω εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό για τρισδιάστατο σχεδιασμό προϊόντων, προσομοίωση, κατασκευή και ούτω καθεξής. Η 3DEXPERIENCE, παρέχει στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους εικονικά περιβάλλοντα για να επεξεργαστούν βιώσιμες καινοτομίες. Χρησιμοποιείται από 220,000 πελάτες, σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, σε περισσότερες από 140 χώρες. Με απλά λόγια, πρόκειται για λογισμικά σχεδίασης-συντονισμού έργου και δεν είναι κρίσιμη τεχνολογία. Δεν πρόκειται καν για αμυντική τεχνολογία, αλλά ένα σύστημα το οποίο εμπορεύεται η Dassault Systèmes σε κάθε ενδιαφερόμενη βιομηχανία.

Συμπέρασμα

Η αγορά της πλατφόρμα 3DEXPERIENCE PLM από την Τουρκία και συγκεκριμένα την TAI, δεν είναι καινούργια είδηση, αλλά πρόκειται για διαδικασία που έλαβε χώρα το 2018. Η αναφερόμενη πλατφόρμα δεν αποτελεί “τεχνολογία αιχμής” για την τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία, αλλά λογισμικό το οποίο έχει αγοραστεί και χρησιμοποιείται ως επι τω πλείστον από βιομηχανίες εκτός στρατού.

Fact-check for the sake of Democracy