Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναληθής η είδηση για την κατάρρευση της μαθήτριας στο 6ο Γυμνάσιο ΑμαρουσίουHOAXES ΥΓΕΙΑ

Αναληθής η είδηση για την κατάρρευση της μαθήτριας στο 6ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

23 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Αμαρουσίου κατέρρευσε στο σχολείο της μία ημέρα αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου έκανε τεχνική ανάνηψης στην ανήλικη καθώς δεν είχε σφυγμούς. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το κοριτσάκι να πέθανε.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου, πρόκειται για μία ανυπόστατη και αναληθή είδηση. Επίσης, το ΕΚΑΒ μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει στο σύστημα του καταχωρισμένο περιστατικό διακομιδής από το συγκεκριμένο σχολείο βάσει των στοιχείων που διαθέτουν από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκίνησε να διαμοιράζεται στο Facebook και σε μέσα ενημέρωσης μία ανακοίνωση γονέα στην οποία ανέφερε ότι μαθήτρια του 6ου Γυμνασίου Αμαρουσίου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της για την COVID-19. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση δηλώνεται ότι πιθανόν η ανήλικη να έχασε τη ζωή της.

Παραδείγματα: skeftomasteellhnika.blogspot.com, press-gr.com

Στο υπό εξέταση κείμενο αναφερόταν ότι μετά από λιποθυμικό επεισόδιο κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της σε νοσοκομείο και ότι το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έφτασε αναγκάστηκε να της κάνει τεχνική ανάνηψης καθώς δεν είχε σφυγμούς. Στην υπό εξέταση καταγγελία δηλώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα η μαθήτρια είχε κάνει τη δεύτερη δόση εμβολίου για την COVID-19 και αφήνεται να εννοηθεί ότι τα ιατρικά θέματα που ανέκυψαν οφείλονταν σε αυτό.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση που εντοπίστηκε στο Facebook.

Τι ισχύει

Μετά τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα, η Διεύθυνση του 6ου Γυμνασίου Αμαρουσίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει το περιστατικό. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Σχολείο επίσημα ανακοινώνει ότι οποιαδήποτε φήμη σχετικά με υποτιθέμενο περιστατικό που φέρεται να συνέβη κατά το ωράριο λειτουργίας του και αφορά θέμα υγείας των μαθητών / μαθητριών είναι πλήρως ανυπόστατη και αναληθής

Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με το ΕΚΑΒ μας ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό διακομιδής από το εν λόγω σχολείο. Όπως μας δήλωσαν, πραγματοποίησαν έρευνα στο αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων που δέχθηκαν και των περιστατικών που εξυπηρέτησαν με βάση τη διεύθυνση του σχολείου, το φύλο και την ηλικία κατά προσέγγιση από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το 6ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου και τα δεδομένα που διαθέτει το ΕΚΑΒ, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό διακομιδής μαθήτριας τις τελευταίες ημέρες μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).