Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο καθηγητής Γεροτζιάφας ΔΕΝ μίλησε για εκδίκηση μαζικού εμβολιασμούHOAXES

Ο καθηγητής Γεροτζιάφας ΔΕΝ μίλησε για εκδίκηση μαζικού εμβολιασμού

18 Οκτ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας μίλησε για «εκδίκηση μαζικού εμβολιασμού» έναντι της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε τη φράση «όταν ζούμε σε ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας η απάντησή μας είναι μία : διεκδίκηση μαζικού εμβολιασμού».

Κατά το μήνα Οκτώβριο του 2021 κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας μίλησε για εκδίκηση μαζικού εμβολιασμού. Ωστόσο, ο κ. Γεροτζιάφας δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «εκδίκηση».

Παραδείγματα: pronews.gr, makeleio.gr, taxidromos.gr, triklopodia.gr, news12.gr, ploumistos.com, kontasas.gr, prwtoselido.gr, 24news.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παράδειγμα βίντεο
Ενδεικτική ανάρτηση στο Facebook από τον καρδιολόγο Κωνσταντίνο Αρβανίτη.
Στιγμιότυπο ανάρτησης στο Twitter με απειλητικά σχόλια

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο προέρχεται από εκπομπή στο Kontra Channel, στις 12 Οκτωβρίου 2021.

Περίπου στο 6ο λεπτό, ο Γ. Γεροτζιάφας είπε τα εξής:

Όταν μάλιστα το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει περίθαλψη δωρεάν, και παίζουμε σε ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα, αυτό που ζούμε σήμερα δηλαδή, η απάντησή μας είναι μία: διεκδίκηση μαζικού εμβολιασμού. Και επειδή ο εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός.

Στο επίμαχο σημείο, συγκεκριμένα στο 6:05 του βίντεο, ακούγεται σαφώς η λέξη «διεκδίκηση», και όχι «εκδίκηση».

Ο ίδιος ο κ. Γεροτζιάφας έχει δηλώσει επίσης ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «διεκδίκηση».

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας χρησιμοποίησε τη φράση «εκδίκηση μαζικού εμβολιασμού» είναι ψευδής. Στις τηλεοπτικές του δηλώσεις στο σταθμό Kontra είχε αναφερθεί στην ανάγκη για «διεκδίκηση» μαζικού εμβολιασμού.