Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με χρήση του ονόματος της ΔΕΗ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςSCAMS

Απάτη με χρήση του ονόματος της ΔΕΗ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

23 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέεται με την ΔΕΗ Α.Ε. μοιράζει χρήματα σε χρήστες.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση απάτης που εντοπίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ενέργεια δεν συνδέεται με την ΔΕΗ. Σκοπός είναι η αλίευση προσωπικών στοιχείων και η απόσπαση χρηματικών ποσών από ανυποψίαστους καταναλωτές.

Μία ακόμη περίπτωση απάτης εντοπίστηκε να διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά με εκμετάλλευση της επωνυμίας ΔΕΗ.

Στο στιγμιότυπο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κοινοποίηση που εντοπίστηκε σε σελίδα στο Facebook:

Πως λειτουργεί η απάτη

Η εξεταζόμενη δημοσίευση αναρτήθηκε σε σελίδα που δεν σχετίζεται με την επίσημη σελίδα της ΔΕΗ Α.Ε. στο Facebook. Σε αυτήν, διαμοιράζονται κοινοποίησεις οι περισσότερες από τις οποίες συνδέονται με ένα ταϋλανδικό ιστολόγιο, το orewaanime.blogspot.com.

Ο σύνδεσμος που υπάρχει στη δημοσίευση μας ανακατευθύνει σε έναν ιστότοπο (https://hkkbp.liveaboardexpedition.com) που δεν φέρει τα διακριτικά και δεν έχει καμία σχέση με την ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε.. Στην αρχική σελίδα εμφανίζεται ένα chatbot, το πρώτο μήνυμα του οποίου αναφέρει ότι η πλατφόρμα δίνει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να κερδίζουν 1,000€ την ημέρα.

Παρακάτω, στην ίδια σελίδα, υπάρχουν στιγμιότυπα από ψευδείς κοινοποιήσεις χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι αναφέρουν ότι κέρδισαν χρήματα μέσω της πλατφόρμας.

Τα επόμενα μηνύματα αναφέρουν ότι η πλατφόρμα απευθύνεται σε κατοίκους που διαμένουν στην Ελλάδα και ότι όσοι συνεργάζονται με την πλατφόρμα κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Για να ενισχύσουν το παραπλανητικό αφήγημα χρησιμοποιούν επεξεργασμένες φωτογραφίες διάσημων Ελλήνων, όπου ψευδώς παρουσιάζεται ότι έχουν κερδίσει χρήματα μέσω της πλατφόρμας.

Τα μηνύματα που ακολουθούν προωθούν την αγορά και αποταμίευση κρυπτονομισμάτων. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει ένα που αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν επενδύοντας το ποσό των 250€.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή “εγγραφή” που υπάρχει στο τέλος της σελίδας, ανακατευθυνόμαστε σε μία ιστοσελίδα στην οποία ζητείται να συμπληρώσουμε προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας. Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτήν έχουν χρησιμοποιηθεί τα διακριτικά της ΔΕΗ.

Όπως και με άλλες αντίστοιχες απάτες για τις οποίες έχουμε γράψει σε παλαιότερα άρθρα μας, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, επιτήδειοι χρησιμοποιούν ονόματα εταιριών που είναι γνωστές στους καταναλωτές και δημιουργούν ιστοσελίδες με μοναδικό σκοπό να αλιεύσουν προσωπικά στοιχεία και στοιχεία τραπεζικών καρτών.

Συμπέρασμα

Η εξεταζόμενη δημοσίευση αποτελεί περίπτωση απάτης και παραπλάνησης καταναλωτών. Η δημοσίευση και οι σελίδες στις οποίες ανακατευθύνονται οι χρήστες του Facebook από την εξεταζόμενη σελίδα δεν συνδέονται ούτε με την επίσημη σελίδα της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε. στο Facebook ούτε με την επίσημη ιστοσελίδα της. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές και να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).