Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ

6 Νοε
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αρχίζει σταδιακά η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων στα νοσοκομεία, σύμφωνα με εγκύκλιο της 5ης ΥΠΕ.

Συμπέρασμα:

Το έγγραφο που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιέυματα έχει εκδοθεί από την 5η ΥΠΕ, και δεν απευθύνεται σε αυτήν από το Υπουργείο Υγείας. Το έγγραφο δεν αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί γενικώς, αλλά όσους εξαιρέθηκαν νόμιμα από την υποχρέωση εμβολιασμού για λόγους υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία. Επομένως, δεν πρόκειται για προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και επιστρέφει στην εργασία του. Την είδηση για επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εργασία τους έχει διαψεύσει και η ίδια η 5η ΥΠΕ, ενώ το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έχει παραταθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2021 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία επιστρέφουν στην εργασία τους οι υγειονομικοί και λοιποί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας οι οποίοι είχαν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Παραδείγματα: zougla.gr, bahalonews.gr, blog.moudaniwn.gr, cityportal.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που απευθύνεται στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (δηλαδή σε Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα), επιστρέφουν σταδιακά στις δομές υγείας της περιοχής οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ιατροί και νοσηλευτές.

Η εγκύκλιος αυτή αναφέρει πως υπεύθυνη για την τοποθέτηση αυτών των υγειονομικών σε ασφαλείς θέσεις για τους ίδιους και του συναδέλφους τους είναι η Επιτροπή Λοιμωξιολογίας κάθε νοσοκομείου, η οποία αποφασίζει σε συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος.

Είναι προφανές πως αυτή η απόφαση του υπουργείου Υγείας ελήφθη λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκείται στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα, όπως παραδέχονται οι Αρχές, «να μην περισσεύει κανένας».

(…)

Ως φαίνεται το υπουργείο Υγείας, πιεζόμενο και από τη λογική αλλά και από την πραγματικότητα, αρχίζει σιγά – σιγά να επαναφέρει στην εργασία τους  ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Άλλωστε, το πρωί της Τετάρτης ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε δημοσίως πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν προσφέρει πλέον τίποτα.

Τι ισχύει

Το έγγραφο που επικαλούνται τα υπό εξέταση άρθρα είναι το εξής:

Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει εκδοθεί στις 04-10-2021 από την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα), όχι από το Υπουργείο Υγείας, και επαναλαμβάνει τα οριζόμενα στην τότε, πρόσφατα εκδοθείσα, ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 60400 (ΦΕΚ τ. Β’ 4577/03-10-2021) και συγκεκριμένα τη ρύθμιση ότι:

Για το υγειονομικό προσωπικό που κατόπιν αίτησής του στην ειδική τριμελή επιτροπή της παρ. 4 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50933/13.8.2021 (Β’ 3794) κοινής απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η Επιτροπή Nοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου, σε συνεργασία με τον διευθυντή του τμήματος που υπηρετεί και αναλόγως της ειδικότητας του, αποφασίζει για την τοποθέτησή του σε κατάλληλες θέσεις, για την προστασία τόσο του ίδιου του υγειονομικού προσωπικού όσο και των ασθενών. Το εν λόγω υγειονομικό προσωπικό υποχρεούται στην ενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid test).

Το έγγραφο, συνεπώς, αφορά το υγειονομικό προσωπικό που είχε εξαιρεθεί από την υποχρέωση εμβολιασμού (άρθρο 206), έχοντας ακολουθήσει τη διαδικασία εκτίμησης λόγων απαλλαγής σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόκειται, λοιπόν, για προσωπικό που δεν του επιβλήθηκε το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής
καθηκόντων
, υποκατηγορία των μη εμβολιασμένων που όμως δεν υποχρεούνται σε εμβολιασμό.

Επίσης, σύμφωνα με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών …», η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παρατάθηκε έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, σύμφωνα με δελτίο τύπου της 5ης ΥΠΕ:

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό ισχύει στο ΑΚΕΡΑΙΟ και οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών (ιατροί και λοιπό προσωπικό) έχουν τεθεί, με την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 σε αναστολή. Σε περίπτωση όμως που υγειονομικό προσωπικό εξαιρεθεί από την εφαρμογή του ως άνω μέτρου, ύστερα από απαλλαγή που του χορηγείται, κατόπιν αίτησής του, από την ειδική τριμελή επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, επιστρέφει στην υπηρεσία του, με τους όρους που περιγράφονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π. οικ. 60400/2001 (ΦΕΚ 4577/3/10/2021, τεύχος Β΄), ήτοι η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Τμήματος όπου υπηρετεί και αναλόγως της ειδικότητας του αποφασίζει για την τοποθέτησή του σε κατάλληλες θέσεις για την προστασία τόσο του ιδίου υγειονομικού προσωπικού όσο και των ασθενών.

Το εν λόγω υγειονομικό προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Εν κατακλείδι, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση επιστροφής ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού που δεν εμπίπτει στην περίπτωση της προαναφερόμενης εξαίρεσης. Άλλωστε, στη θέση του προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή έχουν ήδη τοποθετεί άλλοι υπάλληλοι της ίδιας ειδικότητας, που έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις. Κλείνοντας, υπογραμμίζεται πως η ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π. οικ. 60400/2001 (ΦΕΚ 4577/3/10/2021, τεύχος Β΄) αφορά σε μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-COV2 σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αφορά αποκλειστικά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Συμπέρασμα

Το έγγραφο που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιέυματα έχει εκδοθεί από την 5η ΥΠΕ, και δεν απευθύνεται σε αυτήν από το Υπουργείο Υγείας. Το έγγραφο δεν αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί γενικώς, αλλά όσους εξαιρέθηκαν νόμιμα από την υποχρέωση εμβολιασμού για λόγους υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία. Επομένως, δεν πρόκειται για προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και επιστρέφει στην εργασία του. Την είδηση για επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εργασία τους έχει διαψεύσει και η ίδια η 5η ΥΠΕ, ενώ το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έχει παραταθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2021.