Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι το 38% των εισαγωγών σε ΜΕΘ του Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμού» είναι εμβολιασμένοιΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδές ότι το 38% των εισαγωγών σε ΜΕΘ του Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμού» είναι εμβολιασμένοι

14 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το 38% των εισαγωγών σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού είναι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα:

Το ποσοστό του 38% δεν αφορά εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας του Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός». Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πνευμονολόγου κ. Τσιπίλη, το 38% αφορά το ποσοστό των εισαγωγών των εμβολιασμένων πολιτών στο εν λόγω νοσοκομείο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια ο ισχυρισμός, ότι το 38% των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός» είναι εμβολιασμένοι πολίτες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετική ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός στηρίζεται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του πνευμονολόγου κ. Σταμάτη Τσιπιλή, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Από τις Έξι” και τη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Μπατζάκη. Το ρεπορτάζ έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου, έξω από το Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός», ενώ αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Δημοσιογράφος: Από χθες στις 14:30 που ξεκίνησε η εφημερία μέχρι σήμερα στις 8:30, είχαμε περίπου 20 εισαγωγές και εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, είναι μεικτό το ποσοστό των ανθρώπων που εισάγονται εδώ στον Ευαγγελισμό, με μια αύξηση της τάσεως του 70% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες που δηλώνει ότι υπάρχει γενικά αύξηση των κρουσμάτων.

Έχουμε μαζί μας τον κ. Σταμάτη Τσιπιλή ο οποίος είναι πνευμονολόγος είναι επικουρικός γιατρός εδώ στον Ευαγγελισμό, για να μας πει περισσότερα.

Σταμάτης Τσιπιλής: Κοιτάξτε, υπάρχει μια σταδιακά αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο νοσοκομείο, βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση και των εισαγωγών. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή στην COVID κλινική είναι στο 75%. Να αναφέρουμε πως η εφημερία ακόμα δεν έχει κλείσει. Δηλαδή, οι εισαγωγές είναι έως τώρα 20, οπότε είναι πιθανό να αυξηθούν και να φτάσουμε σε υψηλότερη πληρότητα. Όσον αφορά για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας, όσον αφορά τις λειτουργικές της θέσεις είναι στο 100% αυτή τη στιγμή η πληρότητα, οπότε δεν υπάρχουνε κρεβάτια διαθέσιμα. Έχει διασωληνωμένο ασθενή στον όροφο. Όλο αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη πίεση. (…)

Χρειάζεται σίγουρα ενίσχυση το δημόσιο σύστημα υγείας και σε άποψη προσωπικού, και υλικοτεχνικό χρειάζονται και οπωσδήποτε μέτρα προστασίας και επαναλαμβανόμενα τεστ και στο νοσοκομείο γιατί φαίνεται πλέον πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν (…)

Πλέον, οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 38% των εισαγωγών στο νοσοκομείο μας. Πολλοί εμβολιασμένοι παρουσιάζουν συμπτώματα όπως οι ανεμβολίαστοι, βαριά. δηλαδή νοσούν με βαριές πνευμονίες, Φτάνουν ακόμα και στο όριο της διασωλήνωσης.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό των εμβολιασμένων στο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν στην κλινική COVID ήταν παραπάνω από τους ανεμβολίαστους.

Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κ. Τσιπιλής ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι το 38% των νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Γ.Ν.Α «Ευαγγελισμός» ήταν εμβολιασμένοι. Πιο συγκεκριμένα, σε μια προσπάθειά του να σκιαγραφήσει την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ, ο πνευμονολόγος διευκρίνισε πως το 38% των εισαγωγών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήταν εμβολιασμένοι, τονίζοντας παράλληλα πως και οι εμβολιασμένοι πολίτες νοσούν. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι «το 38% των εισαγωγών σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με γιατρό του Ευαγγελισμού» είναι ανυπόστατος.

Επίσης, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως η εικόνα που μας δίνουν τα διαθέσιμα δεδομένα τεσσάρων υγειονομικών περιφερειών, είναι ότι η πλειοψηφία των νοσηλειών σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Ελληνικής επικράτειας αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Επιπλέον, πρόσφατη έκθεση από την Αυστραλία, και, ειδικότερα, το υπουργείο υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, καταδεικνύει πως οι ανεμβολίαστοι έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν σε ΜΕΘ, συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Ακολουθούν δεδομένα σχετικά με νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19 και μονάδες εντατικής θεραπείας ανάλογα με την εμβολιαστική κατάσταση από την 2η, 3η, 4η και 7η ΥΠΕ:


Δευτέρα 8 – Κυριακή 14 Νοεμβρίου του 2021.
Πηγή: Εικόνα νοσηλειών στα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ
Τα στοιχεία που είναι αναρτημένα μέχρι τη Κυριακή 14 Νοεμβρίου στην επίσημη σελίδα της 7ης ΥΠΕ.

Τέλος ας σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κ. Τσιπιλή και τον κ. Μπουλμπασάκο ώστε να μάθουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, κατά τη διάρκεια της εφημερίας που ξεκίνησε στις 8 και έληξε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Επί του παρόντος δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η 1η ΥΠΕ είναι ανάμεσα στην μειοψηφία των ΥΠΕ που δεν προσφέρει δημόσια αυτού του είδους τα δεδομένα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, συνάγεται το συμπέρασμα πως η δήλωση του πνευμονολόγου κ. Σταμάτη Τσιπιλή σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, παραποιήθηκε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Τσιπιλής ανέφερε επί λέξει πως «οι εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύουν το 38% των εισαγωγών στο νοσοκομείο μας», συνεπώς, ουδέποτε αναφέρθηκε στα ποσοστά νοσηλειών εμβολιασμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας του «Ευαγγελισμού». Η εικόνα που μεταφέρουν τα διαθέσιμα δεδομένα των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, είναι ότι η πλειοψηφία νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).