Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Καμάλα Χάρις δεν δήλωσε πως όλοι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για COVID-19 είναι εμβολιασμένοιΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Καμάλα Χάρις δεν δήλωσε πως όλοι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για COVID-19 είναι εμβολιασμένοι

22 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

H Καμάλα Χάρις δήλωσε σε δημόσια ομιλία της ότι όσοι πεθαίνουν και νοσηλεύονται με COVID-19 είναι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για δηλώσεις που ακούγονται σε βίντεο με παραποιημένο ήχο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Καμάλα Χάρις ανέφερε ότι σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με COVID-19 κι όσοι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι η Καμάλα Χάρις δήλωσε σε δημοσιογράφους πως όλοι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για την COVID-19 είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο το απόσπασμα της ομιλίας που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή αλλοίωση.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός σχετικά με τις δηλώσεις της Καμάλα Χάρις συνοδεύεται σε ορισμένες δημοσιεύσεις από ένα απόσπασμα της σχετικής ομιλίας της, το οποίο κυκλοφόρησε και στη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο bitchute. Σε αυτό το βίντεο ακούγεται (μετά από το 00:17) η Καμάλα Χάρις να δηλώνει ότι σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με COVID-19 είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, το υπό εξέταση απόσπασμα από ομιλία της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς έχει αλλοιωθεί ο ήχος:

Στις 12 Ιουλίου 2021 η Καμάλα Χάρις συμμετείχε σε εκδήλωση που έγινε στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με στόχο την κινητοποίηση πολιτών να εμβολιαστούν για την COVID-19. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον επίσημο λογαριασμό του Yahoo Finance στο YouTube. Απόσπασμα αυτής εντοπίστηκε και στο επίσημο κανάλι που διαθέτει ο Λευκός Οίκος στην ίδια πλατφόρμα.

Ακολουθεί το αυθεντικό επίμαχο απόσπασμα από την ομιλία της, όπως υπάρχει αναρτημένο στην απομαγνητοφώνηση που έγινε από τη ιστοσελίδα του “The American Presidency Project”.

Πρωτότυπο κείμενο:

And, folks, this Delta variant is no joke. Detroit, this — this Delta variant, it spreads faster, and it is in many cases reported to be much more serious in terms of its impact. And the vaccine will protect you from it. And here’s how I know: Virtually every person who is in the hospital sick with COVID-19 right now is unvaccinated. I’m going to repeat that. Virtually — it’s a fact — paying attention — (laughter and applause). Virtually every person who is in the hospital right now sick with COVID-19 is unvaccinated. And even more, regrettably, virtually every person who has recently died from COVID-19 was unvaccinated. The loss. The tragedy of that loss. Literally every person who has died from COVID-19 that we have recently been seeing was unvaccinated.

Μετάφραση:

Και, παιδιά, αυτή η μετάλλαξη Delta δεν αστειεύεται. Ντιτρόιτ, αυτή — αυτή η μετάλλαξη Delta, εξαπλώνεται πιο γρήγορα και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ότι είναι πολύ πιο επιβαρυντική. Και το εμβόλιο θα σας προστατεύσει από αυτήν. Και να πώς το ξέρω: Σχεδόν κάθε άτομο που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο με COVID-19 είναι ανεμβολίαστο. Θα το επαναλάβω. Ουσιαστικά — είναι γεγονός — προσέξτε — (γέλιο και χειροκρότημα). Σχεδόν κάθε άτομο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή με COVID-19 είναι ανεμβολίαστο. Και,δυστυχώς, σχεδόν κάθε άτομο που πέθανε πρόσφατα από την COVID-19 ήταν ανεμβολίαστο. Η απώλεια. Η τραγωδία αυτής της απώλειας. Πραγματικά, κάθε άτομο που έχει πεθάνει πρόσφατα από την COVID-19 δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Η αναφορά της Καμάλα Χάρις επιβεβαιώνεται και από τα διαθέσιμα δεδομένα για την COVID-19 στις ΗΠΑ, καθώς την εβδομάδα από 10-17 Ιουλίου οι ρυθμοί εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω COVID-19 ήταν πολύ μεγαλύτεροι για τους ανεμβολίαστους συγκριτικά με τους εμβολιασμένους τόσο στις ηλικίες 12-17 όσο και στις ηλικίες από 18 και άνω. [πηγή]

Μάλιστα, η ίδια τάση φαίνεται πως ακολουθείτε πριν και μετά από αυτή την εβδομάδα. Αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία για τους θανάτους από COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική αναφορά του CDC που κάλυψε τη περίοδο από 4 Απριλίου μέχρι 17 Ιουλίου, καταγράφηκαν συνολικά 569,142 περιπτώσεις COVID-19, 34,972 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 6,132 θάνατοι από τη νόσο μεταξύ μη εμβολιασμένων πολιτών. Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 46,312 περιπτώσεις COVID-19, 2,976 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 619 θάνατοι από τη νόσο μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. [πηγή]

Τέλος, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι, ενώ τα εμβόλια για την COVID-19 δεν παρέχουν απόλυτη προστασία, αποτελούν το καλύτερο εργαλείο για την δραματική μείωση του ρίσκου σοβαρής νόσησης και θανάτου από την νόσο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει τη Καμάλα Χάρις να λέει ότι όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για την COVID-19 είναι εμβολιασμένοι έχει υποστεί ψηφιακή αλλοίωση. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας τοποθέτησής της η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επανειλημμένως ότι σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται με COVID-19 ή έχουν πεθάνει από τη νόσο δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).