Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένο το σατιρικό καρέ του «Μητροπολίτη Ζωνιανού»ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΑΤΙΡΑ

Ψηφιακά επεξεργασμένο το σατιρικό καρέ του «Μητροπολίτη Ζωνιανού»

26 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο Μητροπολίτης Ζωνιανός δήλωσε πως οι εμβολιασμένοι έγιναν ομοφυλόφιλοι και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να τους αποφεύγουμε.

Συμπέρασμα:

Το καρέ που διαμοιράστηκε πρόσφατα στο Facebook έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στη θέση του μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, εντοπίζεται ο «Μητροπολίτης Ζωνιανός», ένα πρόσωπο που επινοήθηκε στο πλαίσιο σάτιρας. Το κείμενο που φαίνεται στο κάτω μέρος του ίδιου καρέ είναι επίσης ψηφιακά επεξεργασμένο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμοιράζεται ανάμεσα σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα στιγμιότυπο από την πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Καλημέρα Ελλάδα». Σε αυτό απεικονίζεται ένας ιερέας που στην εικόνα παρουσιάζεται ως «Μητροπολίτης Ζωνιανός», ενώ στην αναγράφεται η φράση: «Μην πηγαίνετε κοντά σε όσους έκαναν το εμβόλιο γιατί έγιναν ομοφυλόφιλοι». Βέβαια, η επίμαχη εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει.

Το υπό εξέταση καρέ:

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο

Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να σημειώσουμε πως το υπό εξέταση καρέ κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Facebook ήδη από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Μάλιστα, η δημοσίευση του χρήστη «Sifalios Papadomanolakis» αποτελεί την αρχική πηγή της επίμαχης φωτογραφίας:

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο που λέει "ANT Καλημέρα Ελλάδα 2:20 Μητροπολίτης Ζωνιανός ΖΩΝΙΑΝΟΣ: ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ TO ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ e-mail e-mail_papadakis@antenna.gr Japadakis@ante ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: 210"

Εξετάζοντας το προφίλ του αναρτήσαντα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, χρησιμοποιώντας ως υπόβαθρο την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο χρήστης έχει περικόψει, αντιστρέψει και, εν συνεχεία, επικολλήσει τη φωτογραφία του στη θέση ενός άλλου προσώπου.

Συγκεκριμένα, το φόντο προέρχεται από το επεισόδιο της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου, όπου στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη φιλοξενήθηκε ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος. [πηγή]

Σύγκριση ανάμεσα στα δύο καρέ. Πάνω το αληθινό στιγμιότυπο από την εκπομπή με διαφορετικό σουπερ και, κάτω η επεξεργασμένη εικόνα.

Τονίζεται πως δεν είναι πρώτη φορά που ο εν λόγω χρήστης παραποιεί καρέ τηλεοπτικών, ενημερωτικών εκπομπών.

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο τίτλος που εμφανίζεται στο επίμαχο καρέ, η εικόνα του καλεσμένου της εκπομπής καθώς και το όνομά του έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, η εξεταζόμενη εικόνα κυκλοφόρησε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πραγματική:

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως το καρέ που διαμοιράστηκε πρόσφατα στο Facebook έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στη θέση του μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου, εντοπίζεται ο «Μητροπολίτης Ζωνιανός», ένα πρόσωπο που επινοήθηκε στο πλαίσιο σάτιρας. Το κείμενο που φαίνεται στο κάτω μέρος του ίδιου καρέ είναι επίσης ψηφιακά επεξεργασμένο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).