Ποιοι είμαστε
Αρχική Το πλεόνασμα δόσεων εμβολίων για την COVID-19 της Αυστραλίας ΔΕΝ συνεπάγεται τον εμβολιασμό πολιτών «κάθε 6 μήνες»ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το πλεόνασμα δόσεων εμβολίων για την COVID-19 της Αυστραλίας ΔΕΝ συνεπάγεται τον εμβολιασμό πολιτών «κάθε 6 μήνες»

9 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Αυστραλίας σε Ιατρικό Φόρουμ που έλαβε χώρα στο Τέξας, η Αυστραλία έχει παραγγείλει αρκετά εμβόλια για τα επόμενα επτά ετή, τα οποία θα χορηγεί στους πολίτες της ανά εξάμηνο.

Συμπέρασμα:

Ο άνδρας που φαίνεται να μιλά στο υπό εξέταση βίντεο δεν είναι άλλος από τον αντιεμβολιαστή Dr. Peter A. McCullough από το Τέξας, ο οποίος δεν εκπροσωπεί την Αυστραλία. Τα εμβόλια που έχει προμηθευτεί μέχρι και σήμερα η Αυστραλία, παρότι υπερκαλύπτουν τον πληθυσμό της, δεν επαρκούν για τη χορήγηση 14 δόσεων ανά πολίτη. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει από υγειονομικούς θεσμούς η σύσταση για τον εμβολιασμό πολιτών κάθε έξι μήνες.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook κυκλοφόρησε ισχυρισμός ότι ο «εκπρόσωπος της Αυστραλίας» δήλωσε σε ιατρικό φόρουμ στο Τέξας, ότι η χώρα του έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις εμβολίου για επτά έτη, οι οποίες πρόκειται να χορηγούνται κάθε έξι μήνες στους πολίτες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: corfiatiko.blogspot.com, press-gr.com, oparlapipas.gr, neakeratsiniou.blogspot.com, lamiafthiotidas.blogspot.com

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Παιδιά, μην μετράτε πλέον, τις δόσεις! Θα χάσετε τον λογαριασμό! Οι Αυστραλοί έχουν ήδη, παραγγείλει εμβόλια, για τα 7 επόμενα χρόνια, δίνοντας, στους πολίτες μία δόση, ανά εξάμηνο (14 δόσεις)!!!! Το είπε ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας, στο Ιατρικό Φόρουμ, που έγινε στο Τέξας!

Τι ισχύει

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του εξεταζόμενου ισχυρισμού, αξίζει να αναφέρουμε πως ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο των επίμαχων δημοσιευμάτων, δεν είναι κάποιος «εκπρόσωπος της Αυστραλίας», αλλά ο Τεξανός καρδιολόγος και υποστηρικτής του αντιεμβολιαστικού κινήματος, Peter A. McCullough.

Ο κ. McCullough έχει υποστηρίξει κατά καιρούς, ψευδώς, ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν, ενώ επικαλούμενος στοιχεία του VAERS έχει ισχυριστεί ότι 15,937 αμερικανοί έχουν πεθάνει εξαιτίας των εμβολίων για την COVID-19. Ωστόσο, όπως έχουμε σημειώσει σε σειρά άρθρων μας, οι αναφορές που εντοπίζονται στην εν λόγω πλατφόρμα δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σύνδεση κάθε αναφορά εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. Παρόμοιες πλατφόρμες καταγραφής παρενεργειών από πολίτες και υγειονομικούς είναι το ευρωπαϊκό EudraVigilance καθώς και η Yellow Card της Μεγάλης Βρετανίας.

Το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί απόσπασμα εκδήλωσης με τίτλο “Texas COVID-19 Summit“, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και υπάρχει πλέον διαθέσιμη στην πλατφόρμα του YouTube. Βέβαια, εξετάζοντας την αντζέντα και τα βιογραφικά των ομιλητών, εντοπίσαμε προσωπικότητες που έχουν υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ενδεικτικά, ο Bryan Ardis, είναι ένας χειροπρακτικός ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι θάνατοι από COVID-19 είναι στην πραγματικότητα θάνατοι που οφείλονται στο φάρμακο remdesivir. Στο ίδιο πλαίσιο, o παθολόγος Dr. Ryan Cole, υπέρμαχος της ιβερμεκτίνης ως θεραπείας έναντι της COVID-19, ισχυριζόταν πως τα εμβόλια προκαλούν καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα. Ομοίως, οι Stock, Farella και Urso υποστήριζαν τη χορήγηση βιταμίνης D, ψευδάργυρου ή και υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Dr. Peter A. McCullough εδώ:

Ανάλυση του ισχυρισμού

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως πράγματι, οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του πλανήτη είχαν εξασφαλίσει, μέσω διμερών συμφωνιών με τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες, εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πολύ πριν τα σκευάσματα περάσουν επιτυχώς τις κλινικές φάσεις τους. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αγγλία, το Ισραήλ και η Αυστραλία, οι οποίες κατοχύρωσαν εξ’ αρχής αρκετές δόσεις για να καλύψουν μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού τους, δίνοντας ως αντάλλαγμα χρήματα για την ανάπτυξη και έρευνα των σκευασμάτων. Για την ακρίβεια, ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2020, η Αυστραλία είχε εξασφαλίσει 33,800,000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αρκετές για να καλυφθεί το 66% του συνολικού πληθυσμού της. [πηγή]

Οπτική απεικόνιση του οικονομικού status χωρών σε αναλογία με την προμήθεια δόσεων εμβολίων έναντι της COVID-19
Πηγή: Πανεπιστήμιο Duke

Παρομοίως, ήδη από το Μάιο του 2020, οι ΗΠΑ επένδυσαν 1.2 δις δολάρια στην ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca, η οποία δεσμεύτηκε να παραδώσει 300 εκατομμύρια δόσεις στην περίπτωση που το σκεύασμά της (πλέον Vaxzevria) περάσει τις κλινικές μελέτες για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Στην πράξη, οι διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις οικονομικά εύρωστες χώρες από τη μια λειτούργησαν επικουρικά για την αμεσότερη ανάπτυξη αποτελεσματικών σκευασμάτων, από την άλλη δημιούργησαν πρόβλημα στην κατανομή τους σε φτωχότερες χώρες. Χαρακτηριστικά, μετά τον Καναδά, η Αυστραλία είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα σε ότι αφορά της διαθέσιμες δόσεις αναλογικά με τον πληθυσμό της, μιας και σε κάθε Αυστραλό αντιστοιχούν περίπου 9-10 δόσεις εμβολίου.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, η Αυστραλία έχει παραγγείλει αρκετές δόσεις εμβολίων για επτά έτη, ενώ στους πολίτες θα χορηγείται μια δόση κάθε έξι μήνες, συνεπώς, συνολικά, 14 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι για τους 25,931,876 πολίτες της Αυστραλίας (μέτρηση του worldometer την 6η Δεκεμβρίου 2021), θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί 363,046,264 δόσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Καινοτομίας για τη Δημόσια Υγεία του πανεπιστημίου Duke και μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η Αυστραλία έχει εξασφαλίσει 255,800,000 δόσεις εμβολίων για την COVID-19. Ο αριθμός αυτός επαληθεύεται και από τα δεδομένα που εντοπίζονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας. Συνεπώς, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι επι του παρόντος δεν υπάρχει σχετική σύσταση για επαναληπτικούς εμβολιασμούς «κάθε έξι μήνες» από κανέναν θεσμό υγείας. Αντιθέτως, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης, η οποία σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυξάνει την προστασία των εμβολιασμένων έναντι στην COVID-19.

Συμπέρασμα

Ο ομιλητής που παρουσιάζεται στο εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι κάποιος «εκπρόσωπος της Αυστραλίας», αλλά ο αντιεμβολιαστής καρδιολόγος Dr. Peter A. McCullough. Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η Αυστραλία έχει προμηθευτεί αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάθε έξι μήνες σε βάθος επτά ετών, δεν ευσταθεί. Παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες που κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις ώστε να υπερκαλύψει τις τρέχουσες ανάγκες εμβολιασμού, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει 1 δόση ανά έξι μήνες για 7 χρόνια στο σύνολο του πληθυσμού της. Για την εν λόγω κάλυψη θα χρειαζόταν 363,046,264 δόσεις ενώ η χώρα μέχρι στιγμής διαθέτει 255,800,000 δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19. Επιπλέον, ενώ υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης, δεν εντοπίσαμε αντίστοιχη σύσταση για επαναληπτικό εμβολιασμό «κάθε έξι μήνες».

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).