Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικός τίτλος σε άρθρο με τις δηλώσεις της κ. Χατζηιωάννου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίωνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραπλανητικός τίτλος σε άρθρο με τις δηλώσεις της κ. Χατζηιωάννου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

19 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Καθηγήτρια Ιολογίας δήλωσε ότι με την Όμικρον ΔΕΝ καλύπτονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει.

Συμπέρασμα:

Στο άρθρο χρησιμοποιείται τίτλος που παραπληροφορεί το κοινό. Η κ. Χατζηιώαννου υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι όσοι έχουν νοσήσει ενώ έχουν κάνει εμβόλιο mRNA κι όσοι έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν το στέλεχος Όμικρον.

Σε πρόσφατο άρθρο ενημερωτικής σελίδας που κυκλοφόρησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκε τίτλος ο οποίος διαστρεβλώνει τις δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιολογίας, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Ο εξεταζόμενος τίτλος αναφέρει τα εξής:

Καθηγήτρια Ιολογίας: Με την Όμικρον ΔΕΝ καλύπτονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο medlabnews.gr.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως στο κυρίως κείμενο του υπό εξέταση άρθρου χρησιμοποιούνται δηλώσεις της κ. Χατζηιωάννου στις οποίες υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σε ικανοποιητικό βαθμό έναντι του νέου στελέχους Όμικρον.

Ακόμη, εντοπίστηκε να διαμοιράζεται στο Facebook φωτογραφία με στιγμιότυπο από το υπό εξέταση άρθρο, στο οποίο φαίνεται μόνο ο τίτλος του.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση της εικόνας στο Facebook.

Τι ισχύει

Στις 14 Δεκεμβρίου 2021 φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιολογίας του Rockefeller University της Νέας Υόρκης, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Μετά από ερώτημα που της έθεσαν οι δημοσιογράφοι για την πορεία του στελέχους Όμικρον, η κ. Χατζηιωάννου δήλωσε ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερως, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μεταδοτικότητα και για τη νοσηρότητα που προκαλεί. Η κ. Χατζηιωάννου πρόσθεσε ότι το εν λόγω στέλεχος είναι εξαιρετικά ανθεκτικό με αποτέλεσμα όσοι έχουν νοσήσει ήδη ή έχουν εμβολιαστεί – εννοώντας δύο δόσεις – έχουν πολύ χαμηλή προστασία. Στη συνέχεια, όμως, αναφέρει τα ακόλουθα:

Αλλά τα καλά νέα, να το πω, είναι ότι αυτοί που είχανε νοσήσει και έχουνε κάνει εμβόλιο mRNA, δεν ξέρουμε για τα άλλα ακόμα, ή αυτοί που έχουνε κάνει την 3η αναμνηστική δόση των mRNA έχουνε πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν το Όμικρον. Μπορώ να πω σχεδόν τόσο καλά όσο και το αρχικό στέλεχος μετά από κάποιο σημείο.

Τη θέση της σχετικά με την αποτελεσματικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση ανέφερε εκ νέου κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Χαρακτηριστικά είπε:

Φυσικά κάθε άνθρωπος που χάνεται είναι μία απώλεια και ειδικά όταν υπάρχει τρόπος για να προστατευτείς από αυτό. Αυτό είναι το πιο τραγικό για εμένα. Ο εμβολιασμός, και όπως είπαμε και πριν, οι τρεις δόσεις αυτήν την στιγμή προστατεύει αρκετά σημαντικά και είναι για μένα πραγματικά πολύ λυπηρό όταν οι άνθρωποι αρνούνται να το κάνουν για να προστατευθούν.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εκπομπής, η κ. Χατζηιωάννου τόνισε για μία ακόμη φορά τη συμβολή του εμβολιασμού στη θωράκιση των πολιτών για την αντιμετώπιση του νέου στελέχους.

Προς το παρόν όμως οι τρεις δόσεις του εμβολίου που έχουμε ήδη του mRNA αρκούν. Ανεβάζουν τα αντισώματα σε αρκετά υψηλό και ικανοποιητικό θα έλεγα επίπεδο. Και νομίζω ότι μαζί με τις υπόλοιπες αντιδράσεις του ανοσολογικού θα είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τα σοβαρά συμπτώματα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, τα δεδομένα των πρώτων εργαστηριακών ερευνών που έχουν πραγματαποιηθεί για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απένταντι στην Όμικρον, υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, έχουν περίπου 70% προστασία κι από συμπτωματική νόσο. Η προστασία αυξάνεται και αγγίζει περίπου το 75%, κι από συμπτωματική νόσο, σε όσους έχουν λάβει και την 3η, αναμνηστική δόση του εμβολίου. Τα προκαταρκτικά δεδομένα καταδεικνύουν σημαντική μείωση μετάδοσης, ειδικά σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων.

Συμπέρασμα

Ο τίτλος “Καθηγήτρια Ιολογίας: Με την Όμικρον ΔΕΝ καλύπτονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει
που χρησιμοποιείται στο υπό εξέταση άρθρο είναι παραπλανητικός και δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί σε όσα δήλωσε η κ. Χατζηιωάννου. Όπως η ίδια τόνισε πολλάκις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της, όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν κάνει εμβόλιο και όσοι έχουν κάνει την τρίτη αναμνηστική δόση έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και μπορούν να αντιμετωπίσουν την Όμικρον πιο αποτελεσματικά.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).