Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Οι δηλώσεις του CEO της GoogleΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΤΙΚΑ ΡΗΤΑ & ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Fact check: Οι δηλώσεις του CEO της Google

29 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, σε μία ομιλία που έκανε ανέφερε ότι η ζωή είναι σαν ένα παιχνίδι με πέντε μπάλες.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο εσφαλμένα αποδίδεται στον S. Pichai. Πρόκειται για απόσπασμα μιας ομιλίας που πραγματοποίσε το 1991 ο πρώην CEO της Coca-Cola, Brian Dyson.

Από το Σεπτέμβριο του 2021 διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες κείμενο το οποίο εσφαλμένα αποδίδεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Sundar Pichai. Σε αυτό δηλώνεται ότι σε μία από τις ομιλίες που έδωσε ο S. Pinchai παρομοίασε τη ζωή με ένα παιχνίδι που παίζεται με πέντε μπάλες.

Παραδείγματα: ksipnistere.com, tirnavospress.gr, psychology.gr

Αναλυτικά όλο το κείμενο που εντοπίστηκε:

O Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai έδωσε μια ομιλία σε 60 δευτερόλεπτα:

“Φανταστείτε ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι με 5 μπάλες που χειρίζεστε στον αέρα προσπαθώντας να μην πέσουν. Μία από αυτές είναι από λάστιχο και οι υπόλοιπες από γυαλί.

Οι πέντε μπάλες είναι:

Η εργασία, η οικογένεια, η υγεία, οι φίλοι, η ψυχή.

Δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι η (εργασία) είναι η λαστιχένια μπάλα. Όποτε πέφτει, θα αναπηδησει, ενώ οι άλλες μπάλες είναι από γυαλί. Εάν μία από αυτές αποτύχει και πέσει, δεν θα επιστρέψει ποτέ στην προηγούμενη μορφή της.

Είτε θα καταστραφεί, θα ραγίσει, θα σπάσει ή ακόμα και θα διασκορπιστεί.

Πρέπει να το γνωρίζετε αυτό και να το προσπαθείτε.

Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αφιερώστε χρόνο για να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας, ξεκουραστείτε κατάλληλα και φροντίστε την υγεία σας.

Εάν κάτι από αυτά “φύγει”, δεν είναι εύκολο να επιστρέψει όπως ήταν.

Παραδείγματα κοινοποιήσεων στο Facebook

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση κείμενο εντοπίστηκε στο 17ο τεύχος του περιοδικού The Whistle, ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από το προσωπικό του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Σεπτεμβρίου 1991. Σύμφωνα με το άρθρο, το κείμενο φαίνεται να αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία που είχε κάνει στις 6 Σεπτεμβρίου 1991 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola, Brian Dyson, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Georgia Tech.

Επίσης, το κείμενο εντοπίζεται και στο βιβλίο “Το ημερολόγιο της Σούζαν για τον Νίκολας” του James Patterson, το οποίο εκδόθηκε το 2001.

Εκπρόσωπος της Google ανέφερε στο Reuters ότι ο Sundar Pichai δεν πραγματοποίησε τέτοια ομιλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο S. Pichai ξεκίνησε να εργάζεται στην Google το 2004 και ανέλαβε το αξίωμα του Διευθύνοντα Συμβούλου το 2015.

Συμπέρασμα

Το απόσπασμα που παρομοιάζει τη ζωή με πέντε μπάλες εσφαλμένα αποδίδεται στον CEO της Google, Sundar Pichai. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κείμενο αποτελεί απόσπασμα ομιλίας που πραγματοποίησε το 1991 ο πρώην CEO της Coca-Cola, Brian Dyson.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).