Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τις μυστηριώδεις στήλες φωτός του Αγίου ΌρουςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τις μυστηριώδεις στήλες φωτός του Αγίου Όρους

10 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε απεικονίζονται οι μυστηριώδεις στήλες φωτός του Αγίου Όρους.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Πρόκειται για φωτομοντάζ τοπίων από τη Σκωτία και τη Γερμανία.

Μάρτυρας ενός ανεξήγητου φαινομένου έγινε, σύμφωνα με δημοσίευμα που ανακυκλώνεται σε ελληνικά ιστολόγια ήδη από το 2016, ένας μοναχός στο Άγιο Όρος. Κατά την περιγραφή του, το μυστηριώδες φαινόμενο σχετίζεται με την εμφάνιση πυλώνων φωτός, οι οποίοι ξεπροβάλλουν από το έδαφος και φτάνουν έως τον ουρανό. Τη μαρτυρία του συνοδεύει σχετική φωτογραφία, η οποία ωστόσο αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει.

Παραδείγματα: diadrastika.com

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίμαχη φωτογραφία:

Στο εξεταζόμενο δημοσίευμα διαβάζουμε τα εξής:

Μυστηριώδεις Στήλες Φωτός στο Άγιο Όρος

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατά καιρούς έχουμε συναντήσει αρκετές φορές ένα περίεργο φαινόμενο και αφορά ανεξήγητους πυλώνες φωτός σε διάφορα μέρη και περιοχές ανά τον κόσμο και, κυρίως, σε γνωστές πυραμίδες. Τώρα, μία νέα παρατήρηση έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς ένα παρόμοιο φαινόμενο γίνεται αντιληπτό στο Άγιον Όρος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο παράξενα γεγονότα που συμβαίνουν στο ελληνικό έδαφος και λέγεται ότι απασχολεί αρκετούς επιστήμονες στον κόσμο, τη NASA αλλά και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Φανταστείτε για λίγο να είστε ένας μοναχός σε κάποιο κελί του Αγίου Όρους. Προσεύχεται δίπλα στο ασκητικό κρεβάτι του. Κάνει το σταυρό του. Προχωρεί μερικά βήματα στο πέτρινο παραθύρι.

Ρίχνει μια τελευταία ματιά έξω, πριν ξαπλώσει. Δεκάδες φαρδιές στήλες φωτός ξεπηδούν από διάφορα σημεία του εδάφους και ενώνονται με τον ουρανό. Είναι σαν πολύχρωμοι αρράβδωτοι κίονες παραπλήσιας απόχρωσης του χρυσοκίτρινου που, χωρίς βάσεις και κιονόκρανα, μοιάζουν να υποστυλώνουν το στερέωμα. Είναι οι κολώνες της κατοικίας του Θεού, θα μπορούσε να σκεφτεί ο μοναχός. Αυτό μάλλον θα σκεφτόταν οποιοσδήποτε άλλος μοναχός. Με τη διαφορά ότι κανείς άλλος δεν τις έβλεπε.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, εδώ.

Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική μορφή της υπό εξέταση φωτογραφίας εντοπίζεται δημοσιευμένη σε πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Window, Castle Windows, Nature, Masonry, Old Masonry

Κατόπιν επεξεργασίας, στην εικόνα τοποθετήθηκαν “δεσμίδες φωτός”, δηλαδή το φαινόμενο που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει απασχολήσει όχι μόνο επιστήμονες ανά τον κόσμο, αλλά και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.

Ανάλυση της εικόνας

Τα στοιχεία που συνθέτουν την υπό εξέταση εικόνα είναι δύο αλλά κανένα από αυτά σχετίζεται με το Άγιο Όρος ή, έστω, την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στη φωτογραφία ξεχωρίζει το υπόβαθρο στο οποίο απεικονίζεται μια χερσαία έκταση που καταλήγει σε νερό, καθώς και ένα πέτρινο κάδρο που μοιάζει με παράθυρο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η φωτογραφία του υποβάθρου τραβήχτηκε στις 25 Ιουλίου του 2016 από το λόφο Sgurr Na Stri του βορειότερου και μεγαλύτερου νησιού της Σκωτίας, του Skye. Σε αυτή απεικονίζονται οι λίμνες Na Cuilce και Coruisk. Μπορείτε να δείτε σε υψηλή ανάλυση την πραγματική φωτογραφία εδώ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Γεωεντοπισμός με Google Maps

Ομοίως, το πέτρινο κάδρο προέρχεται από φωτογραφία που βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο ήδη από το 2017. Στο φόντο της βέβαια δεν απεικονίζεται πλέον η λίμνη Coruisk, αλλά δύο σειρές τοιχίων και βλάστηση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η λήψη έρχεται από το κάστρο Hohentwiel, το οποίο είναι χτισμένο πάνω στο ομώνυμο, ανενεργό, ηφαίστειο του Hohentwiel. Σημειώνεται ότι αναφορές για το εν λόγω φρούριο εντοπίζονται στη βιβλιογραφία ήδη από το 916 μ.Χ. Τα ερείπια του παλιού οχυρού, βρίσκονται στην περιοχή Hegau, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη νοτιοδυτική Γερμανία. [πηγή]

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Γεωεντοπισμός με Google Maps.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο Κάστρο του Hohentwiel, χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο χάρτη:

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσται σαφές πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Η φωτογραφία που συνοδεύει την επίμαχη μαρτυρία αποτελεί φωτομοντάζ δυο διαφορετικών εικόνων που απαρτίζουν το υπόβαθρο και το πλαίσιο. Για το υπόβαθρο χρησιμοποιήθηκε μια λήψη του 2016 στην οποία απαθανατίζεται η λίμνη Coruisk της Σκωτίας, ενώ για το πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφία ενός λίθινου παραθύρου του κάστρου Hohentwiel, το οποίο εντοπίζεται στη νοτιοδυτική Γερμανία. Ως εκ τούτου, η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με το Άγιο Όρος ή με μυστηριώδεις στήλες φωτός του.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).