Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η εμβολιαστική κατάσταση στην Ρουμανία για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Η εμβολιαστική κατάσταση στην Ρουμανία για την COVID-19

16 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ρουμανία έκλεισε όλα τα κέντρα εμβολιασμού. Το 70-75% του πληθυσμού της δεν δέχτηκε να εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα:

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ρουμανία συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, έως και τις 13 Ιανουαρίου 2022 είχε εμβολιαστεί πλήρως το 41.34% των πολιτών της χώρας. Το βίντεο που πλαισιώνει τον ισχυρισμό προέρχεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017.

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι έκλεισαν εμβολιαστικά κέντρα στην Ρουμανία. Στο κείμενο που διαμοιράζεται αναφέρεται ότι το 70% ή το 75% του πληθυσμού δεν δέχθηκε να εμβολιαστεί. Κάποιες από τις κοινοποιήσεις πλαισιώνονται από πλάνα διαδήλωσης που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της Ρουμανίας. Ωστόσο τα πλάνα δεν έχουν καμία σχέση με τη πανδημία της COVID-19.

Παραδείγματα κοινοποιήσεων στο Facebook:

Ακολούθως μπορείτε να δείτε το βίντεο που εντοπίστηκε στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις:

Τι ισχύει

Στην Ρουμανία τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτά. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ρουμανικής κυβέρνησης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα (CNCAV) υπάρχει αναρτημένος διαδραστικός χάρτης με όλα τα εμβολιαστικά κέντρα ανά την χώρα. Σε αυτόν υπάρχουν πληροφορίες για την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και για το αν είναι κατάλλλα για τον εμβολιασμό ανηλίκων. Ακόμη, δίνονται πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα στη Ρουμανία. Το στιγμιότυπο ελήφθη στις 15/1/2021 από το vaccinare-covid.gov.ro.

Η παραπλανητική είδηση ότι έκλεισαν τα εμβολιαστικά κέντρα στη Ρουμανία διαμοιράζεται από το καλοκαίρι του 2021. Σε δηλώσεις που έκανε στο AFP τον Σεπτέμβριο του 2021 αξιωματούχος επιφορτισμένος με θέματα επικοινωνίας της CNCAV, ανέφερε ότι υπήρξε μία προσωρινή παύση της διαδικασίας η οποία θα άρχιζε εκ νέου όταν θα αυξανόταν οι ανάγκες εμβολιασμού.

Όσον αφορά το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα (Our World in Data), έως και τις 13 Ιανουαρίου 2022 είχε εμβολιαστεί πλήρως το 41.34% των πολιτών της χώρας.

Στο χάρτη που ακολουθεί και ανακτήθηκε από την CNCAV, παρουσιάζεται η εμβολιαστική κάλυψη ανά περιοχή. Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ακόμη, ότι μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2022, είχε εμβολιαστεί το 36.77% του πληθυσμού που μένει σε αγροτικές περιοχές και το 41.26% όσων μένουν σε αστικές. Η εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο δήμων άγγιζε το 43.05%.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Ρουμανία ανά περιοχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2022. Πηγή: vaccinare-covid.gov.ro.

Όσον αφορά το βίντεο που υπάρχει στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις, προέρχεται από διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2017. Συγκεκριμένα, τα πλάνα είχαν αναρτήθει στη ρουμανική ιστοσελίδα stiri.tvr.ro και παρουσιάζουν τη διαμαρτυρία κατά τη διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2017 στην πλατεία Victoriei στο Βουκουρέστι.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που αναρτήθηκε στο stiri.tvr.ro.

Συμπέρασμα

Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2022 πλήρως εμβολιασμένο ήταν το 41,34% των πολιτών της Ρουμανίας. Τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν ανοιχτά για όσους πολίτες επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο για την COVID-19. Το βίντεο που εντοπίζεται στις υπό εξέταση κοινοποιήσεις δείχνει πλάνα από διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι τον Φεβρουάριο του 2017.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).