Ποιοι είμαστε
Αρχική Αναφορές κίτρινης κάρτας στο Ηνωμένο παρουσιάζονται ως διαπιστωμένες παρενέργειες εμβολίων COVID-19 από ιατρόΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αναφορές κίτρινης κάρτας στο Ηνωμένο παρουσιάζονται ως διαπιστωμένες παρενέργειες εμβολίων COVID-19 από ιατρό

22 Ιαν
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ένα γράφημα από τον ιστότοπο "UK Column" δείχνει 1,298,807 παρενέργειες από εμβόλια για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,814 θανάτους για όλα τα εμβόλια.

Συμπέρασμα:

Τα αριθμητικά δεδομένα στο γράφημα της εξεταζόμενης ανάρτησης αφορούν αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων μετά από εμβολιασμό που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Yellow Card (Κίτρινη Κάρτα). Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι εγχώριες υγειονομικές αρχές, μια συμπλήρωση αναφοράς στο Yellow Card δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αναφερόμενο συμβάν προκλήθηκε από το εκάστοτε εμβόλιο. Επομένως, είναι εσφαλμένο να παρουσιάζονται τα εν λόγω στατιστικά δεδομένα ως διαπιστωμένες παρενέργειες ή θάνατοι που σχετίζονται αιτιωδώς με εμβόλια για την COVID-19. Κατά συνέπεια το επίμαχο γράφημα δεν δείχνει 1,298,807 παρενέργειες από εμβόλια για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,814 θανάτους για όλα τα εμβόλια.

Το Δεκέμβριο του 2021 διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γράφημα από τον ιστότοπο “UK Column” με τον ισχυρισμό ότι δείχνει 1,298,807 παρενέργειες από εμβόλια για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,814 θανάτους για όλα τα εμβόλια. Ωστόσο, δεν πρόκειται για αριθμούς που αντιστοιχούν σε διαπιστωμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ή θανάτους λόγω εμβολίων.

Το κείμενο που κυκλοφόρησε είχε ως εξής:

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΡΤΥΡΙΑΡΗΔΕΣ…
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ” ΕΔΩ,
ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥΣ…

Δεν χρειάζεται μετάφραση η εικόνα, που προέρχεται από τις αναφορές στην υπηρεσία κίτρινης κάρτας της Βρετανίας.

Εγραψα μόνο πάνω από τον πίνακα 3 λέξεις (με κόκκινα γράμματα) για όποιον δεν γνωρίζει αγγλικά.

Α) Η 1η στήλη αριθμών παρουσιάζει για κάθε ένα “εμβόλιο” ξεχωριστά τον αριθμό των ατόμων που παρουσίασαν παρενέργειες. Δηλαδή τον αριθμό των κίτρινων καρτών που συμπληρώθηκαν.
Στην τελευταία γραμμή, μέσα σε κύκλο, είναι το σύνολο, για όλα μαζί.

Β) Η 2η στήλη δείχνει τον αριθμό των παρενεργειών, ανά κάθε “εμβόλιο” ξεχωριστά.
Είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων της 1ης στήλης, επειδή οι περισσότεροι παρουσίασαν περισσότερες από μία παρενέργειες.
Στην τελευταία γραμμή, μέσα σε κύκλο, είναι το σύνολο, για όλα μαζί.

Γ) Η 3η στήλη δείχνει τον αριθμό θανάτων για κάθε “εμβόλιο” ξεχωριστά.
Στην τελευταία γραμμή, το σύνολο για όλα τα “εμβόλια” μαζί.
Η Βρετανία μετράει 1.814 νεκρούς μετά από “εμβολιασμό”, (μέχρι την 24η Νοεμβρίου).
__________________________________________

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Κοινοποιήστε και μην μασήσετε αν τα γνωστά ρεμάλια του ΦΒ σας το βγάλουν ότι τάχα “δεν αποδεικνύεται” ή ότι “δεν σχετίζεται” ή ότι “δεν τεκμηριώνεται” και άλλα τέτοια παρόμοια.
Αυτή είναι η “δουλειά τους”.
Να κινούνται στους υπονόμους και να είναι πασαλειμμένοι με ….

Αρχική πηγή του εξεταζόμενου ισχυρισμού ήταν αναρτήσεις του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Αρβανίτη το Δεκέμβριο του 2021 στα διάφορα προφίλ που διατηρεί στο Facebook.

Τι ισχύει

Ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ιατρός καρδιολόγος, μέλος του ΙΣΑ, έχει εκτενές ιστορικό δημοσιεύσεων στο Facebook κατά τους τελευταίους μήνες που περιέχουν ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19 και ιδίως την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νόσου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη θεμελίωση του ισχυρισμού του επισύναψε ένα στιγμιότυπο οθόνης από τον ιστότοπο «εναλλακτικής» ενημέρωσης ukcolumn.org, που στο παρελθόν έχει υποστηρίξει παραπλανητικούς και συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς, όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα. Το γράφημα δεν προέρχεται από τον ιστότοπο yellowcard.mhra.gov.uk, του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ονομασία “Yellow Card” (Κίτρινη Κάρτα), αν και αντλεί αριθμητικά δεδομένα από αυτήν την πλατφόρμα.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων μετά από εμβολιασμό στην πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης του Yellow Card δεν συνεπάγεται αυτομάτως την απόδοση αιτιώδους σχέσης ανάμεσα σε αυτές και στο εκάστοτε εμβόλιο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αρβανίτης στις σχετικές του αναρτήσεις. Αντίστοιχα παραδείγματα παραπληροφόρησης με επίκληση δεδομένων από υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης, όπως το VAERS, η EudraVigilance, και το Yellow Card, τα οποία παρουσιάζονται ως τεκμηριωμένες παρενέργειες και θάνατοι εξαιτίας εμβολίων έχουμε εξετάσει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Στον σχετικό σύνδεσμο για την επισκόπηση της αξιολόγησης της ασφάλειας των εμβολίων εκ της βρετανικής υγειονομικής αρχής UKHSA αναφέρονται τα εξής:

Οποιοσδήποτε πολίτης ή επαγγελματίας υγείας μπορεί να αναφέρει ύποπτες παρενέργειες μέσω του προγράμματος Κίτρινης Κάρτας. Η φύση της αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας σημαίνει ότι τα αναφερόμενα συμβάντα δεν είναι πάντα αποδεδειγμένες παρενέργειες. Κάποια γεγονότα μπορεί να έχουν συμβεί ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι και ειδικά όταν τα εμβόλια γίνονται στους πιο ηλικιωμένους και σε άτομα που έχουν υποκείμενη ασθένεια.

Για όλα τα εμβόλια για τον COVID-19, η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών σχετίζεται με αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (π.χ. πονόλαιμο στο χέρι) και γενικευμένα συμπτώματα όπως γριππώδης ασθένεια, πονοκέφαλος, ρίγη, κόπωση (κούραση), ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) , πυρετός, ζάλη, αδυναμία, πόνοι στους μύες και γρήγορος καρδιακός παλμός. Γενικά, αυτά συμβαίνουν λίγο μετά τον εμβολιασμό και δεν σχετίζονται με πιο σοβαρή ή διαρκή ασθένεια.

Αυτοί οι τύποι αντιδράσεων αντικατοπτρίζουν τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το σώμα στα εμβόλια. Συνήθως παρατηρούνται με τους περισσότερους τύπους εμβολίων και τείνουν να υποχωρούν μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Η φύση των αναφερόμενων ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και, όπως φάνηκε σε κλινικές δοκιμές και όπως συνήθως παρατηρείται με άλλα εμβόλια, μπορεί να αναφέρονται πιο συχνά σε νεότερους ενήλικες. (…)

Συνολικά, η γνωμοδότησή μας παραμένει ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων στην πλειονότητα των ανθρώπων. (…)

Μια αναφορά ύποπτης ανεπιθύμητης αντίδρασης στο σχήμα της Kίτρινης Kάρτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από το εμβόλιο, μόνο ότι ο αναφέρων έχει υποψίες ότι μπορεί να ήταν. Μια υποκείμενη ή προηγουμένως αδιάγνωστη ασθένεια που δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό μπορεί επίσης να είναι παράγοντες που επηρεάζουν τέτοιες αναφορές. Συνεπώς, ο σχετικός αριθμός και η φύση των αναφορών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση της ασφάλειας των διαφόρων εμβολίων. (..) Όλες οι περιπτώσεις και οι αναφορές τηρούνται υπό συνεχή αναθεώρηση προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί νέοι κίνδυνοι. (…)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα της κίτρινης κάρτας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ποσοστών ανεπιθύμητων ενεργειών ή τη σύγκριση του προφίλ ασφάλειας των εμβολίων COVID-19, καθώς πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων. (…)

Τα αναμενόμενα οφέλη των εμβολίων στην πρόληψη του COVID-19 και των σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19 υπερτερούν κατά πολύ των γνωστών παρενεργειών. Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα, η ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 παρακολουθείται συνεχώς και τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι παραμένουν υπό εξέταση. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε αναφορά ύποπτης ADR και ενθαρρύνουμε όλους να αναφέρουν μέσω του συστήματος κίτρινης κάρτας.

Συμπέρασμα

Τα αριθμητικά δεδομένα στο γράφημα της εξεταζόμενης ανάρτησης αφορούν αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων μετά από εμβολιασμό που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Yellow Card (Κίτρινη Κάρτα). Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι εγχώριες υγειονομικές αρχές, μια συμπλήρωση αναφοράς στο Yellow Card δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αναφερόμενο συμβάν προκλήθηκε από το εκάστοτε εμβόλιο. Επομένως, είναι εσφαλμένο να παρουσιάζονται τα εν λόγω στατιστικά δεδομένα ως διαπιστωμένες παρενέργειες ή θάνατοι που σχετίζονται αιτιωδώς με εμβόλια για την COVID-19. Κατά συνέπεια το επίμαχο γράφημα δεν δείχνει 1,298,807 παρενέργειες από εμβόλια για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1,814 θανάτους για όλα τα εμβόλια.