Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο δεν δείχνει “ερπετόμορφο” νεογέννητοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο δεν δείχνει “ερπετόμορφο” νεογέννητο

23 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τη γέννηση ενός ερπετόμορφου μωρού ως αποτέλεσμα γενετικών πειραμάτων.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σπάνια και σοβαρή γενετική διαταραχή του δέρματος που ονομάζεται Harlequin ichthyosis.

Σε δημοσιεύσεις που διαμοιράστηκαν στο Facebook, εντοπίζουμε ένα βίντεο πλαισιωμένο από τον ισχυρισμό πως απεικονίζει τη γέννηση ενός “ερπετόμορφου” μωρού ως αποτέλεσμα γενετικών πειραμάτων. Στην πραγματικότητα όμως, το εν λόγω βίντεο δείχνει ένα νεογέννητο που πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια και σοβαρή γενετική διαταραχή που επηρεάζει το δέρμα.

Σχετική ανάρτηση στο Facebook:

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ.

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο δείχνει τη γέννηση ενός μωρού το οποίο πάσχει από μια πολύ σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει το δέρμα και ονομάζεται Harlequin ichthyosis (ιχθύαση αρλεκίνου ή συγγενής αυτοσωμική υπολειπόμενη ιχθύαση). Η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται από τη γέννηση και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων πυκνώσεων σε όλο σχεδόν το δέρμα, οι οποίες διαμορφώνουν ποικίλα σχήματα και χωρίζονται μεταξύ τους με βαθιές ρωγμές. Η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα και δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία.

Υπάρχουν διάφορες καταγεγραμμένες περιπτώσεις της εν λόγω ασθένειας, με την παλαιότερη να χρονολογείται το 1750. Το 2019 είχε κυκλοφορήσει στην Ινδία παρόμοιο βίντεο με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για “μωρό-δαίμονα” ενώ έδειχνε μια ακόμα περίπτωση της νόσου σε νεογέννητο.

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός σχετίζεται και με τη διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας περί “ερπετόμορφων ανθρωποειδών” την οποία δημιούργησε ο γνωστός συνωμοσιολόγος David Icke. [πηγή]

Συμπέρασμα

Tο επίμαχο βίντεο απεικονίζει ένα νεογέννητο το οποίο πάσχει από μια σπάνια γενετική διαταραχή του δέρματος που ονομάζεται Harlequin ichthyosis και δεν έχει καμία σχέση με γενετικά πειράματα ή άλλες θεωρίες συνωμοσίας.