Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από το Καζακστάν που πλαισιώνεται από ψευδείς ισχυρισμούς παρουσιάζεται ως πρόσφατοHOAXES

Βίντεο από το Καζακστάν που πλαισιώνεται από ψευδείς ισχυρισμούς παρουσιάζεται ως πρόσφατο

27 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από το Καζακστάν δείχνει ζώα να έχουν παγώσει εν κινήσει στους -51 βαθμούς.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο, παρότι παρουσιάζεται ως πρόσφατο, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί στο YouΤube από τον Ιανουάριο του 2021. Οι ισχυρισμοί πως η θερμοκρασία στο Καζακστάν έφτασε τους -51 βαθμούς και ως αποτέλεσμα διάφορα ζώα πάγωσαν ενώ κινούνταν δεν αληθεύουν.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στο Facebook βίντεο από το Καζακστάν, το οποίο παρουσιάζεται ως πρόσφατο και δείχνει ζώα που έχουν υποτίθεται παγώσει από το κρύο ενώ ήταν εν κινήσει. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί και το υπό εξέταση βίντεο υπάρχει δημοσιευμένο στο YouTube από τον Ιανουάριο του 2021.

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο:

Τι ισχύει

Όπως βλέπουμε στα παραπάνω παραδείγματα από το Facebook, κάθε στιγμιότυπο έχει διαφορετική ημερομηνία και το επίμαχο βίντεο παρουσιάζεται ως “σημερινό” σε κάθε δημοσίευση. Το συγκεκριμένο βίντεο όμως είχε δημοσιευθεί στο YouTube τον Ιανουάριο του 2021.

Συνολικά το εν λόγω βίντεο αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη τραβηγμένα σε διαφορετικές περιοχές όπως διακρίνουμε από το περιβάλλον γύρω από τα ζώα. Σύμφωνα με γεωεντοπισμό που έκανε η ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων France24, η οποία εξέτασε το θέμα, επιβεβαιώθηκε πως το πρώτο μέρος του βίντεο λήφθηκε στο χωριό Zhansugirov που βρίσκεται στην περιφέρεια Aksu της περιοχής Almaty στο Καζακστάν. Επίσης, η ιστοσελίδα Sputnik Kazakhstan που αναπαρήγαγε το πρώτο μέρος του βίντεο, αναφέρει επίσης πως το άτομο που ακούγεται στην αρχή λέει ότι είναι 6 Ιανουαρίου και πως βρίσκεται στο Zhansugirov.

Εν συνεχεία, ο ισχυρισμός ότι η θερμοκρασία έφτασε τους -51 βαθμούς (σ.σ. Κελσίου) στο Καζακστάν είναι ψευδής. Τον Ιανουάριο του 2021 όπου λήφθηκε πραγματικά το επίμαχο βίντεο, η χαμηλότερη θερμοκρασία στο Καζακστάν έφτασε τους -35 βαθμούς στην πρωτεύουσα Nursultan στις 3 Ιανουαρίου, τους -21 βαθμούς στην περιοχή Almaty στις 4 και 5 Ιανουαρίου και τους -35 στη περιφέρεια Aksu στις 3 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον Ιανουάριο του 2022, όπου το βίντεο παρουσιάζεται ως πρόσφατο, η χαμηλότερη θερμοκρασία στο Καζακστάν έφτασε τους -27 βαθμούς στην πρωτεύουσα Nursultan στις 23 και 24 Ιανουαρίου, τους -9 βαθμούς στην περιοχή Almaty την 1η Ιανουαρίου και τους -27 στη περιφέρεια Aksu στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός πως τα εικονιζόμενα ζώα πάγωσαν ενώ κινούνταν δεν ευσταθεί. Η κτηνίατρος Kristina Taran, που εργάζεται ως αναισθησιολόγος σε μεγάλο κτηνιατρικό κέντρο της περιοχής Almaty του Καζακστάν, σχολίασε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης το δεύτερο μέρος του επίμαχου βίντεο, επαληθεύοντας έτσι και την περιοχή λήψης του.

Η κ. Taran δήλωσε πως σε συνθήκες κρύου τα ζώα κουλουριάζονται κοντά στο έδαφος και ότι τα εικονιζόμενα ζώα ήταν ήδη παγωμένα και νεκρά και τοποθετήθηκαν από τους ανθρώπους σε όρθιες θέσεις. Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο φαίνεται και από την κλίση που έχουν οι πατούσες των παγωμένων σκύλων, καθώς και το πόσο κοντά είναι μεταξύ τους, γεγονός που υποδεικνύει ότι πάγωσαν ενώ βρίσκονταν ξαπλωμένα σε πλαγιαστή θέση. Το ίδιο βλέπουμε και στις πατούσες της κατσίκας που φαίνεται στο τρίτο μέρος του βίντεο. Επίσης, επιβεβαίωσε πως η θερμοκρασία στην περιοχή Almaty δεν έφτασε σε τόσο χαμηλά επίπεδα και οι καιρικές συνθήκες της εν λόγω περιοχής δε θα μπορούσαν να προκαλέσουν πάγωμα στα ζώα.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις της στο Tengri News ήταν οι εξής:

Ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο δεν δείχνει και τις δύο πλευρές των ζώων. Το πιο πιθανό είναι ότι τα παγωμένα ζώα ήταν ήδη νεκρά. Εάν έδειχνε και την άλλη πλευρά, τότε πιθανότατα θα φαινόταν ότι η γούνα του ζώου είναι πιεσμένη και το ζώο είχε ξαπλώσει από εκείνη την πλευρά. […]

Μόνο μια νεκροψία/νεκροτομή μπορεί να δείξει από τι πραγματικά πέθαναν. Αλλά θέλω να δηλώσω ότι ο παγετός στην περιοχή Almaty δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοιο πάγωμα. Δεν είχαμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, όταν κάνει κρύο τα ζώα συνήθως κουλουριάζονται και πεθαίνουν στον ύπνο τους, όχι ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

Επιπλέον, επικοινωνήσαμε με τον κτηνίατρο Αλέξανδρο Μακαρονά, και μας δήλωσε τα εξής:

Σε συνθήκες κρύου, ένα ζώο δεν θα παγώσει εν κινήσει. Θα ξαπλώσει και θα μείνει κουλουριασμένο.

Τέλος, η επικεφαλής του φιλoζωικού οργανισμού INUCOBO για την προστασία των ζώων στο Καζακστάν, Lillia Sarsenova, μίλησε για το υπό εξέταση βίντεο στην ομάδα ελέγχου γεγονότων France24 αναφέροντας τα παρακάτω:

Αυτό το βίντεο είναι ψεύτικο γιατί χρησιμοποιούν ζώα που είναι ήδη νεκρά και τα τοποθετούν σε όρθια στάση για να φαίνεται ότι πάγωσαν ενώ κινούνταν. Αυτά τα κάνουν άνθρωποι από τα χωριά. Είναι φάρσες, ανόητες φάρσες. Ένα τέτοιου είδους βίντεο είδε δημοσιευθεί και τον περσινό χειμώνα, και τον χειμώνα πριν από αυτόν, οπότε γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι το κάνουν συχνά.

Πράγματι, παρόμοια βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2018.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, το επίμαχο βίντεο, παρότι παρουσιάζεται ως πρόσφατο, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί στο YouTube από τον Ιανουάριο του 2021. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί πως η θερμοκρασία στο Καζακστάν έφτασε τους -51 βαθμούς και ως αποτέλεσμα διάφορα ζώα πάγωσαν ενώ κινούνταν δεν αληθεύουν.