Ποιοι είμαστε
Αρχική Η κατάρρευση Βραζιλιάνου παρουσιαστή δεν σχετίζεται με την λήψη της ενισχυτικής δόσης εμβολίουΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η κατάρρευση Βραζιλιάνου παρουσιαστή δεν σχετίζεται με την λήψη της ενισχυτικής δόσης εμβολίου

31 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Βραζιλιάνος παρουσιαστής Rafael Silva κατέρρευσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής λίγες μέρες μετά τη λήψη ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του Rafael Silva, αλλά και δηλώσεις του ίδιου, η κατάρρευση του δεν σχετίζεται αιτιωδώς με την λήψη της ενισχυτικής δόσης. Σύμφωνα με τη διάγνωση που έλαβε, το περιστατικό οφείλεται σε συγγενή καρδιοπάθεια, πάθηση η οποία υπάρχει από τη γέννηση.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook, διαμοιράζεται ένα βίντεο που δείχνει τον Βραζιλιάνο παρουσιαστή Rafael Silva να χάνει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Σύμφωνα με τις επίμαχες αναρτήσεις, η ξαφνική κατάρρευση του Rafael Silva σχετίζεται με την ενισχυτική δόση εμβολίου για την COVID-19 που έλαβε λίγες μέρες πριν το περιστατικό. Ωστόσο, ο εν λόγω συσχετισμός δεν αληθεύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Στις 3 Ιανουαρίου 2022, ο Βραζιλιάνος παρουσιαστής του τηλεοπτικού σταθμού TV Alterosa, Rafael Silva, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Alterosa Alerta” και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή. Το βίντεο με την κατάρρευση του Rafael Silva κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό πως το εν λόγω περιστατικό σχετίζεται με τη λήψη της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για την COVID-19 που έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2021.

Αρχικά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικοινώνησαν με τους θεράποντες ιατρούς του Rafael Silva, η κατάρρευση του δεν σχετίζεται αιτιωδώς με την τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε συγγενή καρδιοπάθεια (congenital heart disease). Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι μια ευρεία κατηγορία παθήσεων που σχετίζονται με προβλήματα στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς και υπάρχουν από τη γέννηση.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Rafael Silva στις 8 Ιανουαρίου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επιβεβαίωσε την παραπάνω διάγνωση. Επιπλέον, σε επόμενη ανάρτηση που δημοσίευσε στις 14 Ιανουαρίου ανέφερε πως εν τέλει διαγνώσθηκε με μια συγκεκριμένη δυσμορφία στον δακτύλιο της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς (MAD). [πηγή]

Τέλος, το εν λόγω θέμα εξετάστηκε επίσης από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και τη βρετανική ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων Logically.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η κατάρρευση του Βραζιλιάνου παρουσιαστή Rafael Silva δεν σχετίζεται αιτιωδώς με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου για την COVID-19 που έλαβε λίγες μέρες πριν, αλλά προέκυψε εξαιτίας ενός τύπου συγγενούς καρδιοπάθειας, πάθηση η οποία υπάρχει από τη γέννηση.