Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη η φωτογραφία με το ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις αγροτώνΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραποιημένη η φωτογραφία με το ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις αγροτών

5 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο δελτίο ειδήσεων του Mega TV υπήρχε στο σούπερ γραμμένη η φράση "Σκληραίνουν την στύση τους οι αγρότες".

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για εικόνα που έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Το στιγμιότυπο προέρχεται από ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega TV στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ υπήρχε στο σούπερ η φράση: "Παρέμβαση εισαγγελέα για τους εμβολιασμούς εκτός λίστας στη Θεσσαλονίκη."

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ενημέρωσης κυκλοφορεί φωτογραφία η οποία υποστηρίζεται ότι είναι στιγμιότυπο από πρόσφατο ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού Mega. Πρόκειται όμως για στιγμιότυπο από παλαιότερο ρεπορτάζ η λεζάντα του οποίου έχει παραποιηθεί.

Παραδείγματα: pronews.gr, newsbreak.gr, europost.gr

Στα υπό εξέταση άρθρα δηλώνεται ότι την ώρα που δημοσιογράφος του καναλιού παρουσιάζε ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οι αγρότες την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 υπήρχε γραμμένος στο κάτω μέρος της οθόνης ο τίτλος:

Σκληραίνουν την στύση τους οι αγρότες.

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε και από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τον επίμαχο καρέ κυκλοφόρησε ως πραγματικό και στην εκπομπή «Καλύτερα δε Γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού, το Σάββατο 5/2/2022.

Μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο κομμάτι της εκπομπής (1:05:15 – 1:06:10) παρακάτω:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση στιγμιότυπο είναι από ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega TV στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτού, η δημοσιογράφος Μαρία Γουγουτσά σε ζωντανή μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη ενημέρωνε για την απόφαση του εισαγγελέα να ελέγξει τις καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός λίστας σε ιδρύματα της πόλης.

Όπως φαίνεται στη σύγκριση των εικόνων που ακολουθεί, το στιγμιότυπο που εντοπίζεται στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα (εικόνα δεξιά) προέρχεται από το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το Mega TV περίπου ένα χρόνο πριν (εικόνα αριστερά). Ο τίτλος της είδησης που υπήρχε τότε στο σούπερ ήταν:

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους εμβολιασμούς εκτός λίστας στη Θεσσαλονίκη

Σύγκριση εικόνων: Αριστερά στιγμιότυπο από την παρουσίαση του ρεπορτάζ στο Mega στις 25/2/2021 και δεξιά το στιγμιότυπο που πρόσφατα εντοπίστηκε στο διαδίκτυο.

Ακολουθεί απόσπασμα από το επίμαχο ρεπορτάζ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega TV.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για εικόνα που έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία κι έχει παραποιηθεί ο τίτλος της είδησης. Το υπό εξέταση στιγμιότυπο προέρχεται από ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων του Mega TV στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).