Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη στο Instagram με λογαριασμό που δίνει “δώρο” κινητό μεγάλης αξίαςSCAMS

Απάτη στο Instagram με λογαριασμό που δίνει “δώρο” κινητό μεγάλης αξίας

8 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Κερδίστε ένα iPhone παίρνοντας μέρος στο διαγωνισμό.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για απάτη με την οποία ανυποψίαστοι καταναλωτές χρεώνονται σε μηνιαία βάση ποσά για υπηρεσίες. Η χρέωση πραγματοποιείται στα στοιχεία των τραπεζικών καρτών που δηλώνουν.

Τις τελευταίες ημέρες επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα μέσω ενός λογαριασμού στο Instagram o οποίος παραπλανητικά αναφέρει ότι χρήστες κέρδισαν ένα iPhone 13 PRO MAX.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον λογαριασμό με όνομα χρήστη promax13_greece στον οποίο οδηγούνται χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μετά από tag που τους έκαναν σε φωτογραφία άλλοι χρήστες.

Στιγμιότυπο από τον λογαριασμό που δημιουργήθηκε στο Instagram.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο λογαριασμό, για να κερδίσει κάποιος το iPhone θα πρέπει να μεταβεί στην ιστοσελίδα bestevents.site. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας ενημερώνονται ότι για να λάβουν το δώρο θα πρέπει να απαντήσουν στις ερωτήσεις του διαγωνισμού και να καταβάλουν το ποσό των 2 ευρώ.

Στο κάτω μέρος της σελίδας παρουσιάζονται παραπλανητικά σχόλια, τα οποία έχουν πρόσφατη ημερομηνία, η πλειονότητα των οποίων αναφέρουν ότι κέρδισαν το κινητό. Στα σχόλια φαίνεται ότι υπάρχει και απάντηση από λογαριασμό που συνδέεται με την κατασκευάστρια εταιρεία (Τεχνική Εξυπηρέτηση Apple).

Στιγμιότυπο από τα “σχόλια” που υπάρχουν στην αρχική σελίδα.

Όσον αφορά τον “διαγωνισμό”, οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ερώτηση 1 από 3: Χρησιμοποιείς προϊόντα Apple;
Ερώτηση 2 από 3: Γιατί επιλέγεις iPhone αντί άλλα smartphones;
Ερώτηση 3 από 3: Σε περίπτωση αν κερδίσεις, είσαι έτοιμος να περιμένεις 5 μέρες για παράδοση στην πόρτα σου;

Όποια απάντηση κι αν επιλεγεί στις ανωτέρω ερωτήσεις, οι συμμετέχοντες περνούν επιτυχώς στο επόμενο βήμα του “διαγωνισμού”. Σε αυτό θα πρέπει να “μαντέψουν” σε ποιο από τα 12 κουτιά υπάρχει κρυμμένο το κινητό τηλέφωνο. Όσες φορές δοκιμάσαμε, εμφανιζόταν πάντα στην 2η προσπάθεια.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα.

Στο μήνυμα που αναδύεται αναφέρεται ότι το “δώρο” θα φτάσει σε 5-7 ημέρες και ότι θα υπάρχει κόστος για την μεταφορά του, το οποίο το χρεώνεται αυτός που το κέρδισε. Η σελίδα που ανακατευθυνόμαστε αναφέρει ότι το κόστος θα είναι 3€. Σε αυτή οι επισκέπτες καλούνται να καταχωρήσουν προσωπικά στοιχεία στην αρχή και στο επόμενο βήμα τα στοιχεία της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας που θα χρεωθούν το ποσό.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες απάτες που έχουμε αναλύσει κατά περιόδους, στην συγκεκριμένη για να προχωρήσουν οι επισκέπτες της σελίδας στο τελευταίο βήμα (καταχώρηση στοιχείων πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας), είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν τους όρους χρήσης.

Σε αυτούς, όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί, τα 3 ευρώ δεν είναι για την αποστολή του “δώρου” αλλά για την δοκιμαστική περίοδο μίας συνδρομητικής υπηρεσίας πρόσβασης σε πλατφόρμα. Η δοκιμαστική περίοδος διαρκεί δύο (2) ημέρες και ξεκινά όταν συμπληρωθούν τα στοιχεία πληρωμής κατά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα. Μόλις η δοκιμαστική περίοδος παρέλθει και από τη στιγμή που δεν έχει ακυρωθεί η συνδρομή, τότε αυτόματα χρεώνονται 49.99€ σε μηνιαία βάση.

Στιγμιότυπο από τους όρους χρήσης.

Στους όρους χρήσης αναγράφεται ότι για την επιστροφή χρημάτων θα πρέπει να αποσταλεί σχετικό αίτημα εντός 7 ημερών από την ημερομηνία χρέωσης. Για την ακύρωση της συνδρομής και για την αποστολή παραπόνων ως μέσο επικοινωνίας αναφέρεται το email:[email protected].

Ανακοίνωση για αντίστοιχες διαδικτυακές απάτες έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτήν συστήνει στους χρήστες τα εξής:

  • δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
  • να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα,
  • η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των “όρων συμμετοχής”, οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο.

Συμπέρασμα

Δημιουργώντας έναν εικονικό διαγωνισμό, επιτήδειοι στοχεύουν στην μηνιαία χρέωση ανυποψίαστων πολιτών για διαδικτυακές υπηρεσίες. Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).