Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ειδικοί δεν αποφάνθηκαν για την εικόνα της Παναγίας στο ΒύρωναΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ειδικοί δεν αποφάνθηκαν για την εικόνα της Παναγίας στο Βύρωνα

10 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα δακρύζει καθώς συμπάσχει με τα παιδιά της, δηλαδή όλους τους ανθρώπους.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία έρευνα ειδικών και επιστημονική ανάλυση στην εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα.

Τα τελευταία 24ωρα σε τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ εντοπίζονται ρεπορτάζ με την εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Βύρωνα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του θέματος, δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι, σύμφωνα με ειδικούς, η εικόνα δακρύζει καθώς συμπάσχει με τα όσα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι ψευδής, καθώς δεν έχει γίνει κάποια έρευνα από ειδικούς.

Παραδείγματα: tanea.gr, tovima.gr, megatv.gr, eleftherostypos.gr

Παραδείγματα σχετικών δημοσιευμάτων:

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός αναφέρθηκε και από ρεπόρτερ του τηλεοπτικού καναλιού Σκάι, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης από την εκκλησία στην εκπομπή “Σήμερα”, που μεταδόθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022.

Τι ισχύει

Στις 8 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε στο dogma.gr άρθρο το οποίο υπογράφει ο θεολόγος Αναστάσιος Μαρίνης και έχει ως θέμα την εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα. Στο κείμενο του ο κ. Μαρίνης δεν κάνει λόγο για ειδικούς.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Παναγία θέλει να στείλει κάποιο «μήνυμα» με τον τρόπο αυτό, να προλάβει και να ενημερώσει για κάτι κακό που πρόκειται να συμβεί.
Άλλοι πάλι, οι πλέον αισιόδοξοι, υποστηρίζουν ότι η Παναγία συμπάσχει με τα παιδιά Της, μαζί μας, και με τον θαυμαστό τρόπο αυτό της δακρυρροής θέλει να κάνει θαυμαστώς αισθητή την Παρουσία Της.

Μετά την ανάρτηση αυτού του άρθρου και την εκ νέου δημοσιοποίηση του θέματος, ενημερωτικές ιστοσελίδες ξεκίνησαν να αναφέρουν στα άρθρα τους ότι “ειδικοί” αποφάνθηκαν για την εικόνα της Παναγίας, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα από ειδικούς.

Οι εικόνες που δακρύζουν

Εικόνες και αγάλματα που αναφέρεται ότι δακρύζουν εντοπίζονται, εκτός από την Ορθόδοξη, και στην Καθολική Εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που δηλώνεται είναι ότι η Παναγία κλαίει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όσες αναλύσεις έγιναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι ερευνητές βρήκαν έλαια σε συνδυασμό με αρωματικές ουσίες, καθώς τα έλαια δεν εξατμίζονται δίνοντας έτσι την εικόνα υγρού που ρέει ακατάπαυστα. Τα αποτελέσματα αυτά βρέθηκαν και στο άγαλμα της Παναγίας που βρίσκεται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας της Γουαδελούπης στο Νέο Μεξικό και είχε γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα το 2018, καθώς διαδιδόταν ότι το άγαλμα “δάκρυσε”. Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, στο άγαλμα βρέθηκε έλαιο με αρωματική ουσία.

Ένα παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Αργυρούπολης. Σε χημική ανάλυση που έγινε στο υγρό από την εικόνα του Αγίου Φανουρίου, που αναφερόταν ότι “μάτωνε”, διαπιστώθηκε ότι το υγρό ήταν βυσσινάδα.

Ακόμη, σε έρευνα που έγινε σε Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στο Τορόντο του Καναδά, και δημοσιεύθηκε το 2019, διαπιστώθηκε πως τα “δάκρυα” σε εικόνα ήταν απάτη. Σε δείγμα που πάρθηκε αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έλαιο.

Συμπέρασμα

Στην εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Βύρωνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία χημική ανάλυση, ή άλλου είδους έρευνα, για να αποφανθούν ειδικοί για τη σύσταση των “δακρύων” και την αιτία που τα δημιουργεί. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι ειδικοί έχουν αποφανθεί για την περίπτωση της εικόνας της Παναγίας στον Ναό Αγίου Δημητρίου στο Βύρωνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).