Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με το αιματηρό περιστατικό στο Γρανίτνε της ΟυκρανίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με το αιματηρό περιστατικό στο Γρανίτνε της Ουκρανίας

15 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1

Δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί από πυρά Ουκρανού στρατιωτικού.

Συμπέρασμα 1

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, ένας εκ των νεκρών ήταν ο Ουκρανός πολίτης ελληνικής καταγωγής Τσιόρμαν Μαξίμ. Ο δεύτερος νεκρός ήταν ο Βιτάλι Ρεούτσκι, ο οποίος όμως δεν είχε ελληνικές ρίζες. Ένας ακόμη ομογενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ισχυρισμός 2

Αίτια της επίθεσης ήταν τα «φιλορωσικά αισθήματα» των θυμάτων.

Συμπέρασμα 2

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η επίθεση ήταν τυχαίο συμβάν και δεν είχε εθνικιστικά κίνητρα. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως το περιστατικό ήταν άσχετο με οποιεσδήποτε εθνικές διαφορές, ενώ οι εμπλεκόμενοι ήταν υπό την επήρεια μέθης.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε η είδηση ενός αιματηρού επεισοδίου που έλαβε χώρα σε καφέ-μπάρ στο χωρίο Γρανίτνε της Ουκρανίας, την ώρα που η κρίση ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία κορυφώνεται. Στον ηλεκτρονικό τύπο κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων της επίθεσης, ενώ αναπαράχθηκαν ισχυρισμοί σχετικά με τα κίνητρα πίσω από αυτήν. Αναλυτικά, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, τα θύματα της επίθεσης ήταν Έλληνες ομογενείς, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pronews.gr, το οποίο διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα αίτια της επίθεσης ήταν τα «φιλορωσικά αισθήματα των ελληνικής καταγωγής θυμάτων». Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε την ορθότητα των ανωτέρω ισχυρισμών.

Παραδείγματα: pronews.gr, mainlynews.gr, agriniotimes.gr, newsbase.gr, iskra.gr, eklogesdytika.gr, vhmavochas.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τα φιλορωσικά αισθήματα των Ελλήνων ομογενών της Ουκρανίας είναι η αιτία της δολοφονίας των δύο ελληνικής καταγωγής θυμάτων στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η δολοφονία έλαβε χώρα σε καφετέρια της περιοχής το απόγευμα της Κυριακής, με τους Ουκρανούς στρατιώτες να ανοίγουν πυρ κατά των Ελλήνων ομογενών.

Οι Έλληνες ομογενείς της περιοχής τάσσονται υπέρ των ρωσικών θέσεων απέναντι στο Κίεβο, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν και η αιτία που ξέσπασε άγριος καυγάς. 

Δηλαδή υπερασπίστηκαν την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και στήριξαν την επανάσταση στην νότιο ανατολική Ουκρανία που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ.

Γι’ αυτό και οι Ουκρανοί επιθυμούν την εξόντωσή τους.Επίσης, να σημειωθεί ότι στάθηκαν απέναντι στην απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας τασσόμενη υπέρ των θέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί επιτίθενται κατά Ελλήνων ομογενών με δολοφονικά αποτελέσματα καθώς το 2014 πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτα στο χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη, την ώρα που πραγματοποιούνταν  κηδεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Έλληνες και να τραυματιστούν άλλοι 17.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην περιοχή της δολοφονίας δρουν νεοναζιστικές ομάδες όπως το «Τάγμα του Αζόφ», το Ένοπλο τμήμα του «Δεξιού Τομέα», οι οπαδοί του Ουκρανού ναζιστή ηγέτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Στεπάν Μπαντέρα κτλ. 

Τι ισχύει

Το αιματηρό περιστατικό που στέρησε τη ζωή σε δύο ανθρώπους έλαβε χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, το βράδυ της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου σε καφέ-μπαρ του χωριού Γρανίτνε, της περιφέρειας του Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας.

To Γρανίτνε στο χάρτη του Yandex

Όπως προκύπτει από την κάλυψη του ανταποκριτή στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, όλα ξεκίνησαν όταν ένας μεθυσμένος στρατιωτικός, διαπληκτίστηκε έντονα με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τον βγάλει έξω από το κατάστημα. Μια παρέα τεσσάρων ντόπιων, που γνώριζαν τον ιδιοκτήτη, τον ακολούθησαν έξω. Ο μεθυσμένος στρατιωτικός, που φορούσε πολιτικά λόγω άδειας, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε, σκοτώνοντας δύο από τους τέσσερεις θαμώνες και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Η ταυτότητα των θυμάτων

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, το Ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε σχετική ανακοίνωση δια της οποίας γίνεται γνωστό πως οι άνδρες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατιωτικού ήταν ομογενείς.

Θύματα της επίθεσης ήταν ο 43χρονος Τσιόρμαν Μαξίμ και ο 46χρονος Βιτάλι Ρεούτσκι. Τα ονόματά τους έγιναν γνωστά και από αναρτήσεις συγγενών και φίλων, που τους αποχαιρετούσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το στιγμιότυπο αναρτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2022.

Σύμφωνα όμως με δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ουκρανία, κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, μόνο ένας από τους δύο θανόντες είχε ελληνική καταγωγή, και αυτός ήταν ο 43χρονος Τσιόρμαν Μαξίμ. Η κ. Προτσένκο-Πιτσατζή παρέστη στην κηδεία του εκλιπόντος και επικοινώνησε με την οικογένειά του.

Το ρεπορτάζ του Ονισένκο επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της Προέδρου, και μας πληροφορεί ότι ο Τσιόρμαν ήταν από το χωριό Γρανίτνε και ο φίλος του, Ρεούτσκι, από το γειτονικό χωριό Μίρνε. Μάλιστα, ο Βιτάλι Ρεούτσι ήταν ένστολος και πιο συγκεκριμένα μέλος της Ουκρανικής Εθνοφρουράς (Національної гвардії України).

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ένας ακόμη Έλληνας, ο οποίος είναι γιος του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Γρανίτνε. Ο τέταρτος δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Πρόκειται για τους Αλεξάντρ Νμίτριεφ και Αλεξάντρ Χαϊτούλοφ.

Τα κίνητρα της δολοφονίας

Μετά το αιματηρό περιστατικό διαδόθηκε ότι η επίθεση κατά των Ελλήνων της Αζοφικής είχε εθνικιστικά κίνητρα, δηλαδή, ότι τα θύματα δέχθηκαν επίθεση από εθνικιστές Ουκρανούς επειδή είχαν φιλορωσικά αισθήματα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως σημειώνει και ο Ονισένκο, ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης δεν ήταν Έλληνας και άνηκε στην Ουκρανική εθνοφρουρά.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο καθιστά σαφές πως το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και ουδεμία σχέση έχει με την κλιμάκωση στη γραμμή των συγκρούσεων.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση με αυτόματη μετάφραση εδώ.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Ουκρανία ξεκαθάρισε και με δηλώσεις της στην ιστοσελίδα pontosnews.gr ότι μόνο ο ένας εκ των δύο θυμάτων είχε Ελληνική καταγωγή, ο γεννηθείς το 1979 Τσιόρμαν Μαξίμ. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον ανταποκριτή στο Κίεβο κ. Κώστα Ονισένκο.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της αιματηρής επίθεσης, η πρόεδρος τόνισε ότι το περιστατικό ήταν τυχαίο και δεν έχει σχέση με εθνικές διαφορές. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Το συμβάν ήταν τυχαίο. Το κέντρο του χωριού είναι το μοναδικό μέρος, όπου μπορούν να μαζεύονται οι κάτοικοι του. Δεν έχει να κάνει με τις εθνικές διαφορές. Οι τρεις στρατιώτες ήταν υπό επήρεια της μέθης. Ένας από αυτούς άνοιξε πυρ έξω από το καφενείο του χωριού τραυματίζοντας και σκοτώνοντας κόσμο.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στους Έλληνες δημοσιογράφους να μη δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στην επίθεση, ενώ ζήτησαν στις δηλώσεις τους την κάλυψη των τεκτενόμενων στην Ουκρανία με βάση τους κανόνες που ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από νέα ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, κ. Sergii Shutenko, να επισημαίνει πως δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο πίσω από την επίθεση. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Shutenko επιβεβαιώθηκε πως υπήρξαν δύο νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ομογενής, καθώς και δύο βαριά τραυματισμένοι, αμφότεροι ομογενείς.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες καθίσταται σαφές πως μόνο ένας εκ των δύο νεκρών έχει ελληνική καταγωγή, ενώ ένας ακόμη ομογενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο ισχυρισμός ότι το αιματηρό συμβάν είχε εθνικιστικά κίνητρα και η συσχέτισή του με την κλιμακούμενη κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας, διαψεύδεται.

15 Φεβρουαρίου 2022 – Στο άρθρο προστέθηκε η νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το περιστατικό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).