Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για βίντεο που κυκλοφορεί με τον τίτλο «L’ ALTRA PAR»FAKE NEWS

Ψευδείς ισχυρισμοί για βίντεο που κυκλοφορεί με τον τίτλο «L’ ALTRA PAR»

21 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την αιγυπτιακή ταινία «L' ALTRA PAR», που διαρκεί μόλις 2.5 λεπτά και κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο είναι μέρος από το βίντεο κλιπ για το τραγούδι "Are You Lost In The World Like Me?" του Αμερικανού μουσικού Moby, οι στίχοι είναι στην αγγλική γλώσσα και η συνολική διάρκεια είναι 3:15 λεπτά. Δημιουργός του βίντεο κλιπ είναι ο Βρετανός εικονογράφος και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Steve Cutts. Το 2017 το εν λόγω βίντεο κλιπ κέρδισε ορισμένα βραβεία, ωστόσο δεν έχει κερδίσει βραβείο ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ενημέρωσης βίντεο που παρουσιάζεται ως αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους, η οποία περιγράφει την επιρροή της τεχνολογίας στη ζωή των ανθρώπων και υποτίθεται πως βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αληθεύει ενώ στην πραγματικότητα το βίντεο που διαμοιράζεται αντιστοιχεί σε βίντεο κλιπ τραγουδιού του Αμερικανού μουσικού Moby.

Παραδείγματα: iefimerida.gr, enromiosini.gr, gegonota.news, filoitexnisfilosofias.com

Στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις διαβάζουμε:

Η αιγυπτιακή ταινία «L’ALTRA PAR», που διαρκεί μόλις 2,5 λεπτά, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο σκηνοθέτης είναι 20 ετών. Η ταινία περιγράφει πώς οι άνθρωποι απομονώνονται στην τεχνολογία και ξεχνούν ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, την ενσυναίσθηση και την αγάπη.

Παράδειγμα στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο όπως διαμοιράζεται στο Facebook και στο YouTube:

Τι ισχύει

Το βίντεο διάρκειας 2:29 λεπτών, που διαμοιράζεται από λογαριασμούς στο Facebook και ιστοσελίδες ενημέρωσης, δεν αποτελεί αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους και δεν έχει τον τίτλο “L’ altra par”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το βίντεο κλιπ του τραγουδιού “Are You Lost In The World Like Me?” του Αμερικανού μουσικού Moby, από το άλμπουμ “These Systems Are Failing”. Το βίντεο κλιπ είναι αναρτημένο στο κανάλι του Moby στο YouTube από τον Οκτώβριο του 2016, έχει διάρκεια 3:15 λεπτά και οι στίχοι είναι στην αγγλική γλώσσα.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο κλιπ, δημιουργός του είναι ο Βρετανός εικονογράφος και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Steve Cutts και, σύμφωνα με δήλωση του στο περιοδικό Rolling Stone, το κεντρικό θέμα του βίντεο κλιπ σχετίζεται με τον τρόπο που επηρεάζει η τεχνολογία τον άνθρωπο.

Ο Steve Cutts δημοσίευσε το βίντεο κλιπ που έφτιαξε για το τραγούδι του Moby και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στις 18 Οκτωβρίου 2016. Επίσης, το 2017 και το 2021 σκηνοθέτησε δύο ακόμα βίντεο κλιπ για τραγούδια του Moby.

[Μετάφραση: Ένα νέο βίντεο που έφτιαξα για τον Moby, “Are You Lost In The World Like Me?”]

Το 2017 το εν λόγω βίντεο κλιπ κέρδισε ορισμένα βραβεία, ωστόσο δεν έχει κερδίσει βραβείο ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Επιπλέον, δεν εντοπίζεται αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “L’altra par” μεταξύ των βραβευμένων ταινιών της σχετικής κατηγορίας για το 2021 ή το 2020. Το ίδιο επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του Φεστιβάλ στην πιστοποιημένη ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων, Maldita:

Δεν έχει πάρει βραβείο καμία ταινία μικρού μήκους με αυτόν τον τίτλο.

Είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως αναρτήσεις με πανομοιότυπο κείμενο είχαν επίσης κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020 και το 2019, συνοδευόμενες από διαφορετικό βίντεο. Και σε αυτή την περίπτωση το βίντεο που προβάλλεται δεν αποτελεί αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους και δεν έχει τον τίτλο “L’ altra par”. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους “Life Smartphone”, η οποία φτιάχτηκε από τον Κινέζο σκηνοθέτη και σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Chenglin Xie το 2015. Παρότι η εν λόγω ταινία έχει λάβει ορισμένα βραβεία, ούτε αυτή έχει κερδίσει βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Τέλος, υπάρχει μία αιγυπτιακή ταινία μικρού μήκους με τίτλο “The Other Pair”, η οποία γυρίστηκε το 2014 και είναι δημοσιευμένη στο κανάλι της σκηνοθέτη στο YouTube από το 2015. Σύμφωνα με την περιγραφή που βρίσκεται κάτω από το βίντεο στο YouTube, η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε περιστατικό από τη ζωή του Ghandi και το βίντεο είναι εξ ολοκλήρου διαφορετικό από το βίντεο που διαμοιράζεται από τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Επίσης, ούτε η εν λόγω ταινία έχει βραβευτεί ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο ισχυρισμός πως το επίμαχο βίντεο απεικονίζει αιγυπτιακή ταινία, η οποία κέρδισε βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι ψευδής. Το εν λόγω βίντεο είναι στην πραγματικότητα βίντεο κλιπ για τραγούδι του Αμερικανού μουσικού Moby, οι στίχοι είναι στην αγγλική γλώσσα και δεν έχει λάβει βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.