Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Klaus Schwab ΔΕΝ είπε «ελέγχω τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες»ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Klaus Schwab ΔΕΝ είπε «ελέγχω τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες»

23 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab, έκανε τη δήλωση «Ελέγχω τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες».

Συμπέρασμα:

Σε συνέντευξη που έδωσε το 2007, ο Klaus Schwab μίλησε για τους στόχους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τους επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και άλλα ηγετικά πρόσωπα που συμμετέχουν στις συναντήσεις που διοργανώνονται.

Σε δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκε ο ισχυρισμός πως ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab, ακούγεται σε βίντεο να κάνει τη δήλωση «ελέγχω τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες». Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: pronews.gr, defencenet.gr, iskra.gr, ploumistos.gr, ksipnistere.com, dekeleianews.gr, dynatielladanews.com, choratouaxoritou.gr, newsbase.gr

Συγκεκριμένα διαβάζουμε:

Ένα ακόμη βίντεο με τον επικεφαλής του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, βλέπει το «φως» της δημοσιότητας.

Ο εμπνευστής της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» είχε μιλήσει το 2017 για πολιτικούς που είναι… «δικά τους παιδιά». Στο νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο μιλά στην κάμερα και το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς λέει ότι ελέγχει πολιτικούς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους επιστήμονες, τους θρησκευτικούς ηγέτες κτλ.

«Έχουμε δικές μας επιχειρήσεις, πολιτικούς, έχουμε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν τον σκοπό μας, έχουμε συνδικάτα, έχουμε τα ΜΜΕ, αλλά και πολύ σημαντικούς ειδικούς και επιστήμονες. Έχουμε και θρησκευτικούς ηγέτες».

Το εξεταζόμενο κείμενο συνοδεύεται από το ακόλουθο βίντεο:

Σχετικά παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Το βίντεο που χρησιμοποιείται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε ο Klaus Schwab κατά τη διάρκεια ενός podcast με τον Loic Le Meur. Σε αυτό, ο K. Schwab ξενάγησε το κοινό στις εγκαταστάσεις που διαθέτει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Γενεύη και μίλησε για τους στόχους του οργανισμού. Ολόκληρη η συνέντευξη, συνολικής διάρκειας 15:59 λεπτών, αναρτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2007 στο επίσημο κανάλι που διαθέτει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο YouTube .

Στο επίμαχο απόσπασμα, κατόπιν ερωτήματος που του έθεσε ο Loic Le Meur, ο K. Schwab μιλάει για τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στις συναντήσεις οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια του έτους και στο ετήσιο Φόρουμ στο Νταβός:

Loic Le Meur: Και ποιους έχουμε στις συναντήσεις; Ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη;

Klaus Schwab: Όσον αφορά τα ενδιαφερόμενα μέρη, έχουμε επιχειρήσεις φυσικά, ένα πολύ σημαντικό κοινό. Έχουμε πολιτικούς. Έχουμε συνεχείς συνεργασίες με πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο. Και φυσικά έχουμε ΜΚΟ. Έχουμε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχουμε όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη.

Loic Le Meur: ΜΜΕ.

Klaus Schwab: Φυσικά ΜΜΕ, και πολύ σημαντικούς ειδήμονες, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Γιατί αν θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον, πιστεύω ότι πρέπει να ψάξουμε για νέες λύσεις, και οι νέες λύσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο ποσοστό από την τεχνολογική ανάπτυξη.


Loic Le Meur: Και έχετε ακόμη και θρησκευτικούς ηγέτες, σωστά;

Klaus Schwab: Έχουμε θρησκευτικούς ηγέτες, έχουμε σημαντικούς επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εύρεση λύσεων σε κοινωνικά θέματα, πολύ σημαντικούς επιχειρηματίες σε αυτόν τον κλάδο. […]

Ακολουθεί το απόσπασμα με την ερώτηση του Loic Le Meur:

Όπως γίνεται σαφές, ο Klaus Schwab, δε λέει πως ελέγχει τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά τους αναφέρει ως συμμετέχοντες και συνεργάτες στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, έχει ως στόχο την βελτίωση της κατάστασης του κόσμου φέρνοντας σε επαφή επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους ηγέτες της κοινωνίας για να διαμορφώσουν προγράμματα σε παγκόσμιο, περιφερειακό και βιομηχανικό επίπεδο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο Klaus Schwab, δήλωσε «ελέγχω τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και τους θρησκευτικούς ηγέτες», είναι αναληθής. Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί απόσπασμα από συνέντευξή του στην οποία αναφέρεται σε αυτούς που συμμετέχουν στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φόρουμ στο Νταβός.

Fact-check for the sake of Democracy