Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία από το 2014 από το Χάρκοβο της Ουκρανίας παρουσιάζεται ως πρόσφατηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφία από το 2014 από το Χάρκοβο της Ουκρανίας παρουσιάζεται ως πρόσφατη

24 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Πρόσφατη φωτογραφία από το Χάρκοβο της Ουκρανίας δείχνει Ρώσους να υψώνουν τη ρωσική σημαία στα κυβερνητικά γραφεία της περιφέρειας του Χαρκόβου.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπο που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Reuters στο Χάρκοβο το 2014. Σε αυτήν απεικονίζεται φιλορώσος ακτιβιστής να υψώνει τη ρωσική σημαία μετά από συγκρούσεις με υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο ελληνικό διαδίκτυο εντοπίστηκε να διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες μία φωτογραφία η οποία ψευδώς αναφέρεται ότι αποτελεί πρόσφατο στιγμιότυπο από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία πλαισιώνεται από τον ισχυρισμό ότι σε αυτήν απεικονίζεται η ύψωση της ρωσικής σημαίας στο Κοινοβούλιο του Χαρκόβου από Ρώσους. Πρόκειται όμως για στιγμιότυπο από τα όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη του Χαρκόβου το 2014.

Ακολουθούν κοινοποιήσεις που εντοπίστηκαν στο Facebook.

Η εν λόγω φωτογραφία εντοπίστηκε και σε άρθρα ιστοσελίδων, στον τίτλο των οποίων αναφέρεται ότι υψώθηκε η ρωσική σημαία σε κτήρια. Στο κυρίως μέρος τους δεν εντοπίστηκε άλλη φωτογραφία με σημαία, εκτός από αυτήν που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο.

Παραδείγματα: triklopodia.gr, warnews247.gr, corfiatiko.blogspot.com

Τι ισχύει

Η εν λόγω φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη, αλλά απεικονίζει τα όσα διαδραματίστηκαν στην πόλη του Χαρκόβου το 2014. Συγκεκριμένα, το στιγμιότυπο αποθανάτισε φωτογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters την 1η Μαρτίου του 2014.

Στην περιγραφή που συνοδεύει τη φωτογραφία αναφέρονται τα εξής:

Ένας φιλορώσος διαδηλωτής τοποθετεί τη ρωσική σημαία σε κυβερνητικό κτήριο στης περιφέρειας μετά από συγκρούσεις με υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας στο κέντρο του Χαρκόβου την 1η Μαρτίου 2014. Φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας το Σάββατο και προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία του κυβερνήτη της περιφέρειας, όπως αναμετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Interfax, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο και ύψωσαν στην είσοδό του τη σημαία της Ρωσίας και του Χαρκόβου.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που απεικονίζει την ύψωση της ρωσικής σημαίας στα γραφεία του κυβερνήτη στο Χάρκοβο τραβήχτηκε το 2014. Το στιγμιότυπο δεν απεικονίζει τα όσα διαδραματίζονται στην πόλη μετά την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων το Φεβρουάριο του 2022.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).