Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο με τους αλεξιπτωτιστές είναι από παλαιότερες ασκήσεις Ρωσικών δυνάμεωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο με τους αλεξιπτωτιστές είναι από παλαιότερες ασκήσεις Ρωσικών δυνάμεων

24 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει Ρώσους αλεξιπτωτιστές καθώς επιχειρούν στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για πλάνα από παλαιότερες ασκήσεις που έκαναν οι ρωσικές δυνάμεις. Το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2016 με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από τις ασκήσεις που έκαναν οι Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις το 2014 στο Rostov.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εντοπίζεται τις τελευταίες ώρες ο ισχυρισμός ότι βίντεο παρουσιάζει πλάνα από τις πρόσφατες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Ουκρανία. Πρόκειται, όμως, για πλάνα από παλαιότερες ασκήσεις των Ρωσικών δυνάμεων.

Παραδείγματα: alphanews.live

Το βίντεο εντοπίστηκε να διαμοιράζεται σε σελίδες και προσωπικούς λογαριασμούς στο Facebook.

Ακολούθως, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που υπάρχει στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις.

Τι ισχύει

Το βίντεο δεν είναι από τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται να προέρχεται από ασκήσεις που πραγματοποίησαν στο έδαφός τους οι Ρωσικές δυνάμεις το 2014.

Συγκεκριμένα, δημοσίευση με το βίντεο εντοπίστηκε στη σελίδα του Facebook “Made in Russia” τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην περιγραφή που το συνοδεύει, αναφέρεται ότι είναι πλάνα από τις ασκήσεις που έκαναν οι Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις το 2014 στην περιοχή του Rostov. Το Όμπλαστ του Rostov είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Νότιο Διαμέρισμα και δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση του βίντεο στην σελίδα “Made in Russia” στο Facebook.

Το Interfax δημοσίευσε στις 13 Μαρτίου 2014 άρθρο με πληροφορίες από την έκθεση του διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Συνταγματάρχη Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, για τις εν λόγω ασκήσεις. Σύμφωνα με αυτό, μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Rostov περίπου 4,000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη στρατιωτικής μεταφοράς και στρατιωτικής αεροπορίας, περίπου 500 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων για να λάβουν μέρος στις ασκήσεις. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και 15 αεροσκάφη Il-76.

Πλάνα από την κάλυψη των ασκήσεων από ρωσικά ΜΜΕ ανέβηκαν σε λογαριασμό του YouTube.

Συμπέρασμα

Το συγκριμένο βίντεο με τους αλεξιπτωτιστές δεν είναι από τις πρόσφατες επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας. Το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2016 με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από τις ασκήσεις που έκαναν οι Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις το 2014 στο Rostov.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).