Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκατομμύρια χρήστες παρακολουθούν ένα video game νομίζοντας ότι είναι ο πόλεμος στην ΟυκρανίαHOAXES

Εκατομμύρια χρήστες παρακολουθούν ένα video game νομίζοντας ότι είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία

24 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook δείχνει συμπλοκή αμερικανικού αεροσκάφους F-22 Raptor, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Το εξεταζόμενο βίντεο αποτελεί ψηφιακή προσομοίωση από το βιντεοπαιχνίδι ARMA 3 και δεν έχει καμία σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ένα βίντεο με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδεύεται με την περιγραφή πως απεικονίζει συμπλοκή αμερικανικού αεροσκάφους F-22 Raptor, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook:

Στιγμιότυπο από ανάρτηση στο Facebook

Τι ισχύει

Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από το βιντεοπαιχνίδι ARMA 3, και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, τουλάχιστον από το 2021.

Στο βίντεο βλέπουμε μια ψηφιακή αναπαράσταση, που απεικονίζει την εμπλοκή μεταξύ ενός αμερικανικού αεροσκάφους εγγύς υποστήριξης A-10 Warthog, με ένα αντιβληματικό σύστημα C-RAM Phalanx. Το εικονιζόμενο σύστημα είναι μια εξελιγμένη έκδοση του Phalanx, που ονομάζεται C-RAM και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πλατφόρμες στο έδαφος.

To Phalanx τοποθετείται σε πολεμικά πλοία για άμυνα εναντίον εχθρικών αντιπλοϊκών πυραύλων.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως το εξεταζόμενο βίντεο αποτελεί ψηφιακή προσομοίωση μάχης του βιντεοπαιχνιδιού ARMA 3 και δεν έχει καμία σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία.

Fact-check for the sake of Democracy