Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτά δεν είναι αεροσκάφη της Ρωσικής αεροπορίας στον ουρανό της ΟυκρανίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτά δεν είναι αεροσκάφη της Ρωσικής αεροπορίας στον ουρανό της Ουκρανίας

27 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν αεροσκάφη της Ρωσικής αεροπορίας να σκεπάζουν τον ουρανό της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και το βίντεο προέρχονται από πρόβα παρέλασης της Ρωσικής αεροπορίας τον Μάιο του 2020 στη Ρωσία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 ξεκίνησαν να διαδίδονται σε ιστότοπους και στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες και βίντεο με τον ισχυρισμό πως παρουσιάζουν αεροσκάφη της Ρωσικής αεροπορίας να πετούν πάνω από την Ουκρανία. Ωστόσο, το βίντεο καθώς και τα στιγμιότυπα προέρχονται από πρόβα στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 στη Ρωσία.

Παραδείγματα: el.gr, katohika.gr, triklopodia.gr, opennews.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα:

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν στιγμιότυπα από βίντεο που ανέβηκε στο Twitter με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για αεροσκάφη της Ρωσικής αεροπορίας στην Ουκρανία. Το υπό εξέταση βίντεο είναι το εξής:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τρομερές εικόνες καταγράφονται από το πρωί της Τετάρτης στην Ουκρανία μετά το διάγγελμα Πούτιν για «στρατιωτική επιχείρηση».

Εκτός από τις σειρήνες πολέμου που ηχούν στο Κίεβο, η Ρωσική αεροπορία επελαύνει στον ουρανό της Ουκρανίας.

Τι ισχύει

Αντίθετα με τα όσα ισχυρίζονται τα εν λόγω δημοσιεύματα και αναρτήσεις, τα εξεταζόμενα στιγμιότυπα και το βίντεο δεν λήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, αλλά προέρχονται από βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 4 Μαίου του 2020.

Το συγκεκριμένο βίντεο, σύμφωνα με τον τίτλο του, παρουσιάζει πρόβα της Ρωσικής αεροπορίας, στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρας Νίκης που εορτάζεται στη Ρωσία στις 9 Μαίου, και τραβήχτηκε στην περιοχή Tushino, 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας. Το ίδιο βίντεο εμφανίζεται μια ακόμα φορά στο YouTube, με τίτλο “FlyBy Moscow 2020“, αναρτημένο την ίδια ημερομηνία όπου αναφέρονται οι τύποι των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην πρόβα. Σε αυτό δεν ακούγονται σειρήνες, γεγονός που υποδεικνύει πως το υπό εξέταση βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία.

Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο βίντεο εδώ:

Στο 1:14 του βίντεο εμφανίζεται το στιγμιότυπο που προβάλλεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση:

Αριστερά: οι φωτογραφίες από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα
Δεξιά: στιγμιότυπο από το βίντεο της στρατιωτικής παρέλασης το 2020

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρήστης που ανέβασε το πρωτότυπο βίντεο, τον Μάιο του 2020, ενημέρωσε την περιγραφή του βίντεο ως εξής:

Λυπάμαι πολύ που αυτό το βίντεο χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πλαστών (σ.σ: βίντεο). Είμαι κατά του πολέμου. Δεν μπορώ να τον επηρεάσω με κανέναν τρόπο.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι στα στιγμιότυπα και στο βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται Ρωσικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία είναι ψευδής. Το βίντεο καθώς και τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται, προέρχονται από πρόβα της Ρωσικής αεροπορίας, στο πλαίσιο στρατιωτικής παρέλασης, που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2020.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.