Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από τηλεοπτική σειρά παρουσιάζεται ως απόδειξη για σκηνοθετημένες σκηνές από την ΟυκρανίαHOAXES

Βίντεο από τηλεοπτική σειρά παρουσιάζεται ως απόδειξη για σκηνοθετημένες σκηνές από την Ουκρανία

2 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ηθοποιούς να ετοιμάζονται για τη σκηνοθεσία ψεύτικων σκηνών με τραυματίες στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Παρότι τα άτομα που βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο είναι όντως ηθοποιοί, δεν έχουν καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πλάνα από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Contamin", που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε στο Facebook βίντεο το οποίο συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι δείχνει τη χρήση μακιγιάζ προκειμένου να σκηνοθετηθούν πλάνα με τραυματίες από την Ουκρανία. Όμως, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς το επίμαχο βίντεο προέρχεται από γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021.

Παραδείγματα στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο:

Τι ισχύει

Παρότι τα άτομα που βλέπουμε στο επίμαχο βίντεο είναι όντως ηθοποιοί, δεν έχουν καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, όπως ανέλυσαν και οι ομάδες ελέγχου γεγονότων, Istinomer και AFP, πρόκειται για πλάνα από τα γυρίσματα της σειράς, γερμανικής και ουκρανικής παραγωγής, Contamin, με θέμα το ξέσπασμα μιας θανατηφόρας πανδημίας. Οι βασικοί παραγωγοί της σειράς είναι ο Harald Franklin και η Daria Driuchenko, οι οποίοι έχουν αναρτήσει αρκετό υλικό από τα γυρίσματα σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, η Daria Driuchenko, συνιδιοκτήτης της ουκρανικής εταιρίας παραγωγής, DRIU Production, δημοσίευσε στις 28 Δεκεμβρίου 2021 το υπό εξέταση βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, με την κωμική λεζάντα “Zombie movie”.

Περισσότερο υλικό από τη σειρά Contamin, όπως τρέιλερ και επιπλέον σκηνές από τα γυρίσματα, βρίσκουμε στο κανάλι της εταιρίας DRIU Production στο YouTube και στη σελίδα της στο Facebook. Aντίστοιχο υλικό βρίσκουμε και στον προσωπικό λογαριασμό της D. Driuchenko και του Harald Franklin στο Facebook.

Στη σελίδα της εταιρίας DRIU Production εντοπίζουμε την παρακάτω φωτογραφία από τα γυρίσματα της σειράς, στην οποία βλέπουμε τον ίδιο νεαρό που εμφανίζεται στην αρχή του επίμαχου βίντεο.

Η ίδια εικόνα σε μεγέθυνση και σε σύγκριση με στιγμιότυπο από το εξεταζόμενο βίντεο:

Επιπλέον, σε βίντεο με πλάνα από τη σειρά που δημοσίευσε ο παραγωγός Harald Franklin στο κανάλι του στην πλατφόρμα Vimeo στις 3 Φεβρουαρίου 2022, εντοπίζουμε τη σκηνή για την οποία ετοιμαζόταν η γυναίκα που φαίνεται στο υπό εξέταση βίντεο.

Αριστερά: στιγμιότυπο από το 5:30 του βίντεο.
Δεξιά: στιγμιότυπο από το 5:40.

Όπως φαίνεται από τα μαλλιά και τα ρούχα, πρόκειται για την ίδια γυναίκα:

Στην ίδια σκηνή, και συγκριμένα στο 5:39 του βίντεο, από τα ρούχα εντοπίζουμε και τον νεαρό που δείχνει το υπό εξέταση βίντεο να ετοιμάζεται για γύρισμα.

Την ίδια σκηνή, αλλά από διαφορετική λήψη και σε διαφορετική χρονική στιγμή εντοπίζουμε και σε βίντεο που έχει δημοσιεύσει η παραγωγός εταιρία, DRIU Production στη σελίδα της στο Facebook. Όπως φαίνεται στο στιγμιότυπο που ακολουθεί, πρόκειται για τον ίδιο νεαρό.

Η ίδια εικόνα σε μεγέθυνση:

Τέλος, σύμφωνα με αναρτήσεις στη σελίδα της εταιρίας DRIU Production και στο προφίλ του παραγωγού της σειράς, Harald Franklin, μερικά από τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στο Κίεβο της Ουκρανίας, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και η σειρά αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του 2022.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, γίνεται σαφές πως το επίμαχο βίντεο δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πλάνα από τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς Contamin που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021.