Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2018 παρουσιάζεται ως «βροχή ρωσικών πυραύλων» στην Ουκρανία το 2022ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2018 παρουσιάζεται ως «βροχή ρωσικών πυραύλων» στην Ουκρανία το 2022

3 Μαρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται από Ρώσους κατά Ουκρανών το Φεβρουάριο του 2022, στο Σούμι της Ουκρανίας.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2018.

Σε άρθρα μέσων ενημέρωσης και ιστολογίων, κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2022 ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ρωσικούς πυραύλους να εκτοξεύονται κατά Ουκρανών στην πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πρόσφατο βίντεο.

Παραδείγματα: sport-fm.gr, goal.philenews.com, enwsi.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

«Βροχή» από ρωσικούς πυραύλους… ξυρίζουν τα κεφάλια στρατιωτών!

Σοκαριστικές εικόνες από το Σούμι της Ουκρανίας, με τη ρωσική πλευρά να εκτοξεύει βροχή από πυραύλους που περνάνε σε κοντινή απόσταση από στρατιώτες.

Σοκαριστικές εικόνες από το Σούμι της Ουκρανίας. Σε βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα φαίνεται βροχή από πυραύλους να εκτοξεύονται από τη ρωσική πλευρά και να… ξυρίζουν τα κεφάλια στρατιωτών (πιθανότατα Ουκρανών), σε μια σκηνή που κόβε την ανάσα.

https://twitter.com/WikiArabTU/status/1496956834296434690

Το επίμαχο βίντεο είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι πρόσφατο, καθώς κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το Δεκέμβριο του 2018. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Αν και φέρεται να έχει ληφθεί σε περιοχή της Ουκρανίας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του εν λόγω βίντεο, τον ακριβή χρόνο της λήψης του ή ποια στρατιωτική δύναμη εκτόξευσε τα πυρά που απεικονίζονται στο βίντεο. Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για πρόσφατο οπτικοακουστικό υλικό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Η ανάρτηση του υπό εξέταση βίντεο ως πρόσφατου και σχετικού με τις εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα το Φεβρουάριο του 2022, έχει επισημανθεί ως παραπληροφόρηση και από τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων του πρακτορείου Reuters και του ισπανόφωνου Maldita, καθώς γνώρισε διεθνή απήχηση.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μέσα ενημέρωσης συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται από Ρώσους κατά Ουκρανών το Φεβρουάριο του 2022, στο Σούμι της Ουκρανίας, είναι στην πραγματικότητα βίντεο που κυκλοφορεί από το 2018.