Ποιοι είμαστε
Αρχική Ουκρανία – Λίστα με ψευδείς ειδήσεις που καταρρίφθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδοΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία – Λίστα με ψευδείς ειδήσεις που καταρρίφθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

4 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσαν το έναυσμα για την κοινοποίηση ψευδών ειδήσεων σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (European Digital Media Observatory – EDMO) παρέχει μέσα από την πλατφόρμα του λίστα – η οποία ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα – με περιστατικά παραπληροφόρησης που εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Τα Ellinika Hoaxes, ως μέλος του EDMO, συμβάλλουν σε αυτήν την πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την βέλτιστη κατανόηση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε διακρατικό επίπεδο.

Στην εν λόγω λίστα παρουσιάζονται όλα τα άρθρα που καταρρίφθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 κι έπειτα από τους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που είναι μέλη της κοινότητας του EDMO. Μπορείτε να δείτε τη λίστα των άρθρων εδώ, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται κι αυτά των Ellinika Hoaxes.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αρχές του 2022, όταν η κρίση στην περιοχή εντάθηκε, εντοπίστηκαν, σε μικρό αρχικά βαθμό, τα πρώτα περιστατικά παραπληροφόρησης αναφορικά με την Ουκρανία. Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε από τους ελεγκτές γεγονότων τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να θεωρείται ακόμη σημαντική, καθώς τα ποσοστά σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο ήταν ακόμη χαμηλά.

Δραματική διόγκωση των ψευδών ειδήσεων καταγράφηκε μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022, όταν και ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα ρωσικά στρατεύματα. Το συγκεκριμένο διάστημα οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων παρατήρησαν ότι η παραπληροφόρηση για όσα διαδραματίζονται επί ουκρανικού εδάφους αυξήθηκε ποσοτικά και σε βαθμό επικινδυνότητας.

Tο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO) ξεκίνησε τις δραστηριότητές του την 1η Ιουνίου 2020. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει κοντά οργανισμούς που ασχολούνται με τον έλεγχο γεγονότων, ειδικούς σε θέματα γραμματισμού στα ΜΜΕ και ερευνητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με σκοπό να κατανοήσουν και να αναλύσουν την παραπληροφόρηση.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).