Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Γενικός Πρόξενος της Μαριούπολης κρατείται σε υπόγειο από το Τάγμα ΑζόφΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Γενικός Πρόξενος της Μαριούπολης κρατείται σε υπόγειο από το Τάγμα Αζόφ

14 Μαρ
2022

@ | |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, κρατείται σε υπόγειο από το Τάγμα Αζόφ

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές του Ελληνικού ΥΠΕΞ, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόξενο, δεν έχουν σχετική ενημέρωση για την υποτιθέμενη κράτηση του τελευταίου σε υπόγειο από το Τάγμα Αζόφ. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από κανάλι στην πλατφόρμα του Telegram, το οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας θεώρησε το 2021 ότι είναι υποκινούμενο από ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας και είχε εισηγηθεί την κατάργησή του. Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη χαρακτήρισε «φήμες» όσα κυκλοφόρησαν σε "ενημερωτικές" ιστοσελίδες σχετικά με την υποτιθέμενη κράτησή του από το Τάγμα Αζόφ.

Σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, κρατείται από μέλη του Τάγματος Αζόφ σε υπόγειο της πόλης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ο ισχυρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: iskra.gr, pentapostagma.gr, voicenews.gr, katohika.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η ομάδα των Ελλήνων κρατείται από το Τάγμα Azov στο υπόγειο του κτιρίου 25 στη λεωφόρο Primorsky στη Μαριούπολη. (…)

Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι ένα δεδομένο πως στην Μαριούπολη διαφεντεύει από την αρχή του πολέμου το περιβόητο Τάγμα Αζοφ, των Ουκρανών Εθνικιστών, που σωρεία καταγγελίες αναφέρουν πως εμποδίζει την έξοδο σε πολίτες κρατώντας τους σε ομηρία. Δηλαδή η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν όμηρο τον Έλληνα πρόξενο;;

Φιλορώσοι αναλυτές μιλούν για “σκάνδαλο μεταξύ Κιέβου και Αθήνας”.

Μεταφέρουν δε αναφορές που χρήζουν ασφαλώς επιβεβαίωσης πως η Ελλάδα κατηγορεί τους νεοναζί του Azov ότι κρατούν τον προξενικό της αξιωματούχο μαζί με 30 υπαλλήλους ως ομήρους στη Μαριούπολη.

Συγκεκριμένα μάλιστα αναφέρουν πως η ομάδα των Ελλήνων κρατείται από το Τάγμα Azov στο υπόγειο του κτιρίου 25 στη λεωφόρο Primorsky στη Μαριούπολη.

Τι ισχύει

Αρχικά, υπενθυμίζουμε πως o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, δεν αναχώρησε προς ασφαλέστερες περιοχές με την επιχείρηση «Νόστος 3» η οποία οργανώθηκε από το Ελληνικό ΥΠΕΞ στις αρχές Μαρτίου.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ και από τις δηλώσεις μελών της οικογένειας του κ. Ανδρουλάκη σε μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στη Μαριούπολη, ενώ παραμένει σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στο εν λόγω καταφύγιο του ΟΑΣΕ, έχουν προσφύγει συνολικά 100 περίπου άτομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Γενικός Πρόξενος στον πατέρα του κ. Γιώργο Ανδρουλάκη σε επικοινωνία τους στις 10/3/2022.

Η αρχική πηγή

Ο επίμαχος ισχυρισμός κυκλοφορεί από τις 13/3/2022 και κατόπιν εξέτασης άρθρων του ρωσόφωνου τύπου, καταλήξαμε στο ότι η φήμη που θέλει τον κ. Ανδρουλάκη αιχμάλωτο του Τάγματος Αζοφ, ξεκίνησε από το κανάλι Resident (Резидент), στην πλατφόρμα του Telegram.

Ο επίμαχος ισχυρισμός που ξεκίνησε από το κανάλι Resident στο Telegram.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) και ειδικότερα το Τμήμα Αντικατασκοπείας είχε εισηγηθεί ήδη από το Φεβρουάριο του 2021 την κατάργηση του εν λόγω καναλιού, καθότι είχε εντοπίσει πως πίσω από αυτό κρυβόταν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση διαχείρισης πληροφοριών, η οποία κατευθυνόταν από ειδικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τι απαντά το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Ύστερα από σχετική επικοινωνία με το γραφείο τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ μας γνωστοποιήθηκε ότι:

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε σήμερα (14/3/2022) με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη. Δεν έχουμε κάποια τέτοια ενημέρωση.

Τονίζεται πως ο ασφαλής απεγκλωβισμός του Προξένου προϋποθέτει την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή της Μαριούπολης, καθώς επίσης και την κατάπαυση του πυρός. Επομένως, μέχρι οι δύο πλευρές να εγγυηθούν τα ανωτέρω, ο κ. Ανδρουλάκης, οι εργαζόμενοι του Γενικού Προξενείου καθώς και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΕ θα παραμείνουν στο προαναφερθέν καταφύγιο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές του Ελληνικού ΥΠΕΞ, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Πρόξενο, δεν έχουν σχετική ενημέρωση για την υποτιθέμενη κράτηση του τελευταίου σε υπόγειο από το Τάγμα Αζόφ. Ο ισχυρισμός ξεκίνησε από κανάλι στην πλατφόρμα του Telegram, το οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας θεώρησε το 2021 ότι είναι υποκινούμενο από ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας και είχε εισηγηθεί την κατάργησή του.

Προσθήκη: 17/3/2022, 13:00

Απαντήσεις για τις επίμαχες φημολογίες έδωσε ο Γενικός Πρόξενος κ. Ανδρουλάκης μέσω συνέντευξης με το δημοσιογράφο Κώστα Ονισένκο, η οποία αναρτήθηκε στις 16/3/2022.

«Διαβάζω τώρα, επειδή σήμερα απέκτησα ίντερνετ πάλι, κάπου γράφτηκε και μάλιστα το αναπαρήγαγαν πολλοί, ότι με κρατούσαν όμηρο οι Αζόφ σε κάποιο υπόγειο, και δεν ξέρω, μου κάνανε βασανιστήρια… Τώρα, θα το πω γιατί δε με νοιάζει, τις δύο πρώτες μέρες οι Αζόφ μας τάισαν. Αυτό είναι fact. Είναι fact και ας το κόψουμε τελείως από το ιδεολογικό. Αυτό μόνο λέω. Δε συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά, μακριά από μένα, δεν είδα αυτό που γράφουνε σε μας συνήθως, δε το είδα και σου λέω… είμαι ιδεολογικά τελείως αντίθετος. Δεν το είδα.»

Σε δηλώσεις του στα Ellinika Hoaxes, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη χαρακτήρισε «φήμες» όσα κυκλοφόρησαν σε “ενημερωτικές” ιστοσελίδες σχετικά με την υποτιθέμενη κράτησή του από το Τάγμα Αζόφ:

«Είναι να απορεί κανείς πως βγαίνουν τέτοιες φήμες, αλλά μέσα στον γενικότερο πόλεμο προπαγάνδας πολλά βλέπουν τα μάτια μας»

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).