Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι κατασκευασμένο με ειδικά εφέΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι κατασκευασμένο με ειδικά εφέ

15 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με υπαλλήλους της Aeroflot είναι κατασκευασμένο με ειδικά εφέ, καθώς φαίνεται ότι το χέρι του διαπερνά το μικρόφωνο.

Συμπέρασμα:

Το επίμαχο βίντεο δεν είναι επεξεργασμένο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αλλοίωση της εικόνας, εξαιτίας της χαμηλής ευκρίνειας του βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρακολουθώντας το ίδιο βίντεο με υψηλή ευκρίνεια, το χέρι του Β. Πούτιν φαίνεται κανονικά πίσω από το μικρόφωνο.

Σε δημοσιεύσεις στο Facebook διαμοιράζεται βίντεο από συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο φαίνεται ότι το χέρι του “διαπερνά” το μικρόφωνο. Οι αναρτήσεις συνοδεύονται από τον ισχυρισμό πως το βίντεο είναι κατασκευασμένο με χρήση ειδικών εφέ, προκειμένου να φαίνεται ότι ο Β. Πούτιν βρισκόταν στη συγκεκριμένη συνάντηση, ενώ δεν ήταν εκεί. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθώς πρόκειται για αλλοίωση που προκύπτει από την χαμηλής ποιότητας ανάλυση του βίντεο όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παραδείγματα στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο με την ποιότητα που κυκλοφόρησε στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, το επίμαχο βίντεο αποτελεί απόσπασμα από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με υπαλλήλους της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Aeroflot, στις 5 Μαρτίου 2022. Ολόκληρο το βίντεο της συνάντησης υπάρχει δημοσιευμένο από ρωσικό κανάλι στο YouTube και έχει συνολική διάρκεια 33:49 λεπτά. Το απόσπασμα που υποτίθεται δείχνει το χέρι του Β. Πούτιν να “περνάει μέσα από το μικρόφωνο”, το εντοπίζουμε στο 10:00-10:05 του εν λόγω βίντεο. Ο ισχυρισμός ότι το βίντεο είναι κατασκευασμένο με ειδικά εφέ, και η παρουσία του Β. Πούτιν στη συνάντηση είναι σκηνοθετημένη, δεν ευσταθεί.

Το “πέρασμα του χεριού μέσα από το μικρόφωνο” φαίνεται στο απόσπασμα που διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας της εικόνας του βίντεο. Το εν λόγω πρόβλημα προκύπτει όταν δεδομένα όπως εικόνες, ή εν προκειμένω βίντεο, υφίστανται αλλοίωση της αρχικής τους ποιότητας κατά την μεταφόρτωση σε διάφορες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Εάν παρακολουθήσουμε το ίδιο βίντεο με υψηλή ευκρίνεια, λειτουργία την οποία μπορούμε να επιλέξουμε στην προβολή μέσω YouΤube, το χέρι του Β. Πούτιν φαίνεται κανονικά πίσω από το μικρόφωνο.

Σύγκριση στιγμιότυπων χαμηλής και υψηλής ευκρίνειας:

Αριστερά: Στιγμιότυπο από το χαμηλής ποιότητας απόσπασμα όπως κυκλοφορεί στο Facebook.
Δεξιά: Στιγμιότυπο από βίντεο υψηλής ευκρίνειας από το YouTube.

Σύγκριση μεταξύ βίντεο χαμηλής και υψηλής ευκρίνειας:

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το επίμαχο βίντεο δεν είναι κατασκευασμένο με ειδικά εφέ, αλλά πρόκειται για αλλοίωση της εικόνας εξαιτίας της χαμηλής ευκρίνειας του βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.