Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Σάρα Πέιλιν δεν δήλωσε ότι η πρώτη ατομική βόμβα πρέπει να πέσει στην ΕλλάδαHOAXES

Όχι, η Σάρα Πέιλιν δεν δήλωσε ότι η πρώτη ατομική βόμβα πρέπει να πέσει στην Ελλάδα

19 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε πρόσφατη συνέντευξη της η Αμερικανίδα πολιτικός Σάρα Πέιλιν δήλωσε ότι "η πρώτη ατομική βόμβα στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να πέσει στην Ελλάδα".

Συμπέρασμα:

Το άρθρο με τη συνέντευξη της Σάρα Πέιλιν και τις δηλώσεις για ρίψη ατομικής βόμβας στην Ελλάδα είναι παραλλαγή σατιρικού κειμένου που αρχικά δημοσιεύθηκε σε ιστολόγιο της Βουλγαρίας. Δεν εντοπίστηκε δημόσια τοποθέτηση της Αμερικανίδας πολιτικού με τις υπό εξέταση δηλώσεις.

Σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε εκ νέου ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Αμερικανίδα πολιτικός Σάρα Πέιλιν δήλωσε πως η πρώτη ατομική βόμβα πρέπει να πέσει στην Ελλάδα.

Παραδείγματα: flynews.gr, gegonotstomikroskpio.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Η πρώτη ατομική βόμβα στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα πρέπει να πέσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα την Αθήνα.

Έχω μελετήσει την ιστορία της Ευρώπης και γνωρίζω πολύ καλά τι είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας «δούρειος ίππος» της Ρωσίας στην Ευρώπη και επομένως η καταστροφή της θα είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Πούτιν, για το τι τον περιμένει. Μπορεί να υιοθετηθήκατε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η περιοχή σας, αλλά όχι το έθνος σας.


Οι Έλληνες είναι παράσιτα και αυτό είναι σαφές ακόμα και στα νηπιαγωγεία της Αμερικής. Ποιοί άλλοι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν να ζουν περίπου πεντακόσια χρόνια κάτω από τον ζυγό και ποιος ξέρει πόσα ακόμη θα είχατε ανεχθεί, αν δεν είχατε απελευθερωθεί, δυστυχώς, από την Ρωσία.


Οι Έλληνες μπορούν να επιβιώσουν κάτω από όλες τις συνθήκες, σε κάθε αυτοκρατορία. Είστε παράσιτα και ποτέ δεν προσφέρατε τίποτα για την ευημερία εκείνων με τους οποίους έχετε συνδεθεί. Με την απώλειά σας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν θα χαθεί, και τα κέρδη από την καταστροφή σας θα είναι το σταμάτημα της Πουτινικής Ρωσίας για να μην αποκαταστήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, αλλά και για να διευκολυνθεί η χρήση του εδάφους σας για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων μας
.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός κυκλοφόρησε και σε πληθώρα λογαριασμών στο Facebook:

Τι ισχύει

Η αναφερόμενη συνέντευξη της Σάρα Πέιλιν εντοπίζεται στο ελληνικό διαδίκτυο από τις 19 Μαρτίου 2014, όταν και δημοσιοποιήθηκε στο fox2magazine.net. Πρόκειται για μετάφραση και προσαρμογή του κειμένου, με αναφορές στην Ελλάδα, από άρθρο που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ημέρες νωριτερα (15 Μαρτίου 2014) στον σατιρικό ιστότοπο της Βουλγαρίας neverojatno.

Σύμφωνα με το αρχικό άρθρο, η Σάρα Πέιλιν δήλωσε σε συνέντευξή της σε κορυφαίο βουλγαρικό μέσο ότι “η πρώτη ατομική βόμβα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας πρέπει να πέσει στη Βουλγαρία” καθώς η Βουλγαρία είναι ο δούρειος ίππος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους όρους χρήσης του βουλγαρικού ιστότοπου, όλα όσα γράφονται σε αυτόν είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά τις απόψεις της Σάρα Πέιλιν για το θέμα της ατομικής βόμβας, σε ομιλία της στις 8 Μαρτίου 2014 κατά τη διάρκεια του Conservative Political Action Conference (CPAC 2014), δήλωσε:

Κύριε Πρόεδρε, το μόνο πράγμα που σταματά έναν κακό άνθρωπο που έχει πυρηνικά είναι ένας καλός άνθρωπος με πυρηνικά.

Συμπέρασμα

Το άρθρο με τη συνέντευξη της Σάρα Πέιλιν και τις δηλώσεις για ρίψη ατομικής βόμβας στην Ελλάδα είναι παραλλαγή σατιρικού κειμένου που αρχικά δημοσιεύθηκε σε ιστολόγιο της Βουλγαρίας. Δεν εντοπίστηκε δημόσια τοποθέτηση της Αμερικανίδας πολιτικού με τις υπό εξέταση δηλώσεις.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).