Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η εικόνα δεν προέρχεται από την ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η εικόνα δεν προέρχεται από την Ελλάδα

24 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μουσουλμάνο να προσεύχεται σε τρόλεϊ στην οδό Πατησίων.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία δεν προέρχεται από τρόλεϊ στην Ελλάδα, αλλά από λεωφορείο στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, στα εν λόγω δημοσιεύματα η φωτογραφία έχει υποστεί περικοπή, ώστε να μη διακρίνεται σε αυτή το λογότυπο της Τουρκικής εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης των λεωφορείων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, ιστολόγια και αναρτήσεις στο Facebook παρουσίασαν τη φωτογραφία ενός μουσουλμάνου να προσεύχεται γονατιστός μέσα σε μέσο μαζικής μεταφοράς, με τον ισχυρισμό πως η φωτογραφία προέρχεται από τρόλεϊ στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην οδό Πατησίων. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: deltio11.blogspot.com, katohika.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, ksipnistere.com, makeleio.gr, el.gr

Παράδειγμα από ανάρτηση στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΤΖΑΜΙ ΣΕ ΤΡΟΛΕΪ;. ΦΥΣΙΚΑ !! ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΤΣΙ;

Αυτή η φωτογραφία είναι πολιτικό και θρησκευτικό μάθημα.

Ο Σουνίτης δεν χρειάζεται Τζαμί για να προσευχηθεί. Χρειάζεται μόνο ένα χαλακι.

Το τρόλεϊ γίνεται Τζαμί επειδή ο Αλλάχ είναι «πανταχού παρών».

Όλα όσα ελαγαν οι ψευτες και απατεώνες πωλητικοί για το Τζαμί για να «προσεύχονται» οι Σουνίτες ήταν απλά ψέματα.

Οι Σουνίτες δεν χρειάζονται Τζαμί για να προσευχηθούν. Το χρειάζονται για πολιτικό Κέντρο, ως διδασκαλείο και ως σύμβολο Κατοχής.

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που προβάλλουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι πραγματική, αλλά δεν προέρχεται από την οδό Πατησίων, ούτε από την Ελλάδα. Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στα δημοσιεύματα η φωτογραφία έχει περικοπεί, πιθανότατα ώστε να μη διακρίνονται στοιχεία που αποκαλύπτουν την προέλευση της.

Η κανονική φωτογραφία είναι αυτή:

Μια από τις πρώτες εμφανίσεις της συγκεκριμένης φωτογραφίας στο διαδίκτυο έγινε στη χιουμοριστική σελίδα SatanBear D’mischief στο Facebook, τον Νοέμβρη του 2016. Η σελίδα δημοσίευσε σε ξεχωριστό άλμπουμ την αυθεντική φωτογραφία, καθώς και τροποποιημένες, χιουμοριστικές εκδόσεις αυτής, χωρίς όμως να αναφέρει την τοποθεσία όπου τραβήχτηκε:

Η επίμαχη φωτογραφία εμφανίστηκε επίσης στον ιστότοπο me.me λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 2016, συνοδευόμενη από κείμενο που την περιέγραφε:

Πηγή εικόνας: me.me

Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας το κείμενο αναφέρει, στην Αλβανική γλώσσα, το εξής:

Στη μέση της Κωνσταντινούπολης, αυτός ο οδηγός του λεωφορείου σταμάτησε και ζήτησε από τους επιβάτες για μια στιγμή να προσευχηθούν.

Στο επάνω μέρος της υπό εξέταση φωτογραφίας, συγκεκριμένα στο διαχωριστικό τζάμι, διακρίνεται το λογότυπο της Tezeller, ενός κατασκευαστή λεωφορείων τα οποία, σύμφωνα με το mesametaforas.gr, συναντώνται μόνο στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το ιστολόγιο blogtransportowy1.blogspot.com, το λογότυπο της Tezeller διακρίνεται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό των Τουρκικών λεωφορείων:

Τέλος, συγκρίνοντας τη φωτογραφία που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα με στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσε στο YouTube ο λογαριασμός των Δημόσιων Συγκοινωνιών της Κωνσταντινούπολης (στο σημείο 5:47) διακρίνονται ξεκάθαρα οι ομοιότητες στη διάταξη των καθισμάτων, στη μορφή και τη θέση των κουμπιών στάσης και κινδύνου (μπλε και κίτρινο), στον αριθμό και το σχήμα των στηριγμάτων στην πόρτα (πράσινο), καθώς και το λογότυπο της Tezeller στο διαχωριστικό τζάμι (κόκκινο):

Αριστερά: η πρωτότυπη φωτογραφία
Δεξιά: στιγμιότυπο από βίντεο των Δημόσιων Συγκοινωνιών της Κωνσταντινούπολης

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η φωτογραφία που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν προέρχεται από τρόλεϊ στην Ελλάδα, αλλά από λεωφορείο στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, στα εν λόγω δημοσιεύματα η φωτογραφία έχει υποστεί περικοπή, ώστε να μη διακρίνεται σε αυτή το λογότυπο της Τουρκικής εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης των λεωφορείων.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.