Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ελληνικής σημαίαςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ελληνικής σημαίας

29 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το Άγαλμα της Ελευθερίας φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ελληνικής σημαίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για φωτογραφία που έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Το Άγαλμα της Ελευθερίας δεν ήταν ανάμεσα στα ιστορικά κτήρια της Νέας Υόρκης που φωταγωγήθηκαν το 2022 στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου.

Μία φωτογραφία που απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας στα χρώματα της ελληνικής σημαίας διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία 24ωρα. Στο κείμενο που την πλαισιώνει αναφέρεται ότι το άγαλμα φωταγωγήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, η φωτογραφία που χρησιμοποιείται είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε σχετικά παραδείγματα κοινοποιήσεων στο Facebook και στο Instagram:

Την εικόνα είχει κοινοποιήσει από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter κι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στιγμιότυπο από τo retweet που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση στιγμιότυπο είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Η αρχική φωτογραφία που απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη εντοπίζεται στο διαδίκτυο από το 2017 και αποδίδεται στον William Haslet.

Στη σύγκριση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στα αριστερά την αρχική φωτογραφία και στα δεξιά την επεξεργασμένη με την ελληνική σημαία. Ομοιότητες εντοπίζονται στη γωνία λήψης και στον κυματισμό της αμερικάνικης σημαίας στη βάση του αγάλματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο που διαθέτει η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου φωταγωγήθηκαν τα ακόλουθα σημεία στην πολιτεία:

  • Ο πύργος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (One World Trade Center) 
  • Η γέφυρα Μάριο Κουόμο (Governor Mario M. Cuomo Bridge)    
  • Η γέφυρα Κοσιούτζκο (Kosciuszko Bridge)   
  • Το κτίριο H. Carl McCall του Πολιτειακού Πανεπιστημίου (SUNY)
  • To κτίριο της Πολιτειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
  • Το κτίριο “Alfred E. Smith”  
  • Η Empire State Plaza στο Όλμπανι
  • Το Πολιτειακό Εκθεσιακό Κέντρο (State Fairgrounds – Main Gate and Expo Center) 
  • Οι καταρράκτες του Νιαγάρα (Niagara Falls)
  • Η γέφυρα Φράνκλιν Ρούσβελτ (The “Franklin D. Roosevelt” Mid-Hudson Bridge) 
  • Ο σταθμός Γκραντ Σέντραλ (Grand Central Terminal – Pershing Square Viaduct )  
  • Το αεροδρόμιο του Όλμπανι (Albany International Airport Gateway)

Ακόμη, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Εθνικό Κήρυκα αναφέρεται ότι στα χρώματα της γαλανόλευκης θα φωτίζονταν το βράδυ της 25ης Μαρτίου και το κτίριο της ConEdison της Union Square.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας φωταγωγημένο με το σχέδιο της ελληνικής σημαίας είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας μία σειρά από κτίρια και μνημεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το Άγαλμα της Ελευθεριας δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).