Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με έγγραφο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση με έγγραφο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

5 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Με επίσημη απόφαση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αποδεικνύεται ότι το νοσοκομείο θα ιδιωτικοποιηθεί κι ότι διώχνει όσους ασθενείς δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Σε κανένα σημείο του εγγράφου που υπάρχει στα υπό εξέταση άρθρα δεν αναφέρεται ότι το ΑΧΕΠΑ θα ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης, δεν υποδηλώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο. Τα έγγραφα αφορούν τη διοικητική διαχείριση περιστατικών και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διακομιδή ασθενών από άλλα νοσοκομεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σε τίτλους δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζονται οι ισχυρισμοί ότι το ΑΧΕΠΑ θα ιδιωτικοποιηθεί κι ότι διώχνουν από το νοσοκομείο όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, καθώς δεν εντοπίζονται σε κανένα σημείο του εγγράφου που εξέδωσε η Διοίκηση του νοσοκομείου και χρησιμοποιείται ως πηγή στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα.

Παραδείγματα: pronews.gr, ygeianews.gr, iskra.gr, katohika.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εντοπίζεται ο ακόλουθος τίτλος:

Διώχνουν τους ανεμβολίαστους και ιδιωτικοποιούν το ΑΧΕΠΑ: Εισαγωγές μόνο με έγκριση από τον διοικητή (φώτο)

Επίσης, στο κυρίως κείμενο αναφέρεται ότι η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση του δημοσίου συστήματος υγείας κι όχι στην προστασία του.

Χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο του pronews.gr:

Πρόκειται για μια εξέλιξη στην οποία είχαμε αναφερθεί στο pronews.gr, καθώς η αναστολές των υγειονομικών και αποδυνάμωση του ΕΣΥ δεν είχε σε καμία περίπτωση να κάνει με την «προστασία» της υγείας, αλλά με το «θέλω» της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά.

Ως απόδειξη των εν λόγω ισχυρισμών χρησιμοποιείται μία απόφαση που έλαβε η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ στις 14 Μαρτίου 2022 και δημοσιοποίησε πρώτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, σε ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook στις 22 Μαρτίου 2022.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση που έκανε η κ. Αυγέρη στο Facebook.

Τι ισχύει

Στα υπό εξέταση άρθρα εντοπίζεται ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε στους Διευθυντές των Κλινικών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από τη Διοίκηση στις 14 Μαρτίου 2022, με αριθμό πρωτοκόλλου 13731/2022. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο κείμενο, η απόφαση βασίζεται σε δύο παλαιότερες αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2021. Αυτές οι αποφάσεις περιήλθαν στην κατοχή μας και σας τις παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Το έγγραφο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την κ. Αυγέρη.

Η πρώτη εξ αυτών εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021 με αριθμό πρωτοκόλου 6091/2021 και θέμα “Eισαγωγές και διακομιδές στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ”. Στο έγγραφο αναγράφεται πως όταν το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν εφημερεύει δεν επιτρέπεται η διακομιδή ασθενών από άλλο νοσοκομείο χωρίς να έχει ενημερωθεί και να έχει συμφωνήσει ο Διευθυντής της κλινικής και η Διοίκηση του νοσοκομείου. Σε περίπτωση παρέκκλισης από την οδηγία και νοσηλείας του ασθενή δεν θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες υλικών και δεν θα καλύπτεται το κόστος της περίθαλψης.

Επίσης, δηλώνεται ότι η ενημέρωση και η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της κλινικής και της Διοίκησης του νοσοκομείου κρίνεται απαραίτητη ακόμα και όταν το ΑΧΕΠΑ εφημερεύει.

Το με α.π. 6091/18-2-2021 έγγραφο της Διοίκησης.

Την 1η Μαρτίου 2021 εκδόθηκε μία νέα απόφαση (α.π. 7396/2021), διευκρινιστική στην ανωτέρω. Σε αυτήν γίνεται γνωστό ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν ασθενείς που μεταβαίνουν σε τακτική βάση σε συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου.

Το με α.π. 7396/1-3-2021 έγγραφο της Διοίκησης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ μας δήλωσαν ότι:

Επ’ ουδενί το παρόν έγγραφο δεν δηλώνει οποιαδήποτε πρόθεση ή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου παρά μόνο προσπάθεια εξυπηρέτησης του συνόλου των πολιτών και αποφυγή της οποιασδήποτε μορφής καταστρατήγησης της λίστας που καταθέτουν οι γιατροί από οποιονδήποτε και αν προσπαθήσει. Επιφυλασσόμεθα στο μέλλον για να αποδειχτούν αυτά που λέμε.

Επίσης όσον αφορά το θέμα της μη εξυπηρέτησης ατόμων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19 μας δήλωσαν τα ακόλουθα:

“Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του εγγράφου με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.”

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την δημοσίευση της απόφασης (α.π. 13731/2022) από την κ. Αυγέρη, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

Στον ιατρικό χειρισμό των περιστατικών ουδεμία παρέμβαση γίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για οποιοδήποτε περιστατικό επείγον ή προγραμματισμένο. Η έγκριση της Διοίκησης αφορά μόνο τη διοικητική διαχείριση των προγραμματισμένων περιστατικών και όχι των επειγόντων αποκλειστικά και μόνο για τη διατήρηση της ορθότητας και διαφάνειας της διαδικασίας ως προς τη τήρηση της λίστας προτεραιότητας επεμβατικών πράξεων, που κατατίθεται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την αποφυγή καταστρατήγησης της για οποιοδήποτε λόγο και αιτία με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση και μόνο του συνόλου των πολιτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης διαδικασίας θα τηρούνται οι από το νόμο προβλεπόμενες διατάξεις.

Συμπέρασμα

Σε κανένα σημείο της απόφασης που εξέδωσε η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ το Μάρτιο του 2022 αλλά και των δύο προγενέστερων που εκδόθηκαν το 2021 δεν γίνεται αναφορά ότι το νοσοκομείο ιδιωτικοποιείται. Επίσης, στα έγγραφα δεν εντοπίζεται διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Τα έγγραφα αφορούν τη διοικητική διαχείριση περιστατικών και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διακομιδή ασθενών από άλλα νοσοκομεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).