Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν παραδέχθηκε σε συνέντευξη ότι είναι χρήστης ναρκωτικώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν παραδέχθηκε σε συνέντευξη ότι είναι χρήστης ναρκωτικών

5 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στην Ukrainskaya Pravda πως κάνει καθημερινή χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπέρασμα:

Oυδέποτε υπήρξε ομολογία περί χρήσης ναρκωτικών από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέντευξης. Αντιθέτως, ο υποψήφιος τότε για τις προεδρικές εκλογές πολιτικός επεσήμανε δεν κάνει χρήση ναρκωτικών. Το βίντεο που συνοδεύει τον υπό εξέταση ισχυρισμό και χρησιμοποιείται ως τεκμήριο, είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ότι κάνει χρήση ναρκωτικών σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Δείτε την αρχειοθετημένη δημοσίευση εδώ.

Τι ισχύει

Το σύντομο βίντεο που συνοδεύει τον επίμαχο ισχυρισμό αποτελεί προϊόν μοντάζ από αποσπάσματα μιας ευρύτερης, πραγματικής, συνέντευξης που παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας Ukrainskaya Pravda, Ρόμαν Κράβετς, τον Ιανουάριο του 2019. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές.

Ακολουθεί το υπό εξέταση απόσπασμα:

Όπως φαίνεται από το εξετασόμενο βίντεο, ο κ. Ζελένσκι δεν παραδέχεται ότι κάνει καθημερινή χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά ότι είναι λάτρης του καφέ.

Ακολουθεί η μετάφραση και ένα από τα επίμαχα αποσπάσματα σε υψηλότερη ανάλυση (00:00-00:30).

Δημοσιογράφος: Είστε τόσο ενεργός, που σε πολιτικούς κύκλους λένε ότι είναι λες και κάνετε χρήση κοκαΐνης. [σ.σ. Η φράση “сидите на коксе” μεταφράζεται κυριολεκτικά: “κάθεστε πάνω στην κόκα”.]

Ζελένσκι: Φοβερό, φοβερό! Όχι, κάθομαι πάνω σε κάτι άσπρο, αλλά αυτό είναι μια καρέκλα. Δεν είναι κοκαΐνη. Δεν κάνω χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σνιφάρω τον καφέ μιας και είμαι εθισμένος. Μ’αρέσει πολύ ο καφές.

Σε σοβαρότερο τόνο προσθέτει:

Δεν κάνω χρήση ναρκωτικών (…) Μπορεί να πιω ένα ποτήρι κρασί; Ναι.

Ο ισχυρισμός ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι κάνει ναρκωτικά δεν είναι πρόσφατος, αλλά κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τον Απρίλιο του 2019. Τότε, η Ukrainskaya Pravda αποδόμησε τον ψευδή ισχυρισμό, ο οποίος βασιζόταν σε ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο από την συνέντευξη του Ουκρανού Προέδρου στον Κράβετς.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το εν λόγω θέμα ανέλυσαν σε ξεχωριστά άρθρα κατάρριψης οι ομάδες ελέγχου γεγονότων των AFP και Myth Detector.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ουδέποτε υπήρξε ομολογία περί χρήσης ναρκωτικών από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνέντευξης. Αντιθέτως, ο υποψήφιος τότε για τις προεδρικές εκλογές πολιτικός επεσήμανε δεν κάνει χρήση ναρκωτικών. Το βίντεο που συνοδεύει τον υπό εξέταση ισχυρισμό και χρησιμοποιείται ως τεκμήριο, είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).