Ποιοι είμαστε
Αρχική Η εικόνα αυτή ΔΕΝ δείχνει αυθεντική διαταγή Ρώσου στρατηγού για κατασκευή προπαγανδιστικών βίντεοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η εικόνα αυτή ΔΕΝ δείχνει αυθεντική διαταγή Ρώσου στρατηγού για κατασκευή προπαγανδιστικών βίντεο

9 Απρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αποκαλύφθηκε διαταγή του Ρώσου στρατηγού Ντμίτριϊ Μπουλγκάκοφ, για κατασκευή προπαγανδιστικών βίντεο προς δυσφήμιση της Ουκρανίας, όπως δείχνει η εικόνα του εγγράφου που διέρρευσε.

Συμπέρασμα:

Σειρά στοιχείων, όπως η καταφανής πλαστότητα της υπογραφής, στοιχειώδη ορθογραφικά λάθη, η ιδιότητα του Ντμίτριϊ Μπουλγκάκοφ ως εκτελούντα χρέη Υπουργού Άμυνας, η κυκλοφορία μιας παρόμοιας εικόνας εγγράφου με την ίδια πλαστή υπογραφή και η σύγκριση με τη συνήθη μορφή διαταγών, υποδεικνύουν ότι η εικόνα που κυκλοφόρησε δεν απεικονίζει αυθεντική Διαταγή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Στα τέλη Μαρτίου 2022, κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα ενός εγγράφου, που δείχνει διαταγή του Προσωρινού Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγού Ντμίτριϊ Μπουλγκάκοφ. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το έγγραφο που απεικονίζεται δεν είναι αυθεντικό.

Παραδείγματα: pentapostagma.gr, news.matia.gr

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 01-04-2022

Τι ισχύει

Η εικόνα εγγράφου με το παραπάνω περιεχόμενο δημοσιεύθηκε στο Twitter, από λογαριασμό με το όνομα «Anonymous/YourAnonNews», στις 28 Μαρτίου 2022. Η εικόνα υποτίθεται ότι παρουσιάζει την υπ’ αριθμόν 178 Διαταγή της 21ης Μαρτίου 2022 του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράφεται από τον «Προσωρινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας», Στρατηγό Ντ. Μπουλγκάκοφ (Дмитрий Витальевич Булгаков), Υφυπουργό στο ρωσικό Υπουργείο Αμύνης.

Στιγμιότυπο που ελήφθη από το Twitter στις 29-03-2022

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που αποκλείουν την πιθανότητα η εικόνα να αποτυπώνει αυθεντικό έγγραφο που να έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες (τουλάχιστον από τις 25 Μαρτίου 2022), είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και η παρακάτω παρόμοια εικόνα, που φέρεται να απεικονίζει την υπ’ αριθμόν 108 Διαταγή της 23ης Μαρτίου 2022 του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπογράφεται επίσης από τον «Προσωρινό Υπουργό Εθνικής Άμυνας», Στρατηγό Ντ. Μπουλγκάκοφ, με την ίδια υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα. Την εικόνα αυτή επικαλούνταν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες ως απόδειξη ότι ο Υπουργός, Σεργκέι Σοϊγκού, απείχε των καθηκόντων του.

Τα έγγραφα αντιφάσκουν μεταξύ τους, καθώς στις 23 Μαρτίου 2022 φέρεται να εκδίδεται Διαταγή με αύξοντα αριθμό 108, ενώ στις 21 Μαρτίου 2022 υποτίθεται εκδόθηκε Διαταγή με αύξοντα αριθμό 178.

Επιπροσθέτως, στις 23 Μαρτίου 2022 είναι απίθανο να έχει εκδοθεί Διαταγή του Υπουργού Αμύνης με αύξοντα αριθμό 108, ενώ υπάρχουν δημοσιευμένες διαταγές με μεγαλύτερο αύξοντα αριθμό νωρίτερα το 2022, όπως η υπ’ αριθμόν 134 της 6ης Μαρτίου 2022 η 115 της 22ας Φεβρουαρίου 2022.

Αμφότερες οι εικόνες εγγράφων περιέχουν την ίδια υπογραφή, που υποτίθεται ότι ανήκει στον Στρατηγό Ντμίτριϊ Μπουλγκάκοφ. Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει και άλλες ομάδες ελέγχου γεγονότων στο εξωτερικό, τη συγκεκριμένη υπογραφή μπορεί κανείς να βρει ελεύθερα στο διαδίκτυο, ως «στοκ» υπογραφή, και εντοπίζεται στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το 2018. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Επιπρόσθετα, υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στο διαδίκτυο έγγραφα που έχουν υπογραφεί από τον Ντ. Μπουλγκάκοφ στο πρόσφατο παρελθόν (έγγραφα το 2018, 2020, ευχετήρια κάρτα το 2018). Η σύγκριση των υπογραφών στα εν λόγω έγγραφα με τη διαταγή του 2022 υποδεικνύει ότι το υπό εξέταση έγγραφο δεν περιέχει πραγματική υπογραφή του Μπουλγκάκοφ.

Αριστερά έγγραφο από το 2018 και δεξιά από το 2020, τα οποία είχε δημοσιοποιήσει ο Андрей Геннадьевич Альшевских, μέλος της Δούμας.
Με κόκκινο πλαίσιο το τμήμα του υπό εξέταση εγγράφου, που περιέχει καταφανώς διαφορετική υπογραφή.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Μπουλγκάκοφ δεν είναι ο πρώτος τη τάξει αξιωματούχος που θα μπορούσε να υπογράφει ως «Προσωρινός Υπουργός Αμύνης», καθώς ως υπάρχουν ανώτερα στην ιεραρχία οι Βαλέριϊ Γκερασίμοφ (Герасимов Валерий Васильевич) και Ρουσλάν Τσαλίκοφ (Цаликов Руслан Хаджисмелович), που φέρουν τον τίτλο Α΄ Αναπληρωτής Υπουργός.

Στο πρόσφατο παρελθόν, για παράδειγμα, εντοπίζονται διαταγές που υπογράφουν οι Γκερασίμοφ και Τσαλίκοφ ως «Προσωρινός Υπουργός Αμύνης». Υπογράφουν όμως ως “ВРЕМЕННО ИСПОЛНЯЮЩИЙ ОБЯЗАННОСТИ” και όχι “ВРЕМЕННО ИСПОЛНЯЮЩИЙ ОБЯЗАНОСТИ“, που αποτελεί ορθογραφικό λάθος, εύκολα αντιληπτό σε γνώστες της ρωσικής γλώσσας. Δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπίσουμε δημοσιευμένο έγγραφο όπου ο Μπουλγκάκοφ να υπογράφει ως Προσωρινός Υπουργός στο πρόσφατο παρελθόν, ή διασταυρωμένες πληροφορίες για αδυναμία των ανωτέρων του Μπουλγκάκοφ να αντικαταστήσουν τον Υπουργό Σοϊγκού το διάστημα 21-23 Μαρτίου 2022.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στρογγυλή σφραγίδα (στάμπα) κάτω αριστερά δεν είναι μεν ευδιάκριτη, πλην όμως δεν απαντάται συνήθως τέτοια σφραγίδα σε δημοσιευμένες Διαταγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τα παραπάνω παρατιθέμενα έγγραφα, δεν χρησιμοποιείται στρογγυλή σφραγίδα κατά τη δημοσίευσή τους, αλλά η υπογραφή του εκδίδοντος τη Διαταγή. Σε άλλες δημοσιευμένες περιπτώσεις εγγράφων, έχει χρησιμοποιηθεί μία διαφορετική σφραγίδα, συνοδευόμενη από υπογραφή και όνομα αξιωματούχου που βεβαιώνει για το ακριβές του αντιγράφου.

Στο έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει μερικές ημέρες πριν από την ανάρτηση των Anonymous («Διαταγή 108»), περιέχεται αντίστοιχη σφραγίδα στο ίδιο ακριβώς σημείο και υπό την ίδια κλίση, ευκρινέστερη όμως σε ανάλυση.

Σύγκριση του κάτω τμήματος των «Διαταγών» που διέρρευσαν.
Σε αμφότερες η ίδια πλαστή υπογραφή του Μπουλγκάκοφ.

Σε αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας της στρογγυλής σφραγίδας της «Διαταγής 108» στη μηχανή αναζήτησης Yandex, δόθηκαν αποτελέσματα για, άσχετη με το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, σφραγίδα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως στοκ στρογγυλή σφραγίδα, και που μπορεί κανείς να αποθηκεύσει ή αγοράσει. Η εν λόγω εικόνα εντοπίζεται και στα πρώτα αποτελέσματα αναζήτησης στις Εικόνες Google και στη σελίδα Yandex.

Στον εξωτερικό κύκλο γραμμάτων, διακρίνονται οι λέξεις МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ – АДМИНИСТРАЦИЯ НИЖНЕДЕВИЦКОГО РАЙОНА ВОРОНЕЖСКОЙ ОБЛАСТИ, δηλαδή «Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Διοίκηση της Περιοχής Νιζνιντιέβιτσκιϊ της Περιφέρειας Βορονέζ»
Σύγκριση της σφραγίδας της Διαταγής 108 (1), προς επεξεργασμένη εκδοχή της με αυξημένη αντίθεση, σκουρότητα (2) και προς τη σφραγίδα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (3).
Μόνη εμφανής διαφορά η απαλοιφή του εσωτερικού κύκλου γραμμάτων και αριθμών, πλην των αστερίσκων, και της εσωτερικής κυκλικής γραμμής.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία και αυθεντικότητα του εγγράφου που κυκλοφόρησε ως «Διαταγή υπ’ αριθμόν 178 της 21ης Μαρτίου 2022» εκδοθείσα από τον Προσωρινό Υπουργό Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στραγητό Μπουλγκάκοφ.

Σειρά στοιχείων, όπως η καταφανής πλαστότητα της υπογραφής, στοιχειώδη ορθογραφικά λάθη, η ιδιότητα του Ντμίτριϊ Μπουλγκάκοφ ως εκτελούντα χρέη Υπουργού Άμυνας, η κυκλοφορία μιας παρόμοιας εικόνας εγγράφου με την ίδια πλαστή υπογραφή και η σύγκριση με τη συνήθη μορφή διαταγών, υποδεικνύουν ότι η εικόνα που κυκλοφόρησε δεν απεικονίζει αυθεντική Διαταγή του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.